Neka sada ratna dejstva prestanu!

Rat u Ukrajni izazvao je široku i ozbiljnu štetu životnoj sredini i naneo neposredne i dugoročne posledice po ljudsko zdravlje i ekosisteme. Korišćenje raznog eksplozivnog oružja ne donosi samo štetu toj zemlji i stanovništvu koje je pogođeno ratom, već i bližoj i daljoj okolini i susedima.

Ne zrači me!

Više nije fraza već mogući neželjeni scenario koji preti od rizika nuklearnog “curenja”. ’86 godina bila je krizna za ceo svet, kada je došlo do najveće ekološke katastrofe u Černobiljskoj nuklearnoj elektrani. Eksplozije koje su praćene oslobađanjem velike količine radioaktivnog otpada u atmosferu dovele su do formiranja radioaktivnih oblaka koji su prekrili gotovo celu Evropu, a neki od njih stigli su i do naše zemlje 1. maja te godine. Kada ste pogođeni indirektno, radiokativna kiša može da zagadi vodu i zemljište, a sve što raste ili se zaliva iz ovih izvora postaje kontaminirano i potencijano opasno po zdravlje. Primarni način na koji zračenje utiče na naše zdravlje je kidanje molekula DNK. Naš DNK se sastoji od dva duga lanca nukleotida kombinovanih zajedno u dvostruku spiralu; to je molekularno jedinjenje u jezgru ćelije koje čini zapis strukture i funkcije ćelije. Radijacija je u stanju da pokida ove lance, a kada se to dogodi, moguće su tri posledice: da se lanac obnovi i nastavi da funkcioniše normalno, da ćelije ili umru ili budu oštećene bez mogućnosti ozdravljenja, kao i da se rekonstruiše, ali sa mutacijama. Lom DNK lanca se obično dešava svake sekunde u danu, ali ćelije imaju prirodnu sposobnost da poprave tu štetu. Naše ćelije ostaju nemoćne ukoliko je količina radijacije tolika da svaki pokušaj popravke postaje uzaludan. Sve dok traju ratna dejstva u zemljama koje poseduju nuklearne elektrane, ceo svet je u opsanosti.

Ne muti vodu i ne zagađuj vazduh!

Zbog velikog udela stanovništva izloženog zagađenju vazduha zbog teške industrije i brzo rastućeg saobraćaja, smrtnost povezana sa lošim kvalitetom vazduha u Ukrajini bila je i pre ratnih dejstava visoka u poređenju sa zemljama u okruženju. Granatiranje šuma, kopnenih i morskih ekosistema, industrijskih objekata, saobraćajne infrastrukture i kuća, kao i infrastrukture za vodu, kanalizaciju i upravljanje otpadom, izazvalo je široku i ozbiljnu štetu, sa trenutnim i dugoročnim posledicama po zdravlje ljudi i ekosisteme. Uz stalno bombardovanje rafinerija, hemijskih postrojenja, energetskih objekata, industrijskih depoa ili cevovoda – vazduh, voda i zemljište biće zagađeni toksičnim supstancama što može izazvati dugoročne pretnje po zdravlje, kao što je to rizik od kancera i respiratornih oboljenja. Vojne operacije su takođe rezultirale dramatično povećanom količinom otpada. Deo ovog otpada je toksičan, uključujući medicinski otpad ili građevinski, koji sadrži azbest, PCB i teške metale. Ozbiljni negativni uticaji neizbežno proizilaze iz upotrebe oružja koje može imati akutne i dugoročne efekte na zdravlje. Direktni rizici po javno zdravlje su uzrokovani izlaganjem opasnim materijama sadržanim u ostacima municije koja ispušta toksične materije u zemljište i utiče na kvalitet površinskih i podzemnih voda. Rizici dolaze od teških metala povezanih sa naoružanjem – energetska jedinjenja kao što su trinitrotoluen (TNT), heksogen (RDKS) i goriva iz projektila i raketa.

Koga briga?

Mnoga od ovih pitanja mogu se smatrati prekograničnim, samim tim dalekim od naših prostora. Međutim, štetni uticaji rata neće se osetiti samo u Ukrajini, već će predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike za stanovništvo zemalja u regionu pa i celom svetu. Iako Ukrajinske vlasti svakodnevno registruju izloženost toksičnim gasovima koji se oslobođaju od eksplozija kako u okvirima svojih granica tako i van, na nama je odgovornost da brinemo o sebi adekvatno i na vreme.

Kako možemo da se zaštitimo?

Uz pomoć antioksidanasa iz polifenola i minerala i vitamina, možemo zadržati ili potpuno potisnuti štetene napade na naš imuni sistem! A-LIXIR®400 PROTECT je dodatak ishrani koji sadrži visoku dozu polifenola od čak 400 mg poreklom iz tečnog ekstrakta ploda sibirske aronije. Zaštita organizma od oksidativnog stresa usled dejstva slobodnih radikala moguća je uz ovaj moćni preparat koji usporava proces ćelijskog starenja, održava vitalnost i energiju organizma, čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkih funkcija jetre i pomaže kod stanja anemije. Polifenoli su mikronutrijenti koji se nalaze u voću, povrću, orašastim plodovima, biljkama i začinima. Najmoćniji su prirodni antioksidansi, jer štite i jačaju biljke u borbi sa surovim okolnostima poput jakog UV zračenja. Izaberite svoj suplement među vitaminima i mineralima Magnezijum 400 + B6, Selen + Zn, Vitamin C+Zn, Magnezijum 300 i brinite o sebi tako što ćete imati adekvatnu zaštitu.

 

Korisni linkovi:
Moćni polifenoli iz aronije u borbi protiv (COVID-19) pandemije i metaboličkog sindroma
ALIXIR 400 PROTECT – JAK ANTIOKSIDATIVNI ZAŠTITNIK
Kako ojačati imunitet, a kako ga dovesti u ravnotežu?
Koji sve dodaci ishrani nam mogu biti potrebni?

Podeli ovaj članak