circles

istorija pharmanove

 

1991 - 2006

pharmanova stari logoPharmanova je domaća farmaceutska kompanija osnovana 1991. godine. Tokom svih ovih godina, razvijala se u tri pravca – maloprodaja (apoteke), veleprodaja i proizvodnja. Sva tri segmenta intezivno su razvijana u prvih petnaest godina poslovanja i u svakom od njih su postignuti zavidni rezultati.

Podsećanje na početke Pharmanove, vraća nas u 1991. godinu kada je u Batajnici otvorena prva galenska laboratorija.

Samo dve godine kasnije (1993. godine) započinje obavljanje veledrogerijske delatnosti, koju jača tokom narednih godina, uz istovremeni dalji razvoj sopstvene proizvodnje.

Već 1996. godine iz Pharmanovine galenske laboratorije na tržištu se pojavljuju prvi preparati na bazi lekovitog bilja i od tada beleži kontinuirani rast.

Kompanija 2002. godine dobija dozvolu za proizvodnju generičkih lekova, herbalnih i tradicionalnih, medicinskih sredstava, dijetetskih i kozmetičkih prozvoda, a posle četiri godine (2006. godine) registruje sopstvenu kontrolnu analitičku i instrumentalnu laboratoriju.

 

2007 - 2013

Kontinuirani rast i unapredjenje sistema proizvodnje i poslovanja rezultirali su odličnim rezultatima u sva tri segmenta. Posle deceniju i po poslovanja, osnovana je Zdravstvena ustanova Pharmanova (lanac apoteka). Pharmanovina veleprodaja bila je među prvih pet veletrgovina u Srbiji, sa 12% učešća na tržištu, a najveća veletrgovina u privatnom vlasništvu. Pharmanovini proizvodi, naročito herbalni lekovi, postali su sinonim za određene oblasti primene, a kompanija lider u njihovoj proizvodnji.

Pa ipak, Pharmanova donosi stratešku odluku da se u budućnosti fokusira na proizvodnju, te je idejni projekat za izgradnju nove fabrike u Obrenovcu pokrenut već 2007. godine. Odlučeno je da se razdvoje apoteka, veleprodaja i proizvodnja, kako bi se kompanija pored proizvodnje herbalnih lekova, dijetetskih proizvoda i medicinskih sredstava usmerila i na proizvodnju generičkih lekova.

U proleće 2008. godine, veleprodaja je izdvojena iz kompanije. Njen uspeh prepoznao je jedan od najvećih evropskih distributerskih lanaca farmaceutskih proizvoda – Phoenix Pharma, koji preuzima veletrgovinu, a koga Pharmanova prepoznaje kao svog budućeg, pouzdanog partnera.  Takođe, lanac apoteka prelazi u novi pravni subjekt - Pharma City.

Te 2008. godine počinje i izgradnja fabrike, koja je završena u novembru 2008. Transfer proizvodnje iz starih pogona je započet u decembru 2008, kada fabrika u Obrenovcu počinje sa radom.

Dve decenije postojanja i uspešnog poslovanja na domaćem i inostranim tržištima Pharmanova je obeležila 2011. godine.

 

 

nazad