$alt
Autor:

Jedan od sve češćih problema ljudi danas jesu poremećaji rada gastrointestinalnog trakta, kao i sve učestalije pojave crevnih infekcija.
Uzročnici crevnih infekcija mogu biti bakterije (npr. salmonela, ešerihija koli, helikobakter pilori), virusi (npr. enterovirusi), protozoe (npr. amebe), razni paraziti (npr. svinjska i goveđa pantljičara, dečja glista). Čovek se može zaraziti preko zagađene hrane, vode, zagađenih predmeta sa kojima je u kontaktu i sl.

Kako se organizmu može pomoći da se efikasno izbori sa problemom?

Pored posebnog režima ishrane (kuvani kromprir, šargarepa i pirinač, tostiran hleb, sokovi od svežeg voća…), važno je uvesti i terapiju probiticima.
Peroralnom primenom probiotika, kultura živih sojeva u adekvatnoj koncentraciji, menja se sastav i metabolička aktivnost mikroflore probavnog sistema, sprečava se razvoj patogenih mikroorganizama kompeticijom za hranljive čestice, kompeticijom za iste receptore na površini ćelija i izlučivanjem antimikrobnih supstanci.

Koji su probiotici dobri i efikasni?

Učinak probiotika zavisi, između ostalog, i od sposobnosti kolonizacije creva što obično zahteva prisutnost receptora na ćelijskom zidu bakterija, koje omogućuju prijanjanje na crevni epitel. Većina sojeva nema takav receptor, a određeni sojevi otporniji su na želudačnu kiselinu od nekih drugih. Jedina probiotska kultura, u potpunosti otporna na želudačnu kiselinu, kao i na prisustvo antibiotika jeste živa kultura kvasca – Saccharomyces boulardii.
Probiotske kulture mlečno kiselinskih bakterija (Lactobacillus i Bifidobacterium) nisu tako otporne na želudačnu kiselinu, niti na prisustvo antibiotika koji ima zadatak da eliminiše bakterije. Njihova koncentracija se u crevima svede na 1% i to samo tri sata od momenta ingestije.

Zašto je uz probiotik važno uneti i prebiotike?

Prebiotici su nesvarljiva vlakna koja služe praktično kao hrana probioticima. Oni u debelo crevo stižu u nepromenjenoj formi i selektivno stimulišu rast dobrih bakterija i njihovu aktivnost. Kombinacija probiotika sa prebiotikom omogućuje efikasnije i brže dejstvo probiotske kulture.

 

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *