Da bol ne bude izgovor…

Glavobolja, zubobolja, prehlada i groznica, menstrualni bolovi, reumatski bolovi, bolovi u mišićima i zglobovima, sve možete rešiti efikasno uz lek ZANKAF® koji sadrži 500 mg acetilsalicilne kiseline koja deluje analgetski, protivupalno, smanjujući telesnu temperaturu uz pomoć 50 mg kofeina koji u ovom leku ima ulogu da pojača i ubrzava analgetsko dejstvo acetilsalicilne kiseline.

Acetilsalicilna kiselina

Ova kiselina se u organizmu metaboliše u salicilnu kiselinu i koristi se u dozama manjim ili jednakim 325 mg dnevno kako bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih oboljenja, dok korišćena u većim dozama od 500mg u svrhu smanjenja bola, groznice i upale. Koristi se kao terapija prve linije kod umerenih do jakih primarnih glavobolja. Acetilsalicilna kiselina ima protivupalna svojstva tako da se može koristiti i kao odgovor na inflamatorne procese izazvane vežbanjem, praćene hroničnim bolom. Efikasna je i pri smanjenju otoka, zbog čega se koristi i za lečenje reumatoidnog artritisa, reumatske groznice i blage infekcije. U ovim slučajevima, lek generalno deluje na simptome bolesti, ne modifikuje niti skraćuje trajanje, ali donosi efikasno olakšanje.

Kofein

Kofein je prirodni alkaloid, koji se dobija iz zrna kafe, iz listova čaja i iz kakaovih zrna. Kofein je jedan od prirodnih psihostimulansa, supstanci koje utiču na centralni nervni sistem. Kofein se u svom čistom obliku javlja kao beli, kristalni prah, bez mirisa i gorkog ukusa, koji se dobro rastvara u vodi. Osnovni proces dobijanja čistog kofeina je dekofenizacija kafe i čaja. Može se naći u različitim količinama u lišću i plodovima nekih biljaka, u kojima deluje kao prirodni pesticid koji parališe i ubija određene insekte koji se hrane tim biljkama. Kofein se smatra za najčešće korištenu farmakološki aktivnu supstancu u svetu.

Iako kofein ima relativno širok spektar delovanja, u malim dozama je, u prvom redu, stimulans. Pod tim se, generalno, podrazumeva supstanca koja ima podražajno delovanje na psihu čoveka, čime se njegova koncentracija, volja i energija povećava, a smanjuje osećaj umora.

Kod manjih doza gotovo isključivo dolazi do centralnog pobuđujućeg delovanja, on prvenstveno utiče na osnovne psihičke funkcije poput raspoloženja, budnosti i motivacije. Dok više koncentracije kofeina mogu da utiču i na motorne centre u mozgu, u niskim koncentracijama kofein deluje isključivo na senzorske delove moždane kore. Budnost, pažnja i mogućnost veće koncentracije se zbog toga značajno povećava. Raste i kapacitet pamćenja i fiksiranja procesa učenja.

 

Primene ZANKAFA® kod glavobolje…

Ukolio vas muči hronična glavobolja koja vam narušava kvalitet života, posegnite za pravim rešenjem, jer kombinacija acetilsalicilne kiseline i kofeina pokazuje se uspešnom kod epizodičnih glavobolja tenzionog tipa i smatra se superiornijom od drugih sličnih lekova. Sve komponente ove kombinacije smatraju se bezbednim tokom dojenja i mogu se uzimati oralno protiv akutnih napada migrene. Pored migrene i glavobolje tenzionog tipa, kofein iz leka se smatra efikasnim i za druge tipove glavobolje kao što je slučaj kod bola nakon duralne punkcije i hipničke glavobolje, koji može imati i autonomne karakteristike.

 

Kod fizičkih napora i menstraulnih bolova…

Ne dozvolite da vas strah od moguće upale mišića obeshrabri u vašem planu da se fizički aktivirate i vežbanjem doterate svoju figuru do željenog cilja. U ZANKAF® preparatu imate snažnog saveznika, jer je kofein pored toga što razbuđuje, ima i dokazao protivupalno dejstvo nakon vežbi visokog intenziteta, zbog čega se koristi kao ergogena pomoć kod sportista u cilku povećanja fizičkih performansi. Takođe, dodavanjem kofeina standardnoj dozi najčešće korišćenih analgetika obezbeđuje se osetno ublaživanje bola u postoperativnim procedurama, kao i kod menstrualnih bolova.

Brinite o sebi i svom telu uvođenjem redovnih fizičkih aktivnosti, održavanjem mentalne higijene, dobrog raspoloženja i sveukupnog zdravlja. Kako biste obezbedili ovaj neometani proces unapređivanja, ne smete trpeti bol. Bol nije prijatan, ali oslobađanje od bola jeste. Studije pokazuju da kada bol nestane, biće doživljava osećanje enormne sreće. Postoje i posledice, ako bol nije lečen. Istraživanja su pokazala da ljudi koji žive sa bolom imaju veću verovatnoću da upadnu u stanje depresije. Dugo trpljen bol može dovesti do značajnog smanjenja kvaliteta života, zato koristite lekove koji dokazano deluju. Lek ZANKAF® je dostupan u slobodnoj prodaji ili na recept. Uvek pratite uputstva na etiketi, kao i one koje vam daje vaš lekar.

*Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Za bolju i lakšu brigu o sebi, posetite naš sajt i pronađite interesantne i korisne informacije u blog tekstovima, koje svake nedelje pišemo za vas: https://pharmanova.rs/brini-o-sebi/

Podeli ovaj članak