Kako razmaziti svoju kožu

Sjajna koža nije samo stvar genetike – naše svakodnevne navike su u stvari ono što u velikoj meri utiče na njen izgled. Evo kako da skrojite svoju negu koja će učiniti da vaša koža prosto zasija!

Tri glavna koraka

Zamislite svoju rutinu nege kože lica i vrata koja se sastoji od tri glavna koraka:

  • Čišćenje
  • Toniranje
  • Hidratacija

Nega kože

Cilj bilo koje rutine nege kože je da poboljšamo naš ten, a pri tome rešimo i probleme ili ciljano delujemo na bilo koja problematična područja. Kako se naša koža menja sa godinama, tako će se i proizvodi potrebni za njenu ispravnu negu menjati prema onome što ona zahteva.

Vreme

Nauka koja stoji iza proizvoda za negu kože daleko je napredovala, ali još uvek ne postoje brza i instant rešenje. Dobri rezultati se postižu samo upornim sprovođenjem izabrane dnevne rutine. Potrebno je da neki proizvod koristimo najmanje šest nedelja, jednom ili dva puta dnevno, kako bismo primetili razliku. I naravno, trebalo bi pažljivo pratiti promene na koži da bismo zaključili da li smo na pravom putu sa izborom proizvoda i postupaka nege.

Redosled nanošenja proizvoda za negu kože

Proizvode za negu kože bi trebalo nanositi prema sledećem redosledu – od najređih do najgušćih. Počinjemo sa sredstvom za čišćenje, tonikom (ukoliko ga koristite), zatim se primenjuje serum i na kraju hidratantna krema.

Prvo osnovna higijena

Umivanje lica je najosnovniji i najvažniji korak svake rutine. Naša koža svakodnevno dolazi u kontakt sa zagađivačima životne sredine, prljavštinom i drugim faktorima koje bi trebalo nežno ukloniti. Umivajte se dva puta dnevno, ujutru i uveče, kako biste izbegli začepljene pore i akne. Koristite mlaku vodu, na kraju se možete isprskati i hladnom vodom, ali vrlo toplu vodu izbegavajte.

Sredstva za čišćenje lica

Dobra formula čisti kožu bez uklanjanja esencijalnih, zdravih ulja. Pilinge koristite jednom do dva puta nedeljno (zavisno od tipa kože) i izbegavajte one sa mlevenim ljuskama oraha ili abrazivnim sastojcima koji nežnu kožu lica i vrata mogu da oštete. Sredstvo za čišćenje lica izaberite prema tipu svoje kože. Ukoliko je podložna promenama i bubuljicama, najbolje bi bilo da koristite penaste formule. Sa druge strane, ukoliko je koža suva ili podložna ekcemima, onda koristite kremaste ili preparate tipa losiona. Osetljivoj koži najviše odgovaraju sredstva koja sadrže ulja. Za zrelu kožu najbolje je izabrati blagu formulu sa hranljivim ili vlažećim supstancama koja je neće dodatno isušiti.

Sredstva za toniranje kože

Zamislite ih kao dodatke – ove tečne formule tipa losiona pružaju vašoj koži dodatne hranljive sastojke, ali i pomažu ostalim proizvodima da se bolje upijaju, dok istovremeno uravnotežuju ten. Tonik može biti dobar način da dodate određene sastojke koje možda nemate u drugim proizvodima ili dodate još jedan sloj za obnavljanje kože.

Bilo bi dobro kada bi Vaš tonik imao neki od sledećih sastojaka:

  • Alfa i beta hidroksi-kiseline za nežno uklanjanje mrtvih ćelija kože koje mogu začepiti pore, ali i za poboljšanje kože oštećene dugotrajnom izlaganju sunčevim zracima,
  • Hijaluronsku kiselinu za pospešivanje hidratacije, kao i za suptilno tretiranje finih bora,
  • Ružinu vodu i zeleni čaj za smirenje iritacije i smanjenje crvenila sa antiinflamatornim efektom,
  • Vitamine E i C, zbog svakodnevne izloženosti slobodnim radikalima.

Čemu tonici služe?

Tonik bi trebalo naneti nakon čišćenja, a pre ostalih proizvoda za negu. Većina formula se može koristiti ujutro i uveče, ali oni tonici koji sadrže piling kiseline nanose se samo noću ili svaki drugi dan.

Serumi

Serumi su snažni saveznici kože. Oni su koncentrati aktivnih supstanci, pa ovi eliksiri mogu ublažiti brojne probleme, od tamnih mrlja do bora. Čak i ako nemate određenih problema, svima je i dalje potreban opšti antioksidativni serum ujutru radi zaštite od dnevnih agresora. Iako postoje „neograničene mogućnosti“ za sastojke, da biste rešili određene probleme, proverite da li sadrže: hijaluronsku kiselinu, vitamin C, retinol, vitamin B3 (niacinamid), peptide, polifenole i odlučite se za onaj sastav koji je Vašoj koži potreban.

Svi serumi se ne koriste na isti način. Njihova upotreba zavisi od sastojaka. Antioksidativni serumi se primenjuju ujutru jer pružaju dodatnu zaštitu od spoljašnjih faktora (polifenoli, vitamin C), dok se retinoli primenjuju u noćnoj nezi kože lica kako bi se ublažile bore. Zavisno od godišnