Štitasta žlezda i vaše telo

Da li ste znali da štitna žlezda reguliše naše hormone? Zbog svoje funkcije ona diktira rad našeg srca, potrošnju energije, ali i reguniše našu telesnu težinu. Međutim, ako ne vodimo dovoljno brige o sebi i ne prepoznamo simptome koje ukazuju na premalo ili preveliko lučenje hormona, onda dolazi do problema.

Šta je štitna žlezda?

Štitna žlezda se nalazi u prednjem delu vrata i ima oblik leptira. Ona je deo endokrinog sistema našeg tela. Endokrini sistem je sastavljen od žlezda koje proizvode, luče i oslobađaju hormone u krvotok. Na taj način one se staraju da hormoni dođu do naših ćelija. Štitna žlezda proizvodi dva glavna hormona – trijodotironin i tiroksin. Zahvaljujući njima, ona reguliše funkcionisanje gotovo čitavog organizma.

Problemi sa štitnom žlezdom češće su izraženi kod žena nego kod muškaraca. Tačan razlog ovoj pojavi nije poznat. Međutim, lekari pretpostavljaju da su uzrok tome ženski hormoni, odnosno dominantan estrogen.

Na šta treba obratiti pažnju?

Najčešći simptom poremećaja u radu štitne žlezde kod žena jesu problem sa menstruacijom.  Kada je smanjena funkcija štitne žlezde onda su krvarenja obilna i bolna. Često može doći i do preskakanja ciklusa.

Manjak hormona koje proizvodi štitna žlezda može da prouzrokuje i probleme sa trudnoćom. Tada je potrebno pristupiti terapiji koju će prepisati lekar.

Šta još može ukazivati na nepravilan rad štitne žlezde?

Promene u telesnoj težini koje su neobjašnjive ukazuju na poremećaj u radu štitne žlezde. Tako, gojenje može biti signal da je nivo hormona nizak, dok neočekivan gubitak telesne mase može da ukaže na preveliku proizvodnju tiroidnih hormona.

Takođe, ovi hormoni utiču na brzinu otkucaja našeg srca. Te ljudi koji imaju manje tiroidnih hormona nego što je to potrebno, mogu primetiti da im je sporiji rad srca. Sa druge strane, osobe koje imaju višak ovih hormona mogu da primete ubrzan rad srca.

Ovi poremećaji mogu da imaju i primetan uticaj na nivo energije i na raspoloženje. Hipotireoza čini nas umornim i usporenim, dok nas hipertireoza čini razdražljivim, utiče na spavanje i može izazvati anksioznost.

Kako rešiti ovaj problem?

Bez obzira na to da li imate hipotireozu ili hipertireozu, potrebno je da odradite laboratorijsku dijagnostiku. Nakon toga, vaš lekar će znati da vam preporuči odgovarajuću terapiju kako biste regulisali rad štitaste žlezde.

Međutim

Ovo sve ne znači da ne možemo da pomognemo našoj štitnoj žlezdi da obavlja svoj posao! Kao i uvek, veoma je važna ishrana. Potrebno je obogatiti ishranu na način da u organizam unosimo dovoljno joda. Tako da bi bilo dobro da razmotrite uvođenje u ishranu namirnica kao što su alge, bakalar, mlečni proizvodi, tunjevina, jaja, suve šljive i jodirana so.

Takođe, postoje i suplementi koji su bogati selenom i cinkom. Cink je neophodan za proizvodnju tireoidnih hormona. 30 mg cinka zajedno sa selenom može poboljšati funkciju štitne žlezde kod ljudi.

Zato obratite pažnju na signale koje nam šalje telo. Brinite o njemu i vodite računa unosom dovoljnih dnevnih količina cinka i joda!

Podeli ovaj članak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email