Da li otkopčavate dugme na suknji i pantalonama ovih dana?

Ne mora da znači da ste se ugojili, moguće je da patite od nadimanja i gasova.

Posledice ukusnih ali teških slavskih obroka i višesatnog sedenja i druženja sa rodbinom i prijateljima, nisu uvek tako prijatne. U stvari, svaki treći od nas iskusi neprijatan osećaj nadimanja.

Nadimanje je osećaj pritiska ili težine u stomaku, obično uzrokovan viškom gasova. Ostali  pridruženi simptomi su bolni grčevi u stomaku, podrigivanje i neprijatni prolazni vetrovi.

Zbog čega se javlja nadimanje?

Uzroci mogu biti različiti:

  • loše navike u ishrani (halapljivo uzimanje hrane tokom koga se proguta i velika količina vazduha, nedovoljno žvakanje hrane ,uzimanja hrane pre odlaska na spavanje)
  • određena vrsta hrane (začinjena i teška hrana, mleko i mlečni proizvodi, mahunarke & kupusnjače, voće (jabuke, kruške, kajsije), krastavci, crni i beli luk, sveži hleb i testenine, gazirana pića, pivo, hrana bogata vlaknima, slatkiši, grickalice, gume za žvakanje)
  • nedostatak fizičke aktivnosti (dugo sedenje usporava varenje uzrokujući povećanu fermentaciju hrane i povećano stvaranje gasova u želucu i crevima)
  • zdravstveni problemi i/ili životne okolnosti (iznenadni stres može da nas natera da progutamo dodatni vazduh, alergijske reakcije (mleko, jaja, kikiriki, riba, soja, kukuruz,…), intolerancija na neku hranu, razni poremećaji sistema za varenje (sindrom nervoznog creva, gastritis, nedostatak enzima pankreasa, nedostatak laktoze,…), određeni lekovi mogu biti uzrok (antibiotici, analgetici, antidepresivi, antidijabetici).

U ovim situacijama i ako imamo osetljiv sistem za varenje, naše telo počinje da se bori sa nesrazmernom količinom gasova u crevima koji negde treba da se oslobode- ako putuju na gore, kroz jednjak imamo za posledicu podrigivanje ili putuju na dole, put debelog creva, postajemo svedoci neprijatnih mirisa i gromoglasnih zvukova koji se oslobađaju naletima vetrova…Sigurno da nije prijatno da se zbog ovih manifestnih i vizuelnih situacija- kada nam pojas odeće iznenada postane nepodnošljiv, baš tada nađemo u društvu ili na poslovnom sastanku ili pored voljene osobe…

Kada se gasovi već stvore, Pharmanova nudi efikasno rešenje –  Sabesp®

 Sabesp® su meke želatinozne kapsule simetikona, koje će brzo osloboditi od nadutosti i gasova u stomaku i smanjiće osećaj nelagodnosti i pritiska u želucu i crevima. Efikasna doza od 80mg simetikona će omogućiti komforno doziranje. Sabesp® je hemijski inaktivan, deluje čisto fizički, tako što sakuplja nagomilane gasove, ne resorbuje se i izlučuje se nepromenjen iz organizma- potpuno je bezbedan i neškodljiv!

Sabesp®-efikasno rešenje za naše nadute probleme!

Podeli ovaj članak