Pilula za dan posle / za ili protiv?

Pilula za dan posle, poznata i kao hitna kontracepcija, je oralna tableta koja se uzima nakon nezaštićenog seksualnog odnosa kako bi se sprečila trudnoća. Ova tableta nije isto što i abortus, već deluje tako što ometa ovulaciju ili sprečava oplođenje jajne ćelije.

Međutim, pitanje koje se postavlja je da li je pilula za dan posle zaista učinkovita i bezopasna opcija za sprečavanje neželjene trudnoće? Iako je hitna kontracepcija dostupna u skoro svim apotekama, postoji nekoliko različitih mišljenja o njoj.

Za

Pilula za dan posle može biti korisna opcija u hitnim situacijama. Ako dođe do pucanja kondoma, propuštanja pilule ili drugih situacija u kojima se ne planira trudnoća, hitna kontracepcija može pomoći u sprečavanju neželjene trudnoće. Takođe, pilula za dan posle može biti korisna za žene koje su imale nezaštićeni seksualni odnos.

Osim toga, pilula za dan posle se lako može kupiti u apotekama i dostupna je bez recepta u većini zemalja. To znači da žene mogu brzo doći do nje u hitnim situacijama i ne moraju čekati na pregled lekara.

Protiv

Međutim, postoje i neki rizici i nedostaci uz uzimanje pilule za dan posle. Ova tableta ne štiti od polno prenosivih infekcija, što znači da žene i dalje treba da koristite kondom kako bi se zaštitile od infekcija. Pilula za dan posle nije uvek učinkovita i neće sprečiti svaku trudnoću. Učinkovitost ove tablete zavisi od vremenskog razmaka između nezaštićenog seksualnog odnosa i uzimanja pilule. Što se pre uzme, veća je šansa da će biti učinkovita.

Postoje neka ograničenja i potencijalni rizici zbog kojih se ova pilula se ne preporučuje svim ženama. Neki od razloga zašto se neke žene ne odlučuju za pilulu za dan posle mogu biti:

  1. Zdravstveno stanje – Žene koje pate od određenih zdravstvenih stanja, kao što su bolesti jetre, srca ili krvnih sudova, ne treba da uzimaju pilulu za dan posle. Prvenstveno treba da se posavetuju sa svojim lekarom pre uzimanja bilo koje kontraceptivne metode.
  2. Nuspojave – Pilula za dan posle može uzrokovati neke nuspojave, uključujući mučninu, povraćanje, glavobolje, bolove u stomaku, vrtoglavicu, osetljivost dojki, umor, krvarenje van menstrualnog ciklusa (može se desiti oskudno krvarenje koje bi trebalo da prestane do narednog menstrualnog ciklusa. Naredna menstruacija može biti manje ili više obilna nego obično.), kašnjenje naredne menstruacije više od 7 dana. Tu spadaju i alergije na određeni sastojak same pilule, pa se one ne preporučuju upravo tim ženama.
  3. Učinkovitost – Pilula za dan posle nije preporučena kao metoda kontracepcije koja se redovno koristi. Ako žena ne koristi redovnu kontracepciju, trebala bi razmisliti o drugim dugoročnijim metodama kontracepcije koje su učinkovitije.

Kada se odlučimo za „pilulu“

Ukoliko se ipak odlučite da popijete pilulu za dan posle važno je da znate nekoliko važnih smernica.

Kada i kako se koristi? – Koristi se 24 sata posle spornog odnosa, a najkasnije 72 sata po odnosu. Iako se mogu naći u slobodnoj prodaji u apotekama, ginekolozi preporučuju da se prvo konsultujete sa vašim ginekologom, koji će vam prepisati recept za odgovarajuću pilulu. Takođe, preporučuje se i poseta ginekologu tri nedelje od primenjene terapije radi pregleda i razgovora o nekom sigurnijem vidu kontracepcije, ukoliko ne planirate potomstvo.

Ova pilula je namenjena u slučajevima nezaštićenog odnosa, odnosno:

  • Ako ste propustili da uzmete 2 do 3 kontraceptivne pilule za redom
  • Ako niste koristili nikakve druge metode kontracepcije
  • Ako je kondom pukao ili dijafragma skliznula
  • Ako niste prekinuli odnos na vreme (pre ejakulacije)
  • Ako ste bili primorani na odnos
  • Ako brinete da zbog nekog razloga redovna kontracepcija nije delovala

Važno je napomenuti da vas pilula za dan posle neće zaštiti ako ste imali odnos nakon uzimanja iste. Dakle, važno je da se uzme samo nakon odnosa, i to što pre. Takođe, ukoliko uzimate neke lekove koji su kontraindikovani sa oralnom kontracepcijom, posavetujte se sa farmaceutom ili ginekologom pre primene ove metode.

Kako deluje pilula za dan posle? – Pilula sadrži visoke doze hormona (najčešće progestin, ali neke hitne kontraceptivne pilule sadrže visoke doze estrogena i progestina) koji zaustavljaju ovulaciju. Zato je često nazivaju i „hormonska bomba“. Deluje tako što sprečava oplodnju jajašca i sprečava da se eventualno oplođeno jaje implementira u materici žene. Hormon progestin, aktivni sastojak ove tablete, će ispoljiti različit uticaj u zavisnosti od perioda ciklusa u kom se primeni, a njegovo dejstvo je višestruko. Ova tableta nije efikasna kada otpočne proces implantacije, odnosno nakon 3 dana od rizičnog odnosa. Statistički, ova tableta sprečava trudnoću u 95% unutar prvih 24 sata, 85% između 24 i 48 sati i 58% između 48 i 72 sata.

Koliko često se može uzimati? – Pilula za dan posle nije kontraceptivna metoda koja se može koristiti često! Ginekolozi i farmaceuti se slažu da je pilulu najbolje uzimati samo u hitnim slučajevima, a ne više od dva puta godišnje. Ukoliko imate potrebu da pilulu koristite češće, razgovarajte sa ginekologom o konvecionalnijim metodama kontracepcije.

Da li pilula za dan posle utiče na plodnost? – S obzirom da deluje hormonski, ova pilula može poremetiti menstrualni ciklus, što može dovesti do pomeranja ovulacije ranije ili kasnije. Ipak, ovaj lek ne utiče dugoročno na plodnost ukoliko se primeni onako kako vam je farmaceut ili ginekolog rekao.

Odluka o uzimanju pilule za dan posle zavisi od individualnih potreba i okolnostima. Pilula za dan posle može biti korisna opcija u hitnim situacijama i za sprečavanje neželjene trudnoće, ali treba biti svesna nuspojava i nedostataka. Pilula za dan posle je bezbedna samo ukoliko se ne koristi  kao redovan način kontracepcije. Porazgovarajte sa svojim ginekologom o drugim bezbednim načinima kontracepcije ukoliko ne želite da dođe do trudnoće.

Podeli ovaj članak