Lekovito bilje – vaš saveznik ove zime

Lekovite biljke vezuju se za razvoj ljudskog društva. Često nalaze primenu u narodnoj medicini, ali isto tako su deo i zvanične medicine. Lekovito bilje nam omogućava da vodimo brigu o sebi i da vodimo računa o našem organizmu na onaj način koji mu najmanje šteti. Kako nam dolazi pravo zimsko vreme, dolazi i vreme za tople napitke, većina od kojih su puni lekovitog bilja. Ako ste se pitali zašto su čajevi koji se najčešće javljaju u našim domovima nana, kamilica i lipa, evo i teksta koji vam nudi odgovor.

Od kada se primenjuju lekovite biljke?

Najstariji podaci o primeni lekovitog bilja vode poreklo čak iz 3000. godine pre nove ere iz Kine. Još tada se govorilo o lekovitim biljkama koje se i danas primenjuju. Još stari Sloveni su znali za lekovita svojstva biljaka i prenosili ta znanja sa kolena na koleno. Zanimljivo je to da je prva lekovita biljka koju su pominjali bila baš bosiljak. Kada je reč o Srbiji, prvi podaci vode nas u srednji vek i manastirske kodekse Hodoša i Hilandara. Terapija lekovitim biljem bila je toliko bitna da se našla i u delima Zaharija Orfelina i Vuka Stefanovića Karadžića.

Kakve sve vrste lekovitog bilja postoje?

Postoje razne vrste lekovitog bilja. Glavna podela je na ono bilje blagog dejstva i bilje jakog dejstva. Bilje blagog dejstva možemo koristiti u svojoj rutini brige o sebi i svom telu, dok lekovite biljke jakog dejstva mogu da koriste samo farmaceuti za izradu svih lekova i suplemenata koji su potebni našem telu.

Bilje blagog dejstva naći ćete u čajevima i sokovima kao što su kamilica, nana, lipa, lan, zova i druge biljke. Ove biljke imaju posebna svojstva u vidu aktivnih supstanci. One su korisne kako u modernoj farmaciji i kozmetologiji, tako i u prehrambenoj industriji.

Naravno, čajevi su samo jedan od izvora ovog i sličnog bilja. Nekada se njihov potencijal koristi i u farmaceutskoj industriji za izradu raznih suplemenata. Upravo oni mogu vam dodatno pomoći da ojačate svoj imuni sistem. Naročito povedite računa da dnevno unosite dovoljne količine gvožđa, vitamina D, vitamina C i antioksidanasa.

Koje su najčešće biljke blagog dejstva i u čemu nam pomažu?

Kamilica je, uz nanu, jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih lekovitih biljaka. O ovome svedoči i činjenica da se spominje kao jedna od devet svetih biljaka. Lekovita svojstva ove biljke zaista su raznolika. Primenjuje se za lečenje zapaljenja kože i sluzokože, ispiranje opekotina i ojeda, ali i za razdražljivost, nesanicu i reumatizam. Veruje se da je dovoljno da se jednom nedeljno umijemo čajem od kamilice da bi naša koža dobila na sjaju i izgledala negovano. Čaj od kamilice čak može i da nam pomogne sa otvaranjem apetita, zaustavljanjem opadanja kose, a njegovo delovanje je pre svega umirujuće.

Nana je još jedna veoma poznata lekovita biljka. Ona osvežava i hladi, a sadrži i tanin zbog čega je njeno delovanje višestruko. Pre svega je dobra za tegobe sa varenjem. Ona pročišćava disajne puteve, a naročito se preporučuje kod lečenja prehlada, gripa ili visoke temperature. Zbog svojih antiseptičnih i antibakterijskih karakteristika ona se primenjuje i kod problema sa kožom, ali i bronhitisa.

Lipa je drvo sa veoma bogatom istorijom. Sadrži gvožđe, kalcijum, tanin, eterično ulje, glikozide. Kao i nana i kamilica koristi se kod prehlade i bolesti disajnih organa. Naročito je dobra za negu kože, opekotine, rane, umirenje, ali i za ublažavanje bolova pri infekcijama – naročito urinarnih.

Zova je samonikla biljka koja raste na obroncima šuma, ruševinama i mestima gde ima vlage. Ali, ona ima razna lekovita svojstva. Nalik nani, kamilici i lipi ona utiče na naš imunitet i pomaže kod bolesti kao što je grip ali i kod infekcija disajnih puteva. Cvetovi zove bogati su eteričnim uljima u kojima ima flavonoida, glikozida, hlorogenske kiseline, tanina i pektina, dok plod sadrži glikozide, tanine, malo eteričnog ulja, šećer, voćne kiseline i vitamin C. Svi delovi biljke bogati su gvožđem, natrijumom i kalijumom. Zbog toga može da se koristi za kožu, jačanje imunog sistema, za ublažavanje tegoba prouzrokovanih reumom, ali i kod urinarnih infekcija.

Dakle, brinite se o sebi i o vašem imunom sistemu. Skuvajte neki lepi domaći čaj i ušuškajte se u toplini svog doma. Čak i toliko je dovoljno da povede računa o svom telu, naročito u ovom zimskom periodu.

Podeli ovaj članak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email