Vežbe za zglobove i mišiće, jer snažniji biće

Slabost se sve češće definiše kao posledica interakcije procesa starenja i određenih hroničnih bolesti, koja ugrožava funkcionalnost kod osoba određenih životnih dobi i značajno povećava njihov rizik od razvoja invaliditeta i drugih neželjenih stanja usled neaktivnog životnog stila. Stanje organizma koje se označava kao slabost, proizilazi iz kombinacije nekoliko  fizioloških mehanizama koji utiču na više organa i sistema. Važno je napraviti strategiju za očuvanje ili poboljšanje funkcionalnog statusa tela, mišića i zglobova. Fizička aktivnost – vežbanje, smatra se jednom od glavnih mera za unapređenje fizičkih performansi, u kom god životnom dobu da ste. Ulaganje u vežbanje umanjuje oksidativni stres, oštećenja i hronična zapaljenja, a koja se tiču zglobova i različitih partija mišića. Cilj vežbanja je osnaživanje tela, postizanje bolje uravnoteženosti i fleksibilnosti. Različiti tipovi fizičkih aktivnosti ciljaju na sveukupne aspekte fizičkog funkcionisanja i mogu se kombinovati prema potrebi i želji. Zato, ovaj tip aktivnosti treba prilagoditi osobi na osnovu fizičkog stanja, godina i pojedinačnih interesovanja, kako bi učinak bio što efektivniji. Pažljivo proberite i uživajte u daljim predlozima:

 

1. Trčanje

Bol u kolenima i zglobovima mogu biti uobičajene žalbe među trkačima, ali da li ste znali, da u stvari, sve više studija pokazuje da redovno trčanje zapravo jača zglobove i štiti od razvoja osteoartritisa kasnije u životu. Snažni mišići – izgrađeni trčanjem i kondicionim treninzima podržavaju zglobove, čineći ih tako manje podložni povredama. U slučaju povrede preporučujemo NEM® krem gel koji se može koristiti nanošenjem u tankom i ravnomernom sloju na mišiće i zglobove, 2 do 4 puta dnevno, uz laganu masažu. Pomoći će vam kod ukočenosti i nelagodnosti u zglobovima i mišićima nakon većih fizičkih napora svojom kombinacijom od 6 aktivnih sastojaka.

 

2. Roleri

Ako volite vreme da provodite napolju, aktivno, uživajući u osećaju slobode, onda su roleri savršena fizička aktivnost za vas bez obzira na godine, jer za vožnju rolera ne postoji starosna granica, ni donja ni gornja. Rolere možete voziti satima, a da se ne umorite, dok u isto vreme povećavate izdržljivost, poboljšavate reflekse, koordinaciju i ravnotežu tela, koristeći snagu abdominalnih mišića donjeg dela leđa. Odlična su kardio-vežba koja jača srce, popravlja raspoloženje i što je najvažnije ne opterećuje zglobove. Fluidni pokreti tela prilikom vožnje rolera sprečavaju oštećenje zglobova, a za stalno obnavljanje hrskavice i vezivnog tkiva, održavanje punog kvaliteta okolnih struktura zadužene su NEM® kapsule.

 

3. Vozite se tandem biciklom

U tandemu je sve lepše, pa i vožnja bicikla. Da li ste probali ovu nesvakidašnju vožnju tandem biciklima koji su dizajnirani da ih vozi više osoba u isto vreme? Ovi bicikli učiniće rekreaciju za pamćenje, vožnju duž reke neobičnom, a gde god da se uputite, bilo kroz park ili dalje, učiniće vašu pojavu pravom atrakcijom. Ovo iskustvo vožnje će vam garantovano pružiti radost i smeh izabranog sunčanog prolećnog dana. Odabirom bicikla birate manje opterećenja za svoje zglobove, kičmu, kukove, stopala, kolena i članke. Bicikliranje istovremeno jača mišiće koji podržavaju kolena i zglobove.

 

4. Zasadite baštu

Pravilano držanje za vreme rada u bašti može predstavljati korisnu fizičku aktivnost – dok nepravilno saginjanje, podizanje tereta, korišćenje poljoprivrednih alatki i ostalih pomagala u radu, može izazvati ozbiljne povrede zglobova i mišića. Ipak, rad u bašti oduvek je jedna od korisnijih fizičkih aktivnosti u proleće. U isto vreme ćete vežbati I raditi nešto korisno I zanimljivo. Pravilnim držanjem jačate leđne mišiće koji su oslonac čitavog našeg tela.

 

5. Planinarenje

Konačno je vreme da posetite planine i brda u potrazi za prolećnom avanturom. Spakujte ranac i u njemu za svaki slučaj jedan od NEM® proizvoda kao dodatnu sigurnost tokom trajanja izleta. Idite sa svojim prijateljima ili porodicom da posetite poznate staze, ili se jednostavno pridružitite organizovanom pešačenju sa lokalnom grupom. Uverićete se da su svež vazduh i umirujući zvuk drveća i ptica bili upravo ono što je falilo jedinstvu duha i tela tokom hladnih meseci. Kroz aktivno planinarenje aktivira se veliki broj mišićnih grupa kao i zglobovi. Neka vam usponi ne predstavljaju potencijalnu prepreku, već izazov koji ćete prevazići. Pored svežeg vazduha kojim ćete oplemeniti svoja pluća, aktvno pešačenje, odnosno planinarenje prijaće vašem telu.

Brinite o sebi, o svom fizičkom i mentalnom dobru na sve načine koji su vam dostupni. Posvetite sebi pažnju i primenite neke od saveta koje ste prikupili informisanjem ili kroz lično, ili iskustvo drugih. Nemojte zanemarivati svoje potrebe, kao ni poruke svog tela. Pomozite sami sebi na najbolji način, jer to zaslužujete. Primenjujte Pharamanova prirodne preparate i nastavite da aktivno i neometano uživate u svim sferama života.

Više o NEM® liniji proizvoda, kao i kako na pravilan način da očuvate zdravlje svojih zglobova, možete pročitati u nekom od naših prethodnih blog tekstova:
Prolećna pozivnica za šetnju u boji
I joga brine o snazi vaših zglobova
Zima bez sportskih povreda i bolova
ŽIVOT U RITMU BEZBOLNIH POKRETA
Za slobodu pokreta

Podeli ovaj članak