Organska hrana kao prvi izbor

Zdrava ishrana je pola zdravlja! Nije slučajnost što postoji ovakva izreka. U poslednje vreme sve više brinemo o svojoj ishrani, a samim time brinemo i o sebi samima i našim bližnjima. Međutim, kakvu ulogu ima organska hrana u režimu zdrave ishrane?

Šta je to organska hrana?

Krenimo od početka. Organska hrana se odnosi na način uzgajanja i prerade prehrambenih proizvoda. Često se poistovećuje sa prirodnom hranom, ali glavna razlika između organske proizvodnje i ostalih proizvoda jesu upravo metode koje ne uključuju savremene veštačke dodatke poput pesticida i hmeijskih đubriva.

Farme organske hrane moraju biti udaljene od fabrika, auto-puteva, kanalizacionog zagađenja i svih drugih potencijalnih zagađivača.

Zašto su ove metode uzgoja važne?

Hrana proizvedena na ovaj način uglavnom je boljeg ukusa, ali i ima znatno više hranljivih sastojaka, antioksidanasa, vitamina i minerala.

Nema pesticida

Unosom što veće količine organske hrane, unosimo i manje pesticida. Naime, pesticidi su štetne materije koje možemo uneti hranom koja je njima i tretirana. Pesticidi u svom sastavu neretko imaju izuzetno štetne hemikalije kao što je organofosfor. Ovaj neprirodni mineral nije potreban našem organizmu, a 80% organofosfora u našim organizmima rezultat je konzumiranja hrane koja je tretirana pesticidima. Zbog toga što ne sadrži hemijska đubriva, organska hrana ne sadrži tragove hemikalija i ne može imati negativan uticaj na naše zdravlje.

Poboljšava naš imuni sistem

Mnogi proizvođači bave se genetičkom modifikacijom. Možda i nije toliko loša stvar napraviti jedan paradajz koji će biti veličine pet drugih, ali genetička modifikacija prehrambenih proizvoda na ovaj način još uvek se tek razvija. Zbog toga, nismo sigurni u to kakve posledice genetička modifikacija može imati na ljudski organizam. Sa druge strane, genetički modifikovana hrana kod životinja umanjuje odgovor imunog sistema. Ponekad, uzgaivači stoke, voća i povrća primenjuju određene vrste antibiotika. Tokom dužeg perioda, konzumacija ovakve hrane koja sadrži antibiotike može oslabiti naš imuni sistem na taj način da prestaje da reaguje na određene vrste bakterija, te ne može sam da se odbrani.

Bolji ukus

Organska hrana ima bolji ukus od hrane tradicionalne proizvodnje. Glavni razlog jeste sam način proizvodnje, zbog toga što je lokalno proizvedena i što joj je dozvoljeno da na najbolji način razvije sve ono što je potrebno. Naročito imaju bolji ukus od hrane koja je zamrznuta, uvozna ili je dugo vremena provela u prevozu do supermarketa.

Veći sadržaj antioksidanata

Najnovije studije pokazuju da konzumiranje organske hrane može doprineti većem unosu antioksidanasa. Antioksidansi se bore protiv oksidativnog stresa. Oni su nam važni i zbog toga što sprečavaju prerano starenje, kognitivne smetnje i probleme sa vidom.

Dakle, kada je to moguće unesite u svoju rutinu brige o sebi organsku hranu. Time nećete brinuti samo o sebi i o svojoj porodici, već i o životnoj sredini!

Podeli ovaj članak