Aktuelno

Nelagodnost i bolovi u zglobovima

$alt
Aktuelno

Nelagodnost i bolovi u zglobovima

Autor:

MOGUĆNOST ZA BOLJI KVALITET ŽIVOTA

Svako od nas je barem jednom imao neprijatno iskustvo sa bolnim zglobom. Istraživanja pokazuju da 43% populacije od 45 godina i starijih u zavisnosti od mnogih faktora rizika ima povremenu ili hroničnu nelagodnost u pojedinim zglobovima. Takođe, čak 80% populacije starosti preko 65 godina ima izraženu nelagodnost u zglobovima šake, kolena, kuka ili kičme, a takva stanja kompromitovanih zglobnih struktura starenjem se, nažalost, samo pogoršavaju
Kod bolova u zglobovima, bez obzira na njihovo poreklo, veoma je važna lagana fizička aktivnost, poput vožnje bicikla, šetnje u prirodi ili plivanja. Cilj tih vežbi je jačanje okolnog mišićnog tkiva koje je podrška zglobu. Zdrav način života, koji uključuje pravilnu ishranu i isključuje gojaznost i pušenje, takođe je važan.
Prema navodima Klinike Mejo, bol u zglobovima može biti nelagodnost, bol ili upala nastala u bilo kom delu zgloba, uključujući hrskavice, kosti, ligamente, tetive i mišiće. Prema intenzitetu, varira od nelagodnosti preko umerenog bola koji izaziva osetljivost samo kod određenih pokreta, do vrlo ozbiljnog stanja gde su i limitirani pokreti veoma bolni. Može biti akutan i hroničan. Bol u zglobovima je retko kad urgentan. Većina slučajeva umerenog bola se uspešno sanira kod kuće.

KADA TREBA IĆI LEKARU

Zakažite kod lekara specijaliste u slučaju da je bol koji osećate u zglobu povezan s oticanjem, crvenilom, ukočenošću i toplinom tkiva zgloba i njegove okoline.

Idite lekaru odmah ako je bol uzrokovan povredom koja je povezana s deformacijom zgloba, nemogućnošću pokreta ili intenzivnim bolom i iznenadnim otokom, povišenom temperaturom.

Uzroci koji dovode do bolnih stanja i upala zglobova su mnogobrojni, počevši od naslednih faktora rizika, preko povećane telesne mase, povreda sa istezanjem tetiva i ligamenata, bakterijskih i virusnih upala, gihta, hormonskih i metaboličkih poremećaja, autoimunih, odnosno reumatskih oboljenja, teških bolesti i onih na neki način najraširenijih i možda najbenignijih, takozvanih degenerativnih oboljenja zglobova.

Artroza je progresivno-degenerativna bolest koja obično zahvata jedan zglob, a ponekad i više zglobova. Reč je o promenama u koštanohrskavičnom tkivu praćenih bolom, ali bez upala karakterističnih za reumatska, autoimuna oboljenja. Najčešće su zahvaćeni noseći zglobovi, te se javlja artroza kolena, kukova i kičmenog stuba, mada ni zglobovi šake i prstiju nisu pošteđeni. Hrskavica ovih zglobova je oštećena, prostor unutar zgloba je smanjen, a količina zglobne tečnosti je ili smanjena ili se u nekim slučajevima širi u okolni prostor. Pošto je nedovoljno hrskavice i zglobne tečnosti, kost se tare o kost, uzrokujući bolove i otežanu pokretljivost. Najveći faktor rizika za ova oboljenja je proces starenja, ali artroza može nastati i usled pojačanog trošenja i opterećenja hrskavice i drugih struktura zglobova, kod gojaznih osoba, sportista, kao i kod radnika koji obavljaju teške fizičke poslove.

Osnovni uzroci ovih degenerativnih oboljenja su:

1. Smanjena proizvodnja kolagena, koji je najvažniji protein za formiranje hrskavice, sunđerastog vezivnog tkiva koje oblaže zglobove i sprečava direktan kontakt između kostiju.
2. Smanjen nivo zglobne, sinovijalne tečnosti koja vlaži hrskavicu. Ako je nema dovoljno, ponovo se tare kost o kost.
3. Povećana razgradnja kolagena.

Degenerativne promene će se pogoršavati kod:

1. Povećane telesne mase ̶ svaki kilogram u slučaju da je BMI veći od preporučenog predstavlja džak na vašim leđima koji dodatno opterećuje sve zglobove i prateće strukture, pogoršavajući već nastale degenerativne promene, istovremeno dovodeći do novih.
2. Neprilagođene ishrane bogate inflamatornim materijama kao što su: sva brašna (gluten) osim kukuruznog i pirinčano, sva obrađena brza hrana (transmasti), mesa spremana na visokim temperaturama, roštilj (sadrži toksične proinflamatorne nusproizvode), rafinisani šećer (složeni ugljeni hidrati takođe izazivaju inflamaciju).

SAVETI KOD UMERENOG BOLA:

  • Izbegavajte pokrete prilikom kojih se bol u zglobu pojačava.
  • Idite na fizikalnu terapiju koju će vam ordinirati vaš fizijatar.
  • Ako ste u mogućnosti, posetite banju sa termalnom vodom i odgovarajućom terapijom.
  • Aplikujte led ili specijalno zagrejano jastuče na bolni zglob po 15 ̶ 20 minuta nekoliko puta dnevno. Prokrvljenost i cirkulacija će biti bolji i bol će se umanjiti.
  • Pokušajte s nesteroidnim antiinflamatornim lekovima koji se izdaju bez lekarskog recepta.
  • Koristite masti ili gelove koji se utrljavaju u bolno mesto, a koji greju ili hlade, povećavajući na taj način prokrvljenost i cirkulaciju, što posredno smanjuje bol.
  • Takođe, na raspolaganju vam je vrlo široka grupa dijetetskih suplemenata od kojih neki mogu pomoći u saniranju uzroka bola i u revitalizaciji degenerativnih promena zglobova.

Dijetetski suplementi koji poseduju tvrdnje da pomažu kod degenerativnih oboljenja zglobova obično sadrže sledeće grupe aktivnih supstanci:

Glukozamin, hondroitin sulfat, MSM uzeti zajedno doprinose revitalizaciji zglobne hrskavice, kao i smanjenju bola i degradacije kolagena. MSM (Methylsulfonylmethane) ima potpuno drugi mehanizam dejstva od nesteroidnih antireumatika (inhibiraju COX2 enzime), inhibirajući enzim 5-LOX (lipoksigenaza), koji dovodi do razgradnje kolagena i posledično do bola.

Membrana ljuske jajeta, kao prirodni izvor hranljivih materija neophodnih za obnavljanje hrskavice i vezivnog tkiva zglobova.

Kolagen i hijaluronska kiselina doprinose regeneraciji i vlaženju hrskavice.

Proteolitički enzimi sa sistemskim dejstvom smanjuju inflamaciju u organizmu, delujući tako i na artroze koje nastaju starenjem, između ostalog, i zbog deficita enzima kod starijih osoba. Istraživanja pokazuju da ovi enzimi deluju u celom telu, neutrališući inflamatorne agense, razlažući ožiljna tkiva, čisteći krv i pojačavajući kardiovaskularne, respiratorne i imune funkcije.

Bromelain se dobija ekstrakcijom iz anansa i sadrži niz proteolitičkih enzima koji smanjuju bol i otok zglobova.

Curcuma longa (kurkuma), odnosno njeni ekstrakti, široko se primenjuju zbog antiinflamatornog dejstva, inhibiraju i COX2 i enzime 5-LOX koji su odgovorni za nastanak bola. Ekstrakti kurkume su i moćni antioksidansi koji neutrališu slobodne radikale, doprinoseći smanjenju bola i manjem oticanju zglobova.

Boswelia serrata (bozvelija) i njeni ekstrakti se tradicionalno primenjuju vekovima u indijskoj medicini jer smanjuju bol i otok. Postoje brojni radovi koji dokazuju da korisnici koji uzimaju standardizovane ekstrakte bozvelije imaju signifikantno smanjenje bola i otoka, s izraženim povećanjem pokretljivosti zgloba u poređenju sa kontrolnom grupom.

Harpagophytum procumbens (đavolja kandža), tj. ekstrakti korena ove biljke sadrže prirodne aktivne principe koji uspešno smanjuju bol kod reumatizma i degenerativnih promena na zglobovima. Koristi se tradicionalno u Africi godinama, a sada postoje radovi koji potvrđuju efikasnost u smanjenju bola i inflamacije.

U prometu se kao dijetetski preparati nalaze proizvodi koji mogu biti monokomponentni, mada su trendovi takvi da većina proizvođača koristi u svojim proizvodima dve, tri, a i više opisanih aktivnih supstanci, koje ako se uzimaju zajedno u jednom preparatu ispoljavaju sinergistički efekat na smanjenje bola i otoka.
U zaključku možemo reći da je izbor proizvoda i postupaka za saniranje degenerativnih promena na zglobovima prilično širok, kao i da poboljšanje ili pogoršanje zavise i od vas. Tako, na primer, gubitak od samo 5% telesne mase doprineće tome da se lakše krećete, imate bolju pokretljivost i smanjiće vam se upala zgloba.
Naravno, prilikom kupovine lekova bez recepta, kao i dijetetskih suplemenata uvek se konsultujte s farmaceutom ili lekarom zbog mogućih interakcija sa preparatima koje već koristite.

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *