MENopauza kod muškaraca

Depresija, manjak seksualnog nagona, promene raspoloženja i razdražljivost, gubitak mišićne mase i smanjena želja za vežbanjem, neravnomerna preraspodela masnih naslaga oko stomaka ili u predelu grudi, opšti nedostatak entuzijazma i energije, teškoće sa spavanjem u vidu nesanice i povećanog umora, loša koncentracija i moć kratkoročnog pamćenja, drugi fizički i emocionalni simptomi razvijaju se u kasnim 40. i ranim 50. godinama života i kod žena i kod muškaraca.

Muška menopauza ili andropauza je realno stanje kroz koje prolaze mnogi muškarci, ne samo žene. Glavna razlika nije samo polna, već u brzini gubitka estrogena kod žena i testosterona kod suprotnog pola. Žensku menopauzu karakteriše nagli pad estrogena u srednjim godinama, dok je kod muškaraca ta dinamika drugačija i odražava se stabilnim padom od oko 1% godišnje između 30. i 40. godine života. Tek kasnije u toku života, veći nedostatak testosterona poznat i kao hipogonadizam sa kasnim početkom, može biti odgovoran za ove simptome, kada testisi proizvode malo ili nimalo hormona. Ovi faktori mogu biti odgovorni i za takozvanu „krizu srednjih godina“, čestu pojavu kod muškaraca karakterističnu za srednju starosnu dob.

Dijagnostikovanje andropauze

Nizak nivo testosterona kod starijih muškaraca često ostaje neprimećen, dok simptomi mogu biti izraženi, ali i pritajeni. Ova vrednost se može utvrditi testom krvi, ali ne rutinskom proverom krvne slike, već namenskom analizom testa ukupnog testosterona. Ovaj hormon se uglavnom proizvodi iz specijalnog endokrinog tkiva (Leidigove ćelije) u muškim testisima, ali ga proizvode i nadbubrežne žlezde kod muškaraca i žena, u malim količinama i ženski jajnici. Glavni je polni hormon (androgen) kod muškaraca i odgovoran je za muške fizičke karakteristike.

Uticaj na normalnu funkciju testisa i prostate

Mušku menopauzu je teško identifikovati, jer simptomi mogu biti povezani sa mnogim drugim uzročnicima pre nego sa padom testosterona. Nizak nivo ovog hormona je samo jedan od faktora koji može dovesti do smanjenja zapremine sperme. Većina tečnosti koja sadrži spermu koja se oslobađa kroz ejakulacioni kanal dolazi iz semenskih vezikula, dve žlezde u blizini prostate i same prostate. Primarna funkcija prostate je da proizvodi tečnost koja hrani i transportuje spermu. Prostatična tečnost sadrži komponente koje čine spermu idealnom supstancom za život spermatozoida, uključujući enzime, cink i limunsku kiselinu. Blago je kisela, ali druge komponente sperme je čine alkalnom kako bi spermatozoid opstao usled kiselosti vagine. Jedan važan enzim je antigen specifičan za prostatu (PSA), koji pomaže da sperma bude tanja i tečnija.

Najčešća oboljenja prostate često uzrokuju probleme sa mokrenjem ili kontrolom bešike: česte posete kupatilu, osećaj hitnosti za uriniranjem, ponekad sasvim male količine mokraće, otežano mokrenje, prekidanje ili pokretanje mlaza koji često može biti i slab. Problemi sa prostatom takođe mogu izazvati probleme sa seksualnom funkcijom, infekcijom urinarnog trakta, kamenjem u bešici ili otkazivanje bubrega u ekstremnim situacijama.

Pomoć kod uvećanja prostate

Uvećana prostata, poznata i kao benigna hiperplazija prostate (BHP), najčešći je problem kod muškaraca starijih od 50 godina. Kada se prostata uvećava, ona pritiska uretru, sužavajući cev i sposobnost pražnjenja bešike, koja uzrokuje mnoge probleme povezane sa ovim stanjem. Povećana prostata otežava mokrenje i, u retkim slučajevima, može u potpunosti da ga obustavi. Ovo je stanje koje se zove zadržavanje urina, zahteva hitnu medicinsku procenu. U održavanju zdrave prostate i mokraćne bešike kod muškaraca može pomoći preparat UtiBHP koji sadrži esencijalne aminokiseline iz polena raži iz ekstrakta koji ulazi u sastav proizvoda i ispoljava antiinflamatorno dejstvo. Beta-sitosteroli iz ekstrakta pomažu u inhibiciji enzima 5-α-reduktaza koja je odgovorna za regulaciju nivoa testosterona, pa se na ovaj način smanjuje nivo testosterona u prostati što olakšava tegobe kod benignog uvećanja zaustavljajući rast ćelija prostate.

Brinite o sebi posvećeno, jer pravilna i kontinuirana upotreba UtiBHP dovodi do prestanka progresivnog uvećavanja prostate kao i poboljšanja simptoma.

 

Više o ovoj temi možete pročitati u nekom od naših prethodnih blog tekstova:
Vreme je za pregled prostate
Kako žlezda veličine kestena utiče na zdravlje muškarca
Priznanje ili ne. Klimaks kod muškaraca. Istina ili solidarnost sa ženama.
Neka uvećanja treba kontrolisati
Stanje koje zahteva kontrolu
Urinarni problemi kod žena i muškaraca

Podeli ovaj članak