$alt
Autor:

Zrele godine, donose sa sobom period zvani menopauza, a sa menopauzom dolaze i promene koje utiču na izgled i strukturu kože lica i tela.

Odgovarajuća nega, potrebna je koži u zrelim godinama, kako bi zadržala elastičnost i blistav ten.
Čuvena Coco Chanel, je jednom prilikom rekla: ,,Lice koje imate u svojim dvadesetima dar je prirode. Život oblikuje lice koje imate u tridesetima. Ali, u pedesetim godinama života imate lice kakvo zaslužujete“

U menopauzi dolazi do gubitka elastičnosti kože, koža postaje suva, što uzrokuje pojavu novih bora.

Prelazni period može da vam donese i staračke pege i pigmentaciju kože, koja više na dodir neće biti glatka.

Nivo hormona, koji štite i održavaju kvalitet kože, opada. Estrogen obavlja osnovnu funkciju održavanja elastičnosti, a budući da u ovoj fazi nivo estrogena opada, dolazi do isušivanja i opuštanja kože. Istovremeno, povišen nivo progesterona, u odnosu na estrogen, može dovesti do pojave akni. Stručnjaci preporučuju da žene u ovom periodu koriste preparate za negu lica koji su hranjivi i izuzetno hidratantni. Neophodno je i adekvatno čišćenje kože, kako se pore ne bi zatvorile i pojavile akne. Kada je u pitanju čišćenje kože, vreme je da se nekadašnji preparati, koji su uklanjali višak masnoće, zamene blažim sredstvima koja uklanjaju samo nečistoće s kože.

Iako odnos kolagena i estrogena u svim tkivima i organima nije potpuno proučen, evidentno je da nedostatak estrogena nezavisno od drugih faktora (starenje, genetski faktor) dovodi do smanjenja kolagena u koži.

Estrogeni preko svojih receprora stimulišu fibroblaste koji su odgovorni za produkciju kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. Kolagen omogućava strukturu i snagu tkiva, elastin obezbeđuje elastičnost kože, a hijaluronska kiselina vlažnost.
Par godina nakon menopauze, opada količina kolagena u koži, najviše u prvih pet godina nakon menopauze. Opadanje količine kolagena, dovodi do smanjenja debljine i elastičnost kože i vitalnosti zbog čega se koža brže nabora, postaje suva i tanka.

Hidrirajte kožu.

Unosom tečnosti i upotrebom hidrantnih krema za kožu, sprečićete i smanjiti beživotni izgled kože, do koga dolazi usled gubitka njenog prirodnog elastina, kolagena, hijalurona i drugih materija odgovornih za njen zategnut i baršunast izgled. Kako bi hidratacija bila pojačana pored dovoljnog unosa tečnosti važno je da se u organizam unese i dovoljna količina vitamina C. Vitamin C je antioksidans koji obezbedjuje koži lep i ujednačen ten, pomaže da koža duže ostane preplanula nakon sunčanja. Za zdravlje kože C vitamin je od velike važnosti jer kao antioksidans ima važnu ulogu u sintezi kolagena. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da vitamin C može znatno ublažiti i smanjiti fotooštećenja kože nastala delovanjem UV zraka, a antioksidativno delovanje pomaže u očuvanju od slobodnih radikala nastalih delovanjem UV zraka.

Konzumirajte pametne masnoće:

Esencijalne masne kiseline – poput omege-3 otkrivene u lososu, orasima, sardinama, lanu – pomažu u proizvodnji prirodne zaštitne barijere kože, nužne za održavanje hidratizacije.

Vodite računa o ishrani, budite fizički aktivni, spavajte dovoljno i brinite o svojoj koži, ali sada na malo drugačiji način.

Pedesete su nove tridesete – isto kao što u tridesetim treba početi sa posebnom negom kože kako bi se sprečila pojava prvih bora, sada joj treba posvetiti dodatnu pažnju, jer menopauza donosi sasvim nove promene na licu i telu, a zrela koža ima svoje prioritete.
Oestrofact E poboljšava elastičnost i vlažnost kože i sluzokože:
• Stimulacijom sinteze kolagena
• Zaštitom ćelija od oksidativnih oštećenja

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *