Autofagija – šta se dešava kada organizam gladuje

Autofagija je proces u kojem ćelije uništavaju i recikliraju oštećene ili nepotrebne delove svojih struktura kako bi obezbedile energiju i građevinski materijal za nove ćelije. Ova funkcija igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja ćelija i sprečavanju bolesti, a posebno je važna kada organizam prolazi kroz period gladi.

Kada organizam gladuje, nema dovoljno hrane koja bi obezbedila dovoljno energije za normalno funkcionisanje tela. Zbog toga se telo mora oslanjati na druge izvore energije, poput masnih kiselina i glukoze koja se skladišti u mišićima i jetri. Međutim, kada se ovi izvori iscrpe, organizam mora da počne da koristi druge izvore energije kako bi preživeo.

U ovoj situaciji, autofagija dolazi do izražaja. Kada telo ostane bez hrane, ćelije počinju da se “čiste” od nepotrebnih delova i proteina koji nisu više korisni. Na taj način, organizam dobija dodatnu energiju i materijal za nove ćelije, što pomaže u održavanju života.

Autofagija takođe ima pozitivan uticaj na zdravlje organizma. Na primer, pomaže u smanjenju oksidativnog stresa koji može dovesti do oštećenja ćelija i raznih bolesti. Takođe se pokazalo da autofagija ima pozitivan uticaj na metabolizam, uključujući smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2.

Kako stimulisati autofagiju?

Iako se autofagija javlja prirodno u organizmu, postoje načini da se stimuliše ovaj proces. Neki načini uključuju periodično gladovanje, odnosno smanjenje unosa hrane na određeno vreme, kao i vežbanje i konzumiranje određenih vrsta hrane koje stimulišu autofagiju. Postoje različiti načini da se stimuliše autofagija u organizmu, a neki od njih su:

  • Periodično gladovanje – smanjenje unosa hrane na određeno vreme, što stimuliše autofagiju.
  • Vežbanje – može da stimuliše autofagiju, posebno intenzivna fizička aktivnost. Markeri autofagije se povećavaju nakon kratkih intervala intenzivne vežbe, kao i tokom dužih treninga umerenog intenziteta.
  • Konzumiranje određene hrane – neke namirnice kao što su zeleni čaj, tamna čokolada, kurkuma i druge namirnice bogate antioksidansima i nutrijentima mogu da stimulišu autofagiju.
  • Smanjenje unosa kalorija – ograničavanje unosa kalorija može da stimuliše autofagiju. Generalno smanjenje od 10 do 40 odsto ukupnog unosa kalorija, najmoćniji je pokretač autofagije. Klinička istraživanja pokazuju da dugotrajno ograničenje kalorija dovodi do povećane aktivnosti gena autofagije i povećanja nivoa molekula uključenih u uklanjanje disfunkcionalnih proteina organela.
  • Lečenje lekovima – neki lekovi, kao što su rapamicin, trehaloza, resveratrol i drugi, mogu da stimulišu autofagiju.

Međutim, važno je napomenuti da ovi načini mogu da imaju negativne posledice ako se praktikuju bez medicinskog nadzora, a preporučuje se da se pre praktikovanja bilo koje metode konsultujete sa vašim lekarom.

Da li je autofagija zdrava?

Autofagija ima mnoge potencijalne zdravstvene prednosti. Postoji nekoliko pravaca naučnih istraživanja posvećenih metodama da se aktivira autofagija. Neki neurodegenerativni poremećaji poput Parkinsonove bolesti imaju genetske veze povezane sa disfunkcijom autofagije. Hantingtonova bolest, Alchajmerova bolest, kao i amiotrofična lateralna skleroza (ALS) možda će se lečiti lekovima kojima se aktivira autofagija. Autofagija takođe privlači ljude zbog potencijalnih svojstava protiv starenja i povećanih metaboličkih efekata. Autofagija ima svojstva zaštite ćelija koja pokušavaju da spreče nastanak raka. Međutim, kada tumor nastane u telu, veruje se da autofagija pomaže u zaštiti tumora od uništenja normalnim procesima koje vaše telo koristi da se bori protiv raka. Moguće terapije protiv raka za cilj imaju da inhibiraju autofagiju. Međutim, važno je zapamtiti da je veliki deo istraživanja o autofagiji još uvek u ranim fazama.

Nedavni razgovori o autofagiji često to predstavljaju kao zdravstveni trend – proces za dobijanje mlađih, zdravih ćelija. U stvarnosti, autofagija nije tako jednostavna. Autofagija je zaista neophodna za zdrave ćelije. Takođe je tačno da su problemi sa autofagijom povezani sa nekim bolestima. Ipak, nema dovoljno istraživanja koja bi podržala izazivanje autofagije kao vellness strategije. U zavisnosti od vašeg zdravlja, post, smanjenje kalorija, drastične promene u ishrani ili rigorozne vežbe mogu biti opasni. Razgovarajte sa zdravstvenim radnicima ako ste radoznali da napravite bilo kakvu promenu načina života koja može poremetiti prirodne procese vašeg tela.

Autofagija je važan proces koji se dešava u telu kada organizam prolazi kroz period gladi. Ova funkcija igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja ćelija i sprečavanju bolesti, a takođe može da ima pozitivan uticaj na metabolizam. Međutim, pre nego što se odlučite da praktikujete periodično gladovanje ili druge oblike autofagije, važno je da konsultujete svog lekara. Ovaj proces nije za svakoga i ne sme se praktikovati bez adekvatnog medicinskog nadzora.

Podeli ovaj članak