$alt
Autor:

Zašto je magnezijum postao suvereni kralj mišićnog pokreta?

Mineral koji se godinama preporučuje za pravilan rad srca, kod napetosti i nesanice, problema koštanog zglobnog sistema i trudnica i dojilja, dobio je poseban značaj kod profesionalnih sportista i rekreativaca. Njegova uloga je da nakon upotrebe daje dodatnu energiju pre treninga i pruži maksimalnu iskoristljivost mišića bez bola i grčeva. Profesionalni sportisti koji svakodnevno koriste magnezijum postižu bolje rezultate i imaju manje mišićnih povreda tokom treninga i takmičenja, zahvaljujući direktnom dejstvu na neuromišićnoj spojnici – najbitnijem mestu gde se informacija i želja pretvara u pokret i pobedu. Učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masti i štiti srčani mišić prilikom pojačanog napora što je od izuzetnog značaja kod profesionalnih sportista i redovnih vežbača.
Pored njegove uloge kod sportista i rekreativaca magnezijum zauzima značajno mesto kod glavobolja, stresa i napetosti pa ima svoj doprinos kod profesionalnih sportista da ih opusti i reklasira pred bitna takmičenja kako bi postigli najbolje rezultate. To su prepoznali i svi oni koji vode dinamičan život, koji osećaju tenziju na svojim radnim mestima pa ga uzimaju redovno u toku svog radnog vremena kako bi se lakše i opuštenije nosili sa radnim zadacima.
Magnezijum je postao interesantan savremenoj medicini pa od skora imamo rezultate brojnih istraživanja. Ta istraživanja su pokazala da učestvuje u preko 300 enzimskih rekacija koje podižu odbrambenost našeg organizma i jačaju imunitet. Jača srčani mišić koji ima najveći zadatak u našem organizmu i jedini je mineral koji je ušao u zvanične smernice svetske kardiološke asocijacije. Jedno od pozitivnih dejstava odražava se na srčani mišić, gde se suplementacijom magnezijumom smanjuje aritmija. Magnezijum ima suprotno delovanje u odnosu na kalcijum kod ćelija srčanog mišića, što rezultuje širenjem krvnih sudova i boljim snabdevanjem ćelija kiseonikom.

10 najbogatijih prirodnih izvora magnezijuma:

Spanać: 1 šolja sadrži 157 mg
Blitva: 1 šolja sadrži 154 mg
Bundevino seme: 1 šolja sadrži 92 mg
Jogurt ili kefir: 1 šolja sadrži 50 mg
Bademi: 30 g sadrži 80 mg
Pasulj: 1 šolja sadrži 120 mg
Avokado: srednje veličine sadrži 58 mg
Smokve: 1 šolja sadrži 100 mg
Crna čokolada: 1 kockica sadrži 95 mg
Banana: 1 srednja sadrži 32 mg

Ali i pored redovne, zdrave ishrane kojom unosimo magnezijum preporuka svetske zdravstvene organizacije je da se magnezijum dodatno unosi u organizam putem suplementacije.

Kompanija Pharmanova ponudila prvi direkt oblik magnezijum – Magnezijum 300 Direkt  koji je vrlo brzo svojim dozom, oblikom i ukusom zadobio najveće poverenje i već dug niz godina je najprodavaniji magnezijum kod nas.

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *