Kako brinuti o zdravlju mališana pri povratku u kolektive?

Septembar je već uveliko sa sobom doneo dobro poznatu svakodnevicu. Vratili smo se sa godišnjih odmora u kancelarije, a naši mališani su ponovo u jaslama, vrtićima, školama. Iako je redovno pohađanje nastave neophodan korak u obrazovanju svakog deteta, roditelji bi ipak trebalo pažljivo da pristupe njihovom povratku u kolektive – jesen se bliži, a sa njom i razne sezonske bolesti.

Biti roditelj nije nimalo lako, pogotovo kada je u pitanju razboljevanje dece. Ne samo što roditelji moraju da se pobrinu da budu stalno uz dete na njihovom putu ka oporavku, već se i oni sami izlažu virusima koji mogu da ostave posledice na njihovo zdravlje.

Ali naravno, naši mališani su uvek na prvom mestu! 

Da bi početak u kolektivnom boravku bio što uspešniji, trebalo bi da radimo na jačanju imuniteta naše dece. Svi znamo da imuni sistem dece u predškolskom i školskom uzrastu nije potpuno razvijen, pa kontakt s drugarima može da donese razne infekcije.

Pre svega, pre polaska deteta u školu ili vrtić, neophodan je pregled pedijatra iako dete izgleda potpuno zdravo. Detaljnim pregledom će se svakako isključiti i potencijalno „kliconoštvo“ ili znaci blagih infekcija, a po potrebi se može uzeti bris grla i nosa. Takođe je važno utvrditi i nutritivni status. Ukoliko postoji kašnjenje sa nekim vakcinama potrebno ih je dati što pre kako bi se dete zaštitilo od drugih po njega opasnih bolesti.

Koja su to tri glavna problema koja dolaze sa povratkom dece u kolektive?

  1. Prehlada i grip
  2. Upala grla
  3. Stomačni virus

Prehlada i grip – vesnici jeseni

Više od 200 različitih virusa mogu biti uzroci prehlade. Simptomi koji se uglavnom javljuju jesu kašalj i bol u grlu. Konkretan lek, koji se propisuje deci za prehladu, ne postoji i deca je uglavnom preleže mirovanjem kod kuće. U tom slučaju, najbolja preventiva je prirodno jačanje imunog sistema, što uključuje zdrav način života i ishranu obogaćenu svim neophodnim suplementima. Na taj način se smanjuje šansa da dete dobije prehladu, iako je izloženo riziku svakodnevnim odlaskom u kolektiv.

Jesenji period je takođe i sezona gripa. Pošto se on prenosi kapljičnim putem, velike su šanse da će se dete zaraziti ukoliko neko dete u odeljenju ima hroničan kašalj i već je zaraženo gripom. Za razliku od prehlade, grip predstavlja mnogo ozbiljniji napad na respiratorni sistem. On može da prouzrokuje gripoznu virusnu pneumoniju, bronhitis, sinuzitis, ali i druge respiratorne infekcije.

Važno je napomenuti i aktuelnu infekciju COVID-19 virusom, koji i dalje vlada, a koji može biti jedan od uzroka upale pluća – kako kod odraslih, tako i kod mladih. Koliko god mere društvene distance bile zastupljene, odlazak u školu predstavlja rizik od zaražavanja.

Ukoliko dete kašlje i ima otežano disanje, najbitnije je da ne ide u školu da ne bi zarazilo svoje vršnjake. Kod blažih oblika respiratornih infekcija, pedijatar će detetu propisati vid terapije koja uključuje mirovanje i redovan unos tečnosti ili potrebnu terapiju. Zbog zapušenog nosa, neminovno je da će doći i do iritacije kože u predelu nosa i usana. Nanošenjem vazelina ili bezmirisne kreme se može ublažiti iritacija i smanjiti osećaj neprijatnosti kod deteta.

Upala grla

Deca reaguju na bilo koju vrstu fizičke nelagode na različite načine, ali bolno grlo uglavnom izaziva nervozu kod najmlađih. Upala grla najčešće je izazvana bakterijama soja streptokoka A tipa. Iako je vrlo malo zastupljena među odraslima, upala grla je veoma rasprostranjena među decom. Bakterije koje izazivaju upalu grla se nalaze u nosu i u grlu, a oni koji su inficirani prenose bakteriju drugima kapljičnim putem. Glavni simptomi su bol u grlu koji nije praćen kašljem, otečeni krajnici, temperatura i bol u stomaku.

Sam po sebi, bol u grlu nije bolest, već njena manifestacija. Period inkubacije kod dece (vreme koje prođe od trenutka zaraze do prvih simptoma bolesti), je relativno kratak, bolest nastupa već nakon dva do pet dana. Od tog trenutka svi koji su bili u kontaktu sa detetom, koje pati od prehlade ili gripa, mogu se zaraziti virusom. Opasnost od zaraze prestaje 24-48 sati nakon što se temperatura potpuno spustila i nije prelazila 37ﹾC u kontinuitetu. Ukoliko se pak radi o bakterijskoj infekciji, dete ne može dalje prenositi zarazu, 24 časa nakon što počne terapiju antibioticima.

Postoji više načina za lečenje bola u grlu kod najmlađih. Za početak, potrebno je da se dete što više odmara. Odmor je ključan kako bi se izlečila prehlada, a sa njom i bol u grlu, jer organizam tako skuplja snagu za borbu protiv virusa. Takođe, odmaranjem se obnavlja i imuna funkcija, te je to prvi korak ka izlečenju. Sledeće je da  dete uzima dosta tečnosti. Ovo je naročito delotvorno u slučajevima kada je bol u grlu izazvan nazalnom kongestijom (zapušen nos). Šlajm koji se zadržava u grlu iritira sluzokožu i blokira disajne puteve, a upaljeno grlo izaziva bol koji smeta mališanu. Najbolje je svakako piti dosta vode, ali i čajeva, izbegavati sokove, koji sadrže previše šećera, a koji mogu samo dodatno podstaći proizvodnju sekreta koji dalje blokira grlo. Dobra alternativa je domaća supa, pre svih bistra pileća supa.

Ukoliko je bol u grlu izazvan virusnom infekcijom, dete će ovu bolest morati da preleži. Antibiotici neće pomoći kod prehlade i gripa. Ukoliko su bolovi u grlu praćeni kašljem i zapušenim nosem, detetu se mogu dati dekongestanti, odnosno lekovi koji podstiču razbijanje sekreta, koji blokira disajne puteve i izaziva bol u grlu, u vidu spreja, kapi za nos ili kapsula. Ukoliko je bol u grlu povezan sa alergijama, detetu će pomoći i lekovi protiv alegija, odnosno antihistaminici. U slučaju prehlade i gripa, bol u grlu mogu otkloniti i lekovi za iskašljavanje. Oni podstiču izbacivanje sekreta iz grla, koji se bespotrebno skuplja u grlu i izaziva upalu i iritaciju sluzokože što se, osim kašljem, manifestuje i bolom u grlu.

Stomačni virusi

Stomačni problemi praćeni dijarejom i povraćanjem su česta i nimalo prijatna pojava kod dece. Stomačni virus je infekcija koja se razvija u crevima. Manifestuje se dijarejom, bolovima i grčevima u stomaku, mučninom i povraćanjem. Najčešće se dobija kontaktom sa zaraženom osobom ili ispijanjem neispravne vode. Simptomi obično traju dva do tri dana, ali ponekada mogu da traju i po deset dana. Zbog toga što se imuni sistem dece i dalje razvija, on je naročito podložan razvijanju ovog virusa. Ono što je veoma bitno, ako mališani imaju stomačni virus, jeste da se deca dobro odmore, ali i da im se daje dosta tečnosti kako bi nadoknadili ono što su izgubili tokom manifestovanja simptoma.

U odnosu na opšte stanje deteta roditelj bi trebalo da proceni kakvu hranu može davati detetu, ali postoje neki univerzalni zdravstveni saveti koji mogu pomoći u svakom slučaju. Ukoliko stomačni problemi detetu izazivaju povraćanje, hrana će biti poslednje što želi. Međutim, kada prođe najgori period i kada se detetu vrati malo apetita, najbolje mu je davati hranu umereno. Preporuka je da se detetu ponudi banana, kompot, pirinač, tost ili suv keks. Važno je odabrati jednu namirnicu, koja će se davati detetu u maloj količini radi provere kako će da reaguje i kako će sistem za varenje to podneti. U slučaju da hrana detetu počne da se “vraća” i tera ga na povraćanje, sačekati još malo. Zbog čestog povraćanja i/ili dijareje dete će izgubiti dosta tečnosti, zbog toga mu je važno davati čistu tečnost – vodu ili sokove (prirodne, ceđene, razblažene vodom), piće koje sadrži đumbir i elektroilite, odnosno, rastvore za rehidrataciju. Izbegavati slatka i gazirana pića i bilo šta što sadrži kofein jer podstiče uriniranje što može da ubrza dehidrataciju. Savet je da se daju manje količine tečnosti ali uz češće uzimanje. Sa čajevima bi trebalo oprezno postupati jer većina njih sadrži biljke i tragove biljaka koje nisu pogodne za decu čak i kada nemaju stomačnih tegoba i potrebno je prethodno se posavetovati sa pedijatrom, pogotovo ako se radi o detetu mlađem od 12 godina. Čaj od kamilice je jedino bezbedan. Ukoliko je krizni period prošao i detetu se vratio apetit, može mu se ponuditi malo jogurta sa aktivnim kulturama koji će pomoći dobrim bakterijama, inače nastanjenim u crevima, da se obnove.

Kako pomoći detetu da se izbori sa respiratornim infekcijama koje vladaju u kolektivima?

Jačanjem imuniteta!

Pre svega ishranom!

Svima nam je dobro poznata izreka da zdravlje dolazi iz stomaka. Zbog toga je veoma važno da se postaramo da detetova ishrana bude zdrava. Naročito je bitno da u nju uključimo šargarepu, boraniju i pomorandže. Te namirnice sadrže dosta karotenoida, a oni jačaju naš imuni sistem. Takođe, u ishranu bi trebalo uključiti što više voća, povrća, proizvoda od celih zrna, kao i leguma. Oni sadrže fitonutrijente koji pomažu našem telu da proizvedu bela krva zrnca koja se bore sa virusima. Pored toga, možete iskoristiti veliki izbor voća i povrća koje nudi rana jesen: žuto-narandžasto voće i tamnozeleno povrće (kajsije, bundeva, tikvice, kupus, spanać) sadrže najvažnije antioksidanse. Čaša jogurta bi mogla da bude dnevna rutina. Ovaj napitak je pun korisnih bakterija blagotvornih za probavni sistem.

Za školsku decu, u dnevne obaveze bi trebalo uvrstiti i pripremu užine koju će dete nositi u školu. To zahteva dodatno vreme, ali je višestruko korisno, budući da će se tako, konzumiranje slatkiša i nezdravih grickalica, svesti na najmanju moguću meru. Najbolje bi bilo da užina bude u praktičnoj kutiji, uz flašicu vode, vlažne i papirne maramice. Gel za suvo pranje ruku može takođe biti koristan u nekim situacijama, ali nikako ne sme da bude zamena za pranje ruku vodom i sapunom. Potrebno je naučiti decu kako da temeljno peru ruke jer najveći deo bakterijskih infekcija dolazi upravo od prljavih ruku.

Dodaci ishrani kao saveznici u borbi za bolji imunitet

Ponekad je potrebno u ishranu uključiti i dodatke ishrani koji će pomoći našim mališanima da dodatno izgrade svoj imuni sistem.

Kolostrum+D3 je dijetetski suplement koji je prava pomoć za održavanje i jačanje imuniteta kod dece i odraslih. Ovaj jedinstveni preparat će pomoći roditeljima da deci pruže sve što je potrebno kako bi njihov imunitet ojačao i izborio se sa virusima koji vladaju tokom jeseni i zime. Prirodni kravlji kolostrum u ovom farmaceutskom preparatu ima visok sadržaj proteina, faktora rasta, koenzima, minerala i aminokiselina, zbog čega u velikoj meri doprinosi jačanju imunog sistema, dok je vitamin D3 najvažniji vitamin u borbi protiv virusnih, ali i bakterijskih infekcija. Kolostrum+D3, zahvaljujući imunoglobulinima G (odnosno IgG antitelima), ali i IgA i IgM antitelima je značajan za smanjenje učestalosti i ozbiljnosti stomačnih i respiratornih infekcija. Ovaj preparat se može davati deci već od treće godine života.

