„Problem o kome se ćuti“ – edukativna tribina o nemogućnosti kontrole mokrenja

U sklopu kampanje razvijanja svesti o određenim medicinskim stanjima naša kompanija Pharmanova je podržala tribinu o jednoj od značajnih tema današnjice – nemogućnosti kontrolisanja mokrenja – urinarnoj inkontinenciji. Tribinu su organizovala udruženja žena „Naša ASKA“ i Udruženje za borbu protiv raka jajnika i grlića materice „Progovori“, u hotelu  „Hilton“ u Beogradu, 15. juna 2021. godine.

Šta je urinarna inkontinencija?

Nemogućnost kontrolisanja mokrenja tj. nevoljno curenje mokraće, stanje koje se manifestuje u rasponu od povremenog „bežanja“ nekoliko kapi do potpune nemogućnosti zadržavanja mokraće i koje predstavlja svojevrsnu epidemiju o kojoj se ne govori, problem koji se zanemaruje i odlaže.

Milioni žena i muškaraca u svetu se bore sa inkontinencijom, dok podaci za Srbiju pokazuju da sa ovim problemom živi oko 350 hiljada, a da se leči tek samo 15 hiljada. Naš karakter, običaji i sredine iz kojih dolazimo često postavljaju stigme i tabue pa urinarna inkontinencija predstavlja zdravstveni, higijenski i socijalni problem.

Javlja se u svim starosnim dobima i kod oba pola, pa čak i kod dece, ali znatno češće kod žena. U jugoistočnoj Evropi oko 50 odsto žena starijih od 50 godina ima ovaj problem, ali se tek svaka deseta javi lekaru. Kod mlađih žena, pojava inkontinencije je niska, ali ona raste u reproduktivnom periodu, posle porođaja prirodnim putem i oko menopauze, sa stalnim porastom u kasnijem životnom dobu.

Jedan od simptoma inkontinencije je neizdrživ nagon za mokrenjem koji se teško zadržava, odlaženja u toalet radi mokrenja više od osam puta dnevno, a tokom noći više od dva puta. Zbog ovoga su pacijenti vrlo često uznemireni i iscrpljeni, neispavani, napeti i depresivni, ograničeni u socijalnom pogledu, sa gubitkom samopouzdanja i stalnim strahom od nevoljnog mokrenja i potrebom da su blizu toaleta, bez koncentracije i sa manjkom produktivnosti, često na bolovanjima, koje ima za posledicu ugroženu egzistenciju. Zbog značajnog narušavanja kvaliteta života, lekari nevoljno mokrenje svrstavaju u kategoriju “socijalnog kancera“.

Na ovoj edukativnoj tribini “Problem o kome se ćuti” govorili su:

  • Dr Mima Fazlagić, ginekolog
  • Prof. dr Aleksandar Vuksanović, urolog
  • Gorica Đokić predsednik udruženja za borbu protiv raka jajnika i grlića materice „Progovori“

Dr Fazlagić je govorila o tome šta problem inkontinencije urina predstavlja, koliko uzroci nevoljnog mokrenja mogu biti problem nakon porođaja i u periodu oko menopauze zbog pada nivoa estrogena, o značaju fitoestrogena u procesu sanacije problema. Takođe je istakla da postoje i drugi uzorčnici pojave urinarne inkontinencije, poput gojaznosti, dijabetesa, histerektomije. Doktorka je dala savet i objašnjenje koliko Kegelove vežbe mogu preventivno ublažiti potencijalne tegobe ženama nakon porođaja i kasnije tokom života.

Dr Vuksanović je govorio o tome šta predstavlja najčešći razlog za nastanak urinarne inkontinencije i koji su njegovi oblici, zašto je problem urinarne inkontinencije zastupljeniji kod žena u poređenju sa muškom populacijom, da li kod muškaraca nevoljno oticanje urina ima veze sa benignim uvećanjem prostate, da li genetska predispozicija značajno može doprineti nastanku urinarne inkontinencije, kao i to da postoje raznovrsna rešenja za problem urinarne inkontinencije u zavisnosti od oblika, stepena i težine problema, od Kegelovih vežbi, preko fitopreparata do hirurših intervencija.

Gorica Đokić je govorila o tome da li se osobe koje boluju od raka jajnika susreću sa problemom urinarne inkontinencije i kako se izboriti sa ovim problemom.

Opšti zaključak svih predavača jeste da je potrebno da svako od nas vodi računa o simptomima jer problem urinarne inkontinencije nije deo normalnog urogenitalnog starenja niti je to prihvatljivo stanje u odnosu na životnu dob. Potrebno je javiti se svom lekaru na vreme, kako bi se tegobe sanirale i sprečile potencijalne komplikacija. Izuzetno razvijena dijagnostika je dostupna, kao i terapijske mogućnosti koje uveliko poboljšavaju kvalitet života. U početnoj fazi je dovoljno promeniti životne navike i koristiti prirodne, efikasne i bezbedne preparate.

Doprinos naše kompanije borbi protiv ovog problema je pored edukacije svih i kreiranje dijetetskog suplementa Utidry® , preparata sa ekstraktom semena tikve i izoflavonima iz semena soje koji uspešno tretira tegobe urinarne inkontinencije. Kombinacija sastojaka obezbeđuje podršku pravilnom funkcionisanju mokraćne bešike i donjeg urinarnog trakta kod žena, u smislu održavanja kontrole mokrenja.

Brinite o sebi, informišite se i ukoliko mislite da imate simptome urinarne inkontinencije, obratite se lekaru kako biste dobili adekvatnu terapiju i zadržali kvalitet života.

Podeli ovaj članak

Izdvajamo za tebe