Prolećna pozivnica za šetnju u boji

Vaši zglobovi baš kao i vi jedva čekaju prolećno sunce, vitamin D i lagani skok nivoa serotonina za tople osmehe na razdraganim licima. Znate li nekog ko bi ostao ravnodušan na opojne mirise divljih zumbula, nežnih ljubičica, radosno zujanje pčela ili dečiju graju na ulicama grada? Ne dozvolite da vas osećaj ukočenosti zglobova zaustavi u uživanju u lepom vremenu i još boljem raspoloženju. Prolećno vreme je idealno da se ponovo zaljubimo u ovo posebno doba godine, zato iskoristite priliku da izađete u prekrasnu prirodu i u šetnji ostavite sve što vam pričinjava nelagodu i stvara bol uz primenu odgovarajućih preparata.

Da li hodanje zaista pomaže kod osećaja ukočenih i bolnih zglobova?

Hodanje je najbolji način da započnete prelazak iz neaktivnosti u aktivnost – iz zime u proleće. Upravo ova aktivnost ima najmanji mogući negativan uticaj na koštano mišićni sistem i može pomoći u ublažavanju bolova i ukočenosti zglobova. Pri izboru tipa razgibavanja ovog proleća imajte na umu da krenete lagano u ovaj proces sa nežnim istezanjem ili aktivnostima nižeg intenziteta kao što su to šetnja, baštovanstvo, vežbanje joge u prirodi ili vožnja bicikla.

  1. Odvojite vreme za istezanje

Istezanje je imperativ za fizičku aktivnost i mora se shvatiti ozbiljno. Ova lagana aktivnost promoviše bolju podršku za zglobove i poboljšava fleksibilnost tela, smanjujući rizik od povrede tokom vežbanja ili šetanja. Usredsredite se na istezanje glavnih mišića u telu i odvojite 10 do 15 minuta za ovaj deo fizičke kulture. Ubrzo, vežbe zagrevanja uz laganu šetnju ili kombinacija nekih od predloga koji slede mogu biti vaš recept za razgiban dan.

  1. Hodanje

Šetnja je savršen način da se sunčate i uživate u lepoti prirode, a takođe je i idealan oblik fizičke aktivnosti za nekoga ko želi da pažljivo započne svoj proces vraćanja u kondiciju. Neke od statistika beleže da redovno hodanje produžava život za čak 3, 7 godina, zato stručnjaci preporučuju ovaj vid rekreacije koliko god možete i kada god dobijete priliku. Hodanje umerenim tempom u trajanju od 30 minuta na dan umanjuje ukočenost zglobova i pomaže da kosti ostanu zdrave. Takođe, šetnja štiti od stresa, pozitivno utiče na višak kilograma koji može biti u vezi sa bolnim ili otečenim zglobovima i poboljšava ukupno raspoloženje. Neka vam ovi razlozi pomognu da se pridružite klubu ljubitelja šetnje ili da napravite dogovor sa nekim od članova porodice ili bliskim prijateljem za redovne hodačke sesije.

  1. Baštovanstvo

O baštovanstvu isto možete razmišljati kao o osvežavajućem prolećnom hobiju koji omogućava da uzgajate svoje prelepo cveće i ukusne proizvode, ali je takođe koristan i za telo. Ova vrsta hobija se smatra povoljnim oblikom aerobne aktivnosti koji poboljšava snagu, izdržljivost i fleksibilnost tela. Samo 30 minuta kopanja korova, uklanjanja kamenja, grabuljanja ili podrezivanja žbunja može zabaležiti stotine kalorija koje će biti potrošene! Posedovanje pravih alata kao što su dovoljno visoka kolica, kako biste ih koristili bez preteranog savijanja kičme, kao i stolice za udobno sedenje dok radite, kako ne biste morali da se saginjete.

  1. Vežbanje joge u prirodi

Vežbanje joge napolju, u prirodi, okruženi drvećem, pod blagim suncem, može pomoći da postanete mirniji, smireniji, prisutniji i svesniji. Prolećno izlaženje vani, može pojačati vaša čula i samosvest, pomažući vam da se osećate povezanije sa svojim telom, putem ujednačenog ritma disanja. Pravilno izvođenje vežbi joge dobro je za istezanje i ojačavanje zglobova.  Više o prednostima joge, kao i kako vam može pomoći u očuvanju zglobova, možete pročitati u našem tekstu I joga brine o snazi vaših zglobova.

  1. Vožnja bicikla

Lagani biciklizam je takođe dobar način za kretanje. Vaši zglobovi biće vam biti zahvalni na vožnji bicikla do 30ak minutna laganim tempom po ravnom terenu. Par krugova u komšiluku takođe pružaju prednost olakšanog povratka kući u bilo kom trenutku, u slučaju da se javi stara bol, ukočenost ili osećaj limitiranosti izvođenja radnje. Osim što aktivirate zglobove, aktiviraće se i veliki broj mišića, a sem što je zabavna, vožnja bicikla je veoma zdrava i pomaže u očuvanje kondicije i sveopštog zdravlja.

Dajte prednost prolećnoj šetnji, stazom bez bola

Ne dajte se obeshrabriti ukoliko se javi stari bol u zglobovima ili telu neposredno pre ili posle neke od ovih aktivnosti, jer tu je linija proizvoda za ublažavanje bola i bolju pokretljivost zglobova – NEM® kapsule i NEM® krem gel za lokalnu primenu. Nanošenjem NEM® krem gela na kožu osetićete najpre efekat hlađenja, zatim efekat zagrevanja – Hotflux®, vanillyl butyl ether, je sredstvo za zagrevanje koje poboljšava mikrocirkulaciju i omogućava blagi osećaj zagrevanja koji dugo traje, što ga čini sigurnijim od drugih sredstava sa sličnim efektom. Stratum Joint Mobility Matrix®, u osnovi membrana ljuske jajeta u prahu, je prirodan izvor proteina, glukozamina, hondroitin sulfata, hijaluronske kiseline i kolagena tipa I, koji ostvaruju protektivno delovanje. Ovaj preparat je delotvoran i pri uganućima i istegnućima uz pomoć dejstva mešavine 6 aktivnih sastojaka koja povoljno utiče na bolna i ukočena mesta. Brinite o sebi, ne dozvolite telu da trpi bol i prevenirajte moguće povrede, jer postoji toliko puno načina da to uradite bez velikog napora.

Kako da na pravilan način očuvate zdravlje i pokretljivost zglobova, možete pročitati u nekom od naših blog tekstova:
Život u ritmu bezbolnih pokreta
Koraci kao oblaci. Zaplešimo ka jeseni uz online časove plesa kod kuće
I joga brine o snazi vaših zglobova
Zima bez sportskih povreda i bolova
Za slobodu pokreta

Podeli ovaj članak