Наша историја

Поминавме долг пат - од аптека до модерна фабрика

1991

Од самото основање во 1991 година и отворањето на првата галенска лабораторија, се развиваме во три области: малопродажба (аптеки), велепродажба и производство. Само врвните резултати во сите три области во последниве 27 години доведоа до тоа Фарманова денес да биде тоа што e.

1993

Веќе во 1993 година влегуваме на теренот на велепродажба, не запоставувајќи го развојот на сопствени производи.

1996

1996-та секако е една од клучните години, бидејќи тогаш од нашата лабораторија излегува првиот препарат на база на лековити билки.

2002

Во 2002 година, Фарманова доби лиценца за производство на генерички лекови, хербални и традиционални, медицински помагала, диететски и козметички производи, а во 2006 година регистрираше сопствена контролна аналитичка и инструментална лабораторија.

2007

Во 2007 година, Фарманова беше најголемиот приватен веледрогерија во Србија, а ние исто така основавме ланец аптеки. Беше време да се инвестира во производството на повисоко ниво и од аспект на капацитетот и од аспект на производствените стандарди, поради што истата година направивме идеен проект за фабриката.

2008

Нашата решеност да го подигнеме производството на повисоко ниво резултираше со лансирање на нова производствена локација веќе на крајот на 2008 година. Новите капацитети и новововедениот систем за квалитет оттогаш успешно ги поминаа сите сертификати и инспекции, па затоа Фарманова има сертификати за управување со квалитет за ISO 9001, ISO 13485 во врска со производство на медицински помагала, HACCP во врска со производство на додатоци на храна, 17025 во врска со лабораторија за контрола на квалитет и сертификат за добра производствена практика (GMP) за производство на лекови.

2009

Новата фабрика за производство и системот за квалитет во согласност со упатствата за добра производна пракса (GMP) ни овозможија да започнеме со производство на лекови на рецепт, како и нови лекови преку шалтер што Фарман ги разви со употреба на сопствени јаки страни и технички решенија.

2016

Ние ја славиме 25-годишнината од нашето постоење и непречено присуство на пазарот на Србија и регионот! Благодарност до сите што ја поддржуваа идејата на Фарман веќе четвртина век!

2018

Ова е година на наш интензивен развој - планот за лансирање на 5 нови производи во 2018 година започна со лансирање на ензимот гастрорегуларен глутен, и продолжи со лансирање на новиот производ Селен + Цинк Директен. Очекувајте нови производи, ги одржуваме ветувањата!