Vitamin D je takođe  veoma važan za dobar imunitet jer svojim svojstvima dovodi do pojačanog imunog odgovora organizma. Naši preparati SolD3evit®400 i SolD3evit® 1000 su prvi i jedini proizvodi vitamina D3 sa dozirnom pumpom za laku i jednostavnu primenu vitamina D3. SolD3evit®400 se preporučuje kao dodatak ishrani, radi sprečavanja nedostatka vitamina D3 kod dece od 8. dana nakon rođenja. SolD3evit® 1000 se ne preporučuje deci mlađoj od 3 godine.

Kada je reč o jačanju imuniteta, bitno je davati probiotike za prevenciju sezonskih respiratornih infekcija kod dece. Oni održavaju zdravu floru detetovih creva i time jačaju njihov imunitet. Samim time, oni će pomoći ne samo kod stomačnog virusa, već će braniti telo deteta od ostalih patogenih mikroorganizama, kao što su najčešće različite bakterije. Naš DuoBiotic® sadrži probiotik i prebiotik, te se preporučuje deci starijoj od 3 godine u slučajevima poremećene funkcije creva, loših navika u ishrani, za jačanje imuniteta i u slučajevima narušenog zdravlja celokupnog organizma. Preparat je u formi kapsula, preporučuje se rastvaranje praškastog sadržaja kapsule u vodi, za primenu kod manje dece.

Nikada ne preskačite i odmor

Kako bi detetov imuni sistem funkcionisao na optimalan način bitno je da dobija dovoljno odmora. Prosečnom detetu potrebno je oko 10 sati sna kako bi se organizam zaista odmorio i bio spreman da odgovori na sve izazove kojima je izložen.

Ali…

Bez obzira na sve brige kad se deca razbole, ne bi ih trebalo preterano štititi. Da bi se imunitet u potpunosti izgradio, poželjno je da deca što ranije dođu u kontakt s bakterijama i virusima. Time se stimuliše njihova otpornost prema bolestima.

Dakle, iako izloženost dece virusima u školi, ne možemo ni na koji način da sprečimo, možemo se postarati da njihov imuni sistem ojačamo na adekvatan način. Zato je važno da u svakom trenutku brinemo o našoj deci na pravi način, ne samo starajući se da se hrane zdravo, već i da uzimaju one dodatke ishrani koji će omogućiti njihovom telu da se odbrane od virusnih i bakterijskih infekcija na najbolji mogući način.

Omogućite deci da borave na svežem vazduhu što više. Iskoristite lepo vreme za porodične izlete i boravak u prirodi. Najbolji podsticaj za dečji imunitet je život bez stresa, zdrava porodična atmosfera i puno ljubavi i pažnje.

Izvori:

https://www.fccmg.com/blog/common-fall-illnesses-and-prevention-tips/

https://www.medicinesforchildren.org.uk/news/autumn-colds-%E2%80%93-and-why-antibiotics-are-not-answer

https://www.greatkidsinc.org/fall-season-means-flu-season/

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%BF

https://www.svetmedicine.com/bol/inf/377-sindrom-gripa-influenca-influenza-grip-prehlada

https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/viral-infections-in-infants-and-children/overview-of-viral-respiratory-tract-infections-in-children

https://www.nationwidechildrens.org/conditions/upper-respiratory-infections-colds

https://www.cdc.gov/groupastrep/diseases-public/strep-throat.html

https://www.parents.com/health/cold-flu/cold/boost-childs-immunity/

https://www.myhspediatrics.com/most-common-school-age-illnesses/

https://www.choc.org/health-topics/kids-immune-system/

https://www.healthline.com/health/common-cold-causes

https://www.cdc.gov/flu/symptoms/coldflu.htm

Podeli ovaj članak