Suvoća u intimnoj regiji i kako se sa njom izboriti?

Mnoge dame izbegavaju priču o svom intimnom zdravlju, međutim, naročito je bitno voditi brigu o njemu, jer se problem suvoće intimnog područja može javiti u bilo kojoj životnoj dobi žene iz više razloga. Mnoge žene vide ovaj problem kao nelagodnu pojavu u različitim razdobljima života i na neki način se sa tim nose usput, ne pridajući veliki značaj ovom problemu. Ovakvim odnosom sa vaginalnom suvoćom se izbegava i rešavanje ovog tihog problema.

Mi smo tu da pojasnimo problem vaginalne suvoće i ponudimo rešenje kako se sa njim nositi.

Šta je vaginalna suvoća?

Vaginalna suvoća je uobičajen problem koji iskusi većina žena u nekom periodu života, a prevalenca se kreće od 13% do 31%, iako su stope značajno veće za žene u postmenopauzi (50%) i žene koje su lečene od karcinoma dojke (63%). Na grliću materice nalaze se žlezde koje održavaju vaginu gipkom i vlažnom, a koje oblažu zidove vagine tankim slojem bistre tečnosti. Ova tečnost je blago kisela i to pomaže da područje bude zdravo, sprečavajući infekcije poput gljivičnih. Hormon koji pomaže da sluznica vagine bude zdrava, elastična i obložena ovom tečnošću jeste estrogen. Jajnici proizvode estrogen koji kontroliše razvoj karakteristika ženskog tela, poput dojki i oblika tela, a takođe igra i značajnu ulogu u menstrualnom ciklusu i trudnoći.

Dakle, ono što izaziva vaginalnu suvoću je pad nivoa ovog hormona, te se upravo zbog toga vaginalna suvoća može javiti kod svake žene. Sasvim je normalno da većina žena primeti blagi beli iscedak iz vagine. Kada on izostaje ili se pojavi perutanje, žena se suočava sa problemom suvoće u intimnoj regiji. Suvoća vagine može imati uticaj na dnevne aktivnosti žene, zdravlje i kvalitet života. Prepoznavanje simptoma ove pojave je prvi korak brige o sebi.

Simptomi suvoće vagine

Najčešći simptomi vaginalne suvoće uključuju peckanje ili žarenje vagine, svrab, iritaciju, osećaj zatezanja, bol u vaginalnom području, ali i bolne seksualne odnose i samim time smanjenje seksualne želje. Vaginalna suvoća zatim dovodi do promene izgleda vagine i vulve, ali i promene u vaginalnom sekretu.

Koji su uzroci vaginalne suvoće?

Iako je glavni razlog za pojavu suvoće vagine, pad nivoa estrogena, uzroci promene hormonalnog statusa estrogena mogu biti različiti.

 1. Često pranje i ispiranje intimne regije
  Vaginalna suvoća može biti rezultat čestog korišćenja grubih higijenskih proizvoda koji narušavaju optimalnu floru i pH vrednost vagine. Proizvodi poput ženskih sprejeva za intimnu regiju, ali i neadekvatni sapuni i šamponi mogu poremetiti ravnotežu flore. Iz tog razloga je potrebno izbegavati češće pranje od jednom dnevno i u slučaju neimanja adekvatne tečnosti za intimnu higijenu, adekvatnije je korišćenje samo vode.
 • Trudnoća i dojenje
  Novopečene mame često osećaju suvoću vagine. U periodu dojenja, telo proizvodi manje hormona estrogena, što može dovesti do toga da tkivo u vagini postane tanje i suvlje nego inače. Nakon perioda dojenja trebalo bi da se ponovo uspostavi ravnoteža i optimalna vlažnost vagine. Do tada se mogu koristiti proizvodi za vlaženje vaginalne sluznice poput vagitorija sa hijaluronskom kiselinom.
 • Menopauza
  Najčešći uzročnik vaginalne suvoće je svakako menopauza. Tokom godina žensko telo počinje da proizvodi sve manje estrogena. Menopauza je prirodni deo starenja koji se obično javlja između 45 i 55 godine. Tada jajnici prestaju da proizvode estrogen koji održava tkiva, koja prirodno oblažu vaginu, vlažnim, elastičnim i zdravim. Kako nivo estrogena opada, sluznica vagine postaje tanja, suva i manje elastična.
 • Bolesti, hirurške intervencije i lečenje karcinoma
  Histerektomija, endometrioza, visok krvni pritisak, dijabetes, radioterapija karličnog područja, tretman hormonskog karcinoma, hemoterapija, urinarne infekcije, infekcija HPV virusom ili vaginalna kandidijaza mogu takođe izazvati suvoću vagine.
 • Ostali uzroci                                                                                                                                                                            Nekada je uzrok vaginalne suvoće i preterana fizička aktivnost, prekomerna konzumacija alkohola, pušenje i pasivna izloženost nikotinu, prevelika eksponiranost stresnim situacijama, nedovoljan unos tečnosti, određeni dani u menstrualnom ciklusu, kao i uzimanje određenih lekova kao što su antidepresivi, antihistaminici, kontraceptivne pilule, pa čak i lekovi za prehladu.

Šta je onda rešenje?

Rešenje je hijaluronska kiselina. Hijaluronska kiselina je vrsta jedinjenja koja se prirodno proizvodi u telu. Najveće koncentracije hijaluronske kiseline u telu nalaze se u tečnostima očiju i zglobova. Količina hijaluronske kiseline u našim telima počinje da opada kako starimo, što je posebno značajno nakon 40. godine. Hijaluronska kiselina je supstanca koja voli vodu i koja pruža vlagu i umirujući efekat. Zapravo, molekuli hijaluronske kiseline su stanju da apsorbuju do 1000 puta veću težinu od sopstvene težine u vodi. Studije pokazuju da je hijaluronska kiselina efikasna u ubrzavanju procesa zarastanja rana na oštećenom tkivu, ali i u popravljanju oštećene kože i sluzokože. Ona omogućava ćelijama da zadrže vlagu u tkivu, što održava vlažnost i hidrataciju tkiva i kože.

Hijaluronska kiselina ima mnogo primena, a jedna od najčešćih je za lečenje zglobnih poremećaja kao što je osteoartritis.

Mnogi ljudi su upoznati sa upotrebom hijaluronske kiseline u estetskoj hirurgiji kao supstance, koja se često koristi za stvaranje punijih usana ili za popunjavanje bora. Hijaluronska kiselina se takođe često nanosi na kožu kao hidratantna krema i pomaže u zaceljivanju rana i opekotina.

Veliki broj proizvoda koristi derivate hijaluronske kiseline kao pomoć u pokretanju vlaženja, održavanje hidratacije i pomoći u zarastanju i regenerisanju oštećenog tkiva.

Važna stavka u kućnoj apoteci svake dame, koja se susrela sa problemom vaginalne suvoće bi trebalo da bude preparat Oestrofact® HL vagitorije, jer upravo on sadrži hijaluronsku kiselinu, a pored toga i mlečnu kiselinu. Zašto je to važno? Ove dve supstance potrebne su za optimalno vlaženje vaginalne sluzokože u uslovima praćenim suvoćom vagine, kao i za održavanje optimalne pH vrednosti vaginalne sluzokože. Oestrofact® HL vagitorije se preporučuju za:

 • sprečavanje vaginalne suvoće usled starenja, niskog nivoa estrogena, hormonske terapije i upotrebe kontraceptivnih sredstava;
 • pomoć u procesima epitelizacije i zarastanja oštećene sluzokože nakon porođaja, ginekoloških ili hirurških intervencija, usled hemioterapije ili radioterapije, ili usled vaginitisa;
 • smanjenje nelagodnosti kod bolnog seksualnog odnosa;
 • održavanje odgovarajuće pH vrednosti vagine

Dakle, briga o sebi podrazumeva i brigu o sopstvenom intimnom zdravlju. Ono ne sme biti zanemareno niti tema koje se stidimo. Naprotiv, intimno zdravlje je nešto o čemu je neizostavno potrebno voditi posebnu brigu i koristiti proverene preparate koji u toj nezi mogu da pomognu. Zato je potrebno da čim uočite neke od simptoma, reagujete na njih.

Više o ovom problemu možete pogledati na našem Youtube kanalu:

Podeli ovaj članak