SLAVE, PRAZNICI I PROBLEMI SA ŽUČNOM KESOM

Došla je jesen i sa njom nam stižu praznici kada obično više jedemo nego što treba i tada dolazi do opterećenja našeg stomaka i žučne kese. Hrana kao što je ruska salata, sarma, pečenje i slatkiši može biti prava bomba za našu žučnu kesu naročito ako imamo već kamen u njoj.

Gde se nalazi žučna kesa i kakva je njena uloga?

Žučna kesa se nalazi ispod jetre u desnom delu stomaka i ima ulogu u izlučivanju žuči u tanko crevo.Naime, žuč se neprekidno stvara u jetri i između obroka se skuplja u žučnoj kesi, a posle obroka odlazi u tanko crevo, pri čemu pomaže u procesu varejna masti.

Kada se javlja problem sa žučnom kesom i kakva može da bude upala?

Kada se žučna kesa ne prazni u potpunosti, dolazi do nagomilavanja žuči u njoj što dovodi do stvaranja mulja. Taj mulj može da dovede do komplikacija kao što je upala žučne kese (holecistitis) ili do formiranja kamenčića odnosno kalkulusa u žučnoj kesi, a oni mogu da dovedu do zapušenja žučnog kanala, odnosno do holestaze.

Upala žučne kese može biti akutna tj.kratkotrajna, i to je akutni holecistitis, ili u slučaju čestih ponavljanja nastaje stanje koje se naziva hronični holecistitis.

Najveći broj kalkulusa u žučnoj kesi sastoji se od holesterola, manje od bilirubina ili mogu biti mešoviti pa sadrže bilirubin, holesterol, žučne soli, organske materije a ređe i soli kalcijuma.

Koje simptome daje upala žučna kesa?

Veliki broj pacijenata koji imaju  kalkuluse u žučnoj kesi dobro podnosi ove tegobe, ali ukoliko dođe do upale žučne kese odnosno akutnog holecistitisa, javlja se nagli jaki bol pod desnim rebarnim lukom i u gornjem srednjem delu stomaka, koji može da se širi ka desnoj lopatici, a može biti praćen mučninom, gađenjem i povraćanjem. Bol se najčešće javlja posle obroka koji je bogat mastima.

Kako da znate da li imate problem sa žučnom kesom?

Ultrazvukom gornjeg abdomena može se otkriti da li imate probleme sa žučnom kesom.Potrebno je uraditi i laboratorijske analize krvne slike i mokraće, enzime jetre koji su obično uvećani kada imate upalu žučne kese.

U zavisnosti od simptoma i ozbiljnosti situacije pribegava se različitim vidovima lečenja.

Ukoliko je ultrazvukom utvrđeno da postoji kamenje u žučnoj kesi ili mulj, savetuje se dijeta i zdrava ishrana bez masne hrane.

Akutna upala žučne kese se najčešće spontano smiruje. Često se kod upale pored dijete, primenjuju spazmolitici, analgetici, antibiotici.

Na ovaj način se akutno zapaljenje smiruje ali problem predstavljaju kalkulusi koji ostaju u lumenu žučne kese. Pošto se tegobe često ponovo javljaju, njihovim smirivanjem se planira hirurško lečenje, kako bi se uklonili kalkulusi.

Da li treba uklanjati žučnu kesu?

Ako imate kalkuluse u žučnoj kesi, ili bilo kakav problem sa žučnom kesom, potrebno je ići na redovne preglede kod gastroenterologa ili hirurga, raditi ultrazvuk i laboratorijske analize. Na osnovu pregleda i nalaza dobićete procenu da li je žučna kesa za operaciju ili ne.

Operacija žučne kese je metoda izbora u lečenju simptomatske kalkuloze žučne kese. Operacija se izvodi u cilju odstranjivanja oštećene ili obolele žučne kese najčešće zbog prisustva kalkulusa.

Da li može da se živi bez žučne kese?

Bez žučne kese može da se živi. Vađenjem žučne kese sprečavaju se komplikacije kao što je recimo mogućnost pucanja žučne kese, kada se njen sadržaj izliva u unutrašnjost trbušne duplje, što predstavlja hitno stanje.

Takođe moguća komplikacija je da kalkulusi zapuše pankreasni kanal pri čemu dolazi do akutnog pankreatitisa (tada enzimi pankreasa ne mogu da se izluče u creva da bi potpomogli varenje, nego deluju na sam pankreas što dovodi do upale), što takođe predstavlja hitno stanje.

Kakva dijeta se preporučuje kod osoba sa problemima žučne kese?

Potrebno je sprovesti odgovarajući režim ishrane kako bi sprečili moguće napade žučne kese.To podrazumeva:

  • izbegavanje masne i jako začinjene i ljute hrane
  • iz ishrane treba izbaciti mesne prerađevine
  • smanjiti upotrebu biljnog ulja
  • smanjiti unos šećera
  • izbaciti peciva i smanjiti upotrebu hleba i belog brašna
  • ishranu koja se bazira na laganoj hrani
  • obroke koji treba da budu manji i češći
  • povećati unos voća i povrća
  • izbegavati kafu,pušenje,alkohol

Podeli ovaj članak