$alt
Autor:

Lice koje imate u svojim dvadesetima dar je prirode. Život oblikuje lice koje imate u tridesetima. Ali, u pedesetim godinama života imate lice kakvo zaslužujete
Coco Chanel

Kada godine postaju vidljive…
U menopauzi dolazi do gubitka elastičnosti kože, koža postaje suva, što uzrokuje pojavu novih bora. Prelazni period može da vam donese i staračke pege i pigmentaciju kože, koja više na dodir neće biti glatka.

Za vaš izgled pobrinuće se – estrogen.
Estrogen je hormon koji obavlja osnovnu funkciju održavanja elastičnosti kože, a budući da u fazi menopauze nivo estrogena opada, dolazi do isušivanja i opuštanja kože. Istovremeno, povišen nivo progesterona, u odnosu na estrogen, može dovesti do pojave akni. Stručnjaci preporučuju da žene u ovom periodu koriste preparate za negu lica koji su hranjivi i izuzetno hidratantni. Neophodno je i adekvatno čišćenje kože, kako se pore ne bi zatvorile i pojavile akne. Kada je u pitanju čišćenje kože, vreme je da se nekadašnji preparati, koji su uklanjali višak masnoće, zamene blažim sredstvima koja uklanjaju samo nečistoće s kože.

Lepota dolazi iznutra… bukvalno!
Na fizičku lepotu pored spoljašnjih, utiču i unutrašnji faktori. Iako odnos kolagena i estrogena u svim tkivima i organima nije potpuno proučen, evidentno je da nedostatak estrogena nezavisno od drugih faktora (starenje, genetski faktor) dovodi do smanjenja kolagena u koži. Estrogeni preko svojih receprora stimulišu fibroblaste koji su odgovorni za produkciju kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. Kolagen omogućava strukturu i snagu tkiva, elastin obezbeđuje elastičnost kože, a hijaluronska kiselina vlažnost.
Par godina nakon menopauze, opada količina kolagena u koži, najviše u prvih pet godina nakon menopauze. Opadanje količine kolagena, dovodi do smanjenja debljine i elastičnost kože i vitalnost zbog čega se koža brže nabora, postaje suva i tanka.

Bez pauze sa vitaminom C i hidratacijom
Unosom tečnosti i upotrebom hidrantnih krema za kožu, sprečićete i smanjiti beživotni izgled kože, do koga dolazi usled gubitka njenog prirodnog elastina, kolagena, hijalurona i drugih materija odgovornih za njen zategnut i baršunast izgled. Kako bi hidratacija bila pojačana pored dovoljnog unosa tečnosti važno je da se u organizam unese i dovoljna količina vitamina C.
Vitamin C je antioksidans koji obezbedjuje koži lep i ujednačen ten, pomaže da koža duže ostane preplanula nakon sunčanja. Za zdravlje kože C vitamin je od velike važnosti jer kao antioksidans ima važnu ulogu u sintezi kolagena. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da vitamin C može znatno ublažiti i smanjiti fotooštećenja kože nastala delovanjem UV zraka, a antioksidativno delovanje pomaže u očuvanju od slobodnih radikala nastalih delovanjem UV zraka.

Kako da koža postane otporna na godine?
Vodite računa o ishrani, budite fizički aktivni, spavajte dovoljno i brinite o svojoj koži, ali sada na malo drugačiji način. Pedesete su nove tridesete, isto kao što u tridesetim treba početi sa posebnom negom kože kako bi se sprečila pojava prvih bora, sada joj treba posvetiti dodatnu pažnju, jer menopauza donosi sasvim nove promene na licu i telu, a zrela koža ima svoje prioritete.
Oestrofact E je preparat Pharmanove koji ženama pomaže da budu zdrave i nasmejane i da se lako izbore s menopauzom, a uz to poboljšava vlažnost kože i sluzokože stimulacijom sinteze kolagena i zaštitom ćelija od oksidativnih oštećenja.

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *