Saveti za zdravu kožu, kosu i nokte

Minerali i vitamini neophodni su za optimalno zdravlje našeg organizma. Naše telo daje nam mnoge signale kako bi nam ukazalo na to da postoji deficit nekog vitamina ili minerala. Ti signali se mogu odraziti i na našoj koži, kosi i našim noktima. Upravo zbog toga je za zdrav i lep izgled kože, kose i noktiju neophodno brinuti o sebi i voditi računa da se u organizam unose dovoljne količine vitamina i minerala. Nedostatak ovih hranljivih materija može dovesti do proređivanja i opadanja kose, nastanka suve i grube kože i lomljivih noktiju.

Na šta da obratimo pažnju?

Ishrana, ishrana, ishrana

Pravila ishrana je, kao i u većini slučajeva kada je u pitanju briga o sebi, od ogromnog značaja. Dovoljna količina tečnosti, svežeg voća, povrća, mlečnih proizvoda, masti, celih žitarica, ribe, posnog mesa, kao i zdravih masnoća ključni su za zdravlje i lepotu. Vlakna su nam takođe važna zbog detoksikacije ogranizma, sprečavanja akumulacije toksina u tkivima i zdravlja kože.

 Zdrave masnoće

Nedostatak esencijalnih masnih kiselina i vitamina E, najviše se ogleda na koži, kosi i noktima. Stoga, bi trebalo obratiti pažnju na konzumaciju ribe, orašastih plodova, semenki i drugih izvora masti. Dobar dodatak ishrani u ovom smislu mogu biti suplementi koji sadrže omega-3, omega-6 i omega-9. Lanene semenke, kao i laneno ulje može biti jedan od dobrih prirodnih izvora omega-3 masnih kiselina. Pored toga što nam pomaže da imamo zdraviju i lepšu kožu, ono takođe utiče i na naš imunitet.

Vitamin A

Pojava suve kože, kosa bez sjaja, krhki i lomljivi nokti, ali i akne mogu se povezati sa nedostatkom vitamina A. On smanjuje sitne bore i pomaže u borbi sa slobodnim radikalima. Pored toga što se nalazi u nekim suplementima, vitamin A nalazi se u jajima, dinjama, spanaću, šargarepi i slatkom krompiru.

B vitamini

Nedostatak vitamina B2 može se ogledati u suvoj i ispucaloj koži ili  pojavi akni. Kada naše telo nema dovoljne količine vitamina B3, onda može doći do proređivanja i opadanja kose. Takođe, ako nam nedostaje vitamin B3, koža postaje gruba. Slično tome, nedostatak vitamina B6 izaziva pojačano opadanje kose i akne, dok su bez dovoljnih količina B7 naši nokti krhki i lomljivi. Suva koža i kosa koja ubrzano gubi pigment ukazuje na manjak vitamina B12.

Vitamini B kompleksa popravljaju ten kože, ujednačavaju ga i pomažu koži da zadrži neophodnu vlažnost. Takođe, ovi vitamini podstiču proizvodnju melanina, sprečavaju opadanje kose i održavaju debljinu i vlažnost noktiju.

Ove vitamine možemo naći u žumancetu, povrću, celim žitaricama, piletini, ribi i mleku. Međutim, nekada se nedostatak ovih vitamina može nadomestiti samo unosom suplemenata koji sadrže kompleks vitamina B.

Vitamin C

Vitamin C neophodan je za sintezu kolagena. Na taj način ovaj vitamin vraća koži elastičnost, jača je, smanjuje bore i ujednačava njen ten. Ovaj vitamin podstiče rast tkiva i stimuliše rast noktiju. Pored citrusa, vitamin C nalazi se i u paradajzu, krompiru, jagodama i zelenom povrću.

Vitamin D

Vitamin D stara se da ne nastaju mrlje na koži i daje elastičnost kosi i sprečava proređivanje vlasi. Zbog svog svojstva da pomaže telu da pravilno absorbuje kalcijum, vitamin D ima uticaj i na jačanje noktiju. Vitamin D možemo pronaći u ribi, pečurkama, mleku i žitaricama. Naravno, onda kada nam je izazov da unesemo dovoljne količine vitamina D na prirodan način, onda nam na raspolaganju stoje suplementi sa vitaminom D.

Vitamin E

Vitamin E smo već pominjali kao jedan od vitamina čiji se nedostatak ogleda na kosi, koži i noktima. On pomaže organizmu u borbi sa slobodnim radikalima, pa time ubrzava oporavak oštečene kože. Pored toga, on stimuliše cirkulaciju vlasišta i temena. Njega možemo naći u orašastim plodovima, lisnatom zelenom povrću i ulju lana.

Minerali

Kada je reč o brizi o svojim noktima, koži i kosi, ne možemo da izostavimo i minerale. Glavni minerali kojii su nam neophodni su cink, selen, gvožđe i kalcijum. Cink je bitan zbog formiranja zdravog tkiva i sprečavanja nastanka mrlja na noktima. Namirnice bogate cinkom su ostrige, crveno meso, pileće i ćureće meso, jaja i lešnici. Selen štiti kožu od oštećenja koja izaziva sunce i štiti skalp od neželjenog uticaja spoljne sredine. Gvožđe i kalcijum takođe su važni kako bi se smanjio gubitak kose i ojačali nokti. Dobar izvor gvožđa jestu govedina, piletina, ćuretina i tamno zeleno lisnato povrće. Kalcijum, sa druge strane, možemo naći u sardini, mleku i mlečnim proizvodima, naranžama, kelju i bademima. Dakle, nedostatak brige o sebi uvek se ogleda na našim noktima, kosi i koži. Zato se postarajte da je vaša ishrana zdrava i raznovrsna. Iako se svi vitamini i minerali koji nam mogu pomoći da nokti, koža i kosa izgledaju zdravo i lepo mogu naći u suplementima, preporučljivo je odraditi analize i posavetovati se sa lekarom oko toga koje suplemente treba da koristimo.

Podeli ovaj članak