Hemoroidi – neželjeni gosti

Sezona praznika, raznovrsne hrane i opuštanja je počela! Kako ostati umeren ili na posebnom režimu ishrane kada je trpeza tako šarena i ukusna. Novogodišnja i božićna gozba uvek krunišu januar kao mesec gastronomije i opuštanja. Pogače, pite, specijaliteti od mesa, delikatesi, začinjena i masna hrana donose nam puno uživanja, neko kilo viška, ali i potencijalne zdravstvene probleme.

Šta su zapravo hemoroidi?

Hemoroidi su normalna anatomska vaskularna struktura u analnom kanalu. Imaju ulogu zadržavanja kontinencije (sprečavanja nekontrolisanog izlivanja stolice), a svojim izgledom jastučeta sastavljenog od venskih i vezivnih struktura i svojom pozicijom štite analni kanal.

Hemoroidni jastučići su deo normalne ljudske anatomije i postaju patološka bolest tek onda kada na njima dođe do abnormalnih promena. U normalnom analnom kanalu prisutna su tri glavna jastučeta. Oni nisu sastavljeni od arterija, niti od vena, već ih čine krvni sudovi koji se zovu sinusoidi, vezivno tkivo i glatki mišići. U zidovima sinusoida nema mišićnog tkiva, kao kod vena. Ova grupa krvnih sudova poznata je kao hemoroidalni pleksus.

Hemoroidni jastučići su od značaja za kontinenciju. Oni doprinose 15–20% pritisku analnog zatvaranja u mirovanju i štite mišiće analnog sfinktera pri prolasku stolice. Kada se osoba napinje, intraabdominalni pritisak raste, a hemoroidni jastučići se povećavaju kako bi potpomogli da anus ostane zatvoren. Veruje se da do simptoma hemoroida dolazi onda kada ove vaskularne strukture skliznu naniže ili kada se venski pritisak prekomerno poveća. Povećani pritisak analnog sfinktera takođe može biti među simptomima hemoroida. Javljaju se dva tipa hemoroida: unutrašnji od gornjeg hemoroidalnog pleksusa i spoljašnji od donjeg hemoroidalnog pleksusa. Zupčasta linija deli ove dve regije.

Tek uvećani i otečeni hemoroidi predstavljaju patološko stanje. Uvećani hemoroidi ili šuljevi su otečeni i bolni, ali normalno prisutni krvni sudovi u i oko anusa i donjeg dela rektuma, koji su prošireni pod pritiskom, slično proširenim venama na nogama. Najčešći uzrok nastanka hemoroida (šuljeva) je preterano naprezanje pri crevnim pokretima (crevna peristaltika). Vene oko anusa imaju tendenciju da se rastežu pod pritiskom, što može dovesti do toga da se izboče ili oteknu. Dodatni elementi za nastanak hemoroida su preterano sedenje, trudnoća, hronični zatvor ili čak jedna tvrđa stolica, genetska predispozicija, starenje, dijareja, infekcije tog područja, visok pritisak, podizanje tereta. Ponekad veoma ljuta i začinjena hrana takođe može usloviti pojavu hemoroida. Čak 50 % populacije iznad 50 godina starosti ima hemoroide. Hemoroidi su posebno česti kod trudnica. Pritisak koji uvećanje materice ima na tu regiju, hormonske promene, kao i naprezanje prilikom porođaja, znatno povećavaju rizik od nastanka hemoroida, ali kod većine žena koje imaju hemoroide povezane s trudnoćom, oni su privremeni problem.  Nije slučajno što su baš proširene vene i hemoroidi dve najčešće bolesti savremenog čoveka.

Hemoroidi mogu biti spoljašnji i unutrašnji, u zavisnosti koji deo venskog spleta rektuma je obuhvaćen otokom i eventualno trombozom. Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi se ispoljavaju različito, međutim mnogi ljudi imaju kombinaciju ova dva tipa. Unutrašnji nastaju blizu početka analnog kanala, a spoljašnji na analnom otvoru.

Spoljašnji hemoroidi

Spoljašnji hemoroidi se vide spolja i nalaze se do zupčaste linije koja je na oko dva centimetra u unutrašnjosti analnog otvora. Mogu se napipati prstima, te ih pacijenti pre uoče i ranije se jave lekaru, nego što je slučaj kod unutrašnjih hemoroida. Spoljašnji hemoroidi su podložni nastanku tromboze i pucanju koje može da izazove velika krvarenja.

Nalaze se na mestu tri grane hemoroidalnih arterija, a u prvim stadijumima bolesti, tokom njenog razvoja se aktiviraju još tri sporedna. Prilikom dijagnostike se procenjuje da li je zahvaćen jedan hemoroid, tri osnovna ili svih šest.

Pacijenti se obično jave kada dođe do intenzivnijeg krvarenja koje se teško zaustavlja ili u slučaju uklještanja koje je bolno.

