Za zdrave ljude, od životinja

MED ne bi bio med da ga pčele ne prave koristeći nektar cvetnih biljaka kao sopstvenu hranu koja ima antibakterijska i antiinflamatorna svojstva pomažući u borbi protiv infekcija. Postoji oko 320 različitih vrsta meda, koje se razlikuju po boji, mirisu i ukusu. 😉 Uglavnom sadrži šećer, kao i mešavinu aminokiselina, vitamina, minerala, gvožđa, cinka i antioksidanasa. Pored upotrebe kao prirodnog zaslađivača, ljudi obično koriste med oralno za lečenje kašlja i lokalno za lečenje opekotina i podsticanje zarastanja rana. Antioksidansi u medu mogu biti povezani sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Med od cveta eukaliptusa i citrusa može delovati kao pouzdani supresant kašlja kod nekih ljudi sa infekcijama gornjih disajnih puteva i akutnim noćnim kašljem. Istraživanja pokazuju da med može pomoći u ublažavanju stanja gastrointestinalnog trakta, kao i da može imati antidepresivno i antikonvulziono dejstvo. Pokazalo se da lokalna upotreba meda u medicinske svrhe podstiče zarastanje rana, posebno kod opekotina.

Blagodeti SAĆA ogledaju se u puno esencijalnih minerala uključujući kalcijum, gvožđe, magnezijum i cink. Takođe sadrži vitamine C, B6, B12, A, E i D. Verovali ili ne, konzumiranje ove slatke grickalice poboljšava i jača vaš imuni sistem. Za ovaj lekoviti dar možemo prvo zahvaliti pčelama, kao i antioksidativnim, antifungalnim i antibakterijskim svojstvima saća. Zajedno, oni smanjuju upalu, sprečavaju infekciju i na sve raspoložive načine udruženo sprečavaju razvijanje bolesti. Mnogo se priča o probioticima i zdravlju creva, ali prebiotici su podjednako važni. Prebiotici su jedinjenja koja hrane vaš crevni mikrobiom, poboljšavaju unos hranljivih materija i pomažu vam da varite hranu. Sirovi med sa saćem je moćan prebiotik. Vitamin A i B vitamini su takođe važni za zdravlje creva, koje ćete naći u saću.

Čuli ste za važnost matične ćelije i ploče, ali da li znate da MATIČNI MLEČ sadrži pregršt kalorija i da je bogat hranljivim materijama: svih osam esencijalnih aminokiselina, vitamini, minerali i supstance slične hormonima. Ima visok sadržaj pantotenske kiseline i vitamina B5, koji zajedno pomažu organizmu u borbi protiv stresa. Sadrži oko 12% proteina, 5-6% lipida i 12-15% ugljenih hidrata. Matični mleč, koji je istorijski povezivan sa plodnošću – iako nema dovoljno naučnih studija koje dokazuju deleotvornost kao medicinskog preparata – jer je prirodno bogat izvor aminokiselina, vitamina A, C, D, E i vitaminima B kompleksa. Svež matični mleč sadrži korisne probiotike za zdravlje creva (treba ga čuvati u frižideru da bi se njegova bioaktivna jedinjenja sačuvala).

Pčelinji POLEN se sastoji od ugljenih hidrata, masti, proteina, vitamina, minerala i antioksidanata. Kašika pčelinjeg polena sadrži oko 40 kalorija, 7 g ugljenih hidrata (uključujući 4 g prirodnih šećera) i 1 g vlakana, i preko 2 g proteina po supenoj kašiki — više nego ista količina piletine ili govedine! Dodatne studije su pokazale da pčelinji polen može pomoći u smirivanju opekotina, ublažavanju simptoma menopauze, pa čak i smanjenju simptoma multiple skleroze kod pacijenata.

PROPOLIS još Aristotel spominje u svojoj „Priči (govoru) životinja“ i zaključuje da se može koristiti u lečenju kožnih povreda, rana i infekcija. To je tečnost biljaka koje pčele skupljaju i mešaju sa sopstvenim izlučevinama i voskom, stvarajući tako lepljiv, zelenkasto-braon proizvod koji se koristi kao premaz za izgradnju njihovih košnica. Konkretno, propolis sadrži polifenole zvane flavonoidi. Flavonoide biljke proizvode kao sredstvo zaštite. Smatra se da propolis ima antibakterijska, antivirusna, antifungalna i antiinflamatorna svojstva. Propolis ima posebno jedinjenje koje se zove pinocembrin, flavonoid koji deluje antifungalno.

Pčelinji hleb ili PERGA ima mnogo više od sedam kora i se smatra najvrednijim proizvodom pčelarstva i nutritivno najkompletnijom prirodnom hranom, jer sadrži skoro sve hranljive materije potrebne ljudima. Perga je fermentisan i enzimski aktivan proizvod koji proizvode pčele u ograničenim količinama. Ova prirodna superhrana je obogaćena svim blagom košnice i širokim spektrom prirodnih probiotika.

Obavezno uvrstite SURUTKU kao neizostavni napitak dugovečnih ljudi u svoj svakodnevni meni! Surutka je belo zelenkasta prozirna tečnost koja može biti slatkasta, slatko-kisela i kisela u zavisnosti od načina pripreme sira. Kravlja, ovčija i kozija surutka sadrži proteine koji imaju antikancerogena svojstva, jer poseduju aminokiseline sa sumprom i tako obezbeđuju optimalan nivo magnezijuma i kalcijuma potrebnog orhanizmu. Poseduje vitamin B12, pomaže brz oporavak i regeneraciju jetre, alkalizujući, odnosno dajući baznost organizmu. Odlična je za zglobove i ligamente.

Brinite o sebi uz pomoć darova vrednih životinja i insekata, budite u saglasju sa sobom i prirodom.

Podeli ovaj članak