Prirodno rešenje ovog neprijatnog problema je Avaricon® linija proizvoda. Avaricon® Hemor Krem i vlažne maramice predstavljaju posebnu formulaciju lekovitih sastojaka i njihovih koncentracija. Ekstrakt hamamelisa, neven, pantenol, nana i alantoin ispoljavaju svoja antimflamatorna i zaceliteljska dejstva u lečenju stanja izazvanog hemoroidima. Ekstrakt hamamelisa je nadaleko poznat po svojim protivupalnim i regenerativnim svojstvima, dok se neven tradicionalno koristi za tretiranje rana koje sporo zarastaju. Pantenol neguje i štiti kožu od isušivanja, dok etarsko ulje pitome nane deluje antiseptično uz prijatan osećaj hlađenja. Alantoin poseduje emolijentna svojstva, deluje zaštitno i umirujuće. Upotrebom preparata sa sistemskim dejstvom na zid krvnog suda i lokalnim dejstvom na mestu primene dobijaju se najbolji efekti po zdravlje.

Unutrašnji hemoroidi

Unutrašnji hemoroidi potiču od unutrašnjeg venskog hemoroidnog pleksusa, u gornjem delu analnog kanala i rektumu. Oni se uvećavaju, zahvataju kožom prekriveni donji deo analnog kanala i čine vidljivim spoljnji hemoroidalni venski pleksus. Unutrašnji hemoroidi su podložni pojavi ispadanja (prolapsa), pucanja (rupture) i uklještenja (strangulacije).

Unutrašnji hemoroidi se obično ispoljavaju u vidu bezbolnog, svetlo crvenog, rektalnog krvarenja za vreme ili nakon pokretanja creva. Karakteristično je da krv prekriva stolicu, stanje poznato kao hematohezija, da se nađe na toalet papiru ili kaplje u toalet šolju. Sama stolica je obično normalno obojena. Među ostalim simptomima se može javiti sluzavi sekret, perianalna masa kod ispadanja (prolapsa) kroz anus, svrab i fekalna inkontinencija. Unutrašnji hemoroidi su obično bolni jedino ako postanu trombozirani ili nekrotični.

Unutrašnji hemoroidi su klasifikovani u četiri grupe (stadijuma) na osnovu stepena prolapsa:

  • PRVI stepen – Blago uvećani hemoroidi, sa ili bez krvarenja, koji se ne mogu videti spolja. U većini slučajeva ne zahtevaju hirurško lečenje.
  • DRUGI stepen – Hemoroidi koji prolabiraju kroz analni kanal prilikom defekacije ili težeg fizičkog napora i koji se vraćaju spontano. Hemoroide drugog stepena možete osetiti kao male čvoriće, veličine klikera nakon velike nužde, koji se sami vraćaju. U nekim slučajevima se moraju hirurški lečiti.
  • TREĆI stepen – Veći hemoroidi koji prolabiraju kroz analni kanal, ali se ne vraćaju spontano. Hemoroidi trećeg stepena mogu biti veličine klikera, ponekad i veći; možete imati jedan ili više uvećanih hemoroida; nisu toliko bolni, ali se neće spontano vratiti; možete ih sami rukom vratiti kroz analni kanal ili je potrebna intervencija lekara. U većini slučajeva zahtevaju hirurško lečenje.
  • ČETVRTI stepen – Hemoroidi koji su stalno prolabirani i koji se ne mogu reponirati. Hemoroidi četvrtog stepena mogu biti veličine jagode, pa i veći. Često krvare i bolni su. Praktično u svim slučajevima zahtevaju hirurško lečenje.

Kao prva pomoć kod ovog problema dobro će doći Avaricon® Hemor vlažne maramice. Svojim sastavom i teksturom namenjene su za održavanje pravilne higijene i olakšanje tegoba osetljive i iritirane kože i sluznice analne regije. Ekstrakt kamilice, bisabolol i hidratantna emulzija neguju osetljivu kožu analne regije i štite je od isušivanja. Ekstrakt hamamelisa ima umirujuće dejstvo na kožu kojoj je potrebna dodatna nega.

Saveti za prevenciju i očuvanje zdravlja

Brinite o sebi tako što ćete voditi računa o pravilnoj ishrani. Ako ne uspevate da odolite prazničnoj trpezi uprkos problemima koji se mogu javiti nakon, onda obavezno računajte na postpraznični detox organizma. Pored upotrebe Avaricon® Hemor Krem preparata, kao Avaricon Hemor vlažnih maramica koje morate imati kod sebe, preporučujemo unos tečnosti, kao i ishranu koja obiluje vlaknima. Vlakna iz voća i povrća su veoma važna vrsta nutrijenata sa vodećom ulogom u čišćenju digestivnog trakta. Stolice postaju lakše za izbacivanje i ne zahtevaju  nimalo fizičkog naprezanja. Pravilnom ishranom nećete opteretiti proširene krvne sudove pod upalom u rektumu, već ćete im omogućiti brz oporavak. Problemi se lako svare i brže reše kada brinete o sebi na ispravan način uz kvalitetne preparate.

Više o ovom problemu, kao i Avaricon liniji proizvoda možete pronaći na sledećim linkovima:
https://www.youtube.com/watch?v=o6KTDi1_maY
https://pharmanova.rs/vesti/avaricon-porodica-i-hemoroidi-su-prosirene-vene/
https://pharmanova.rs/vesti/avircon-hemor-maramice-trudnice/

Korisni linkovi:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/73938#prevention
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268
https://www.stetoskop.info/bolesti-sistema-za-varenje-gastroenterologija/hemoroidi-suljevi

Podeli ovaj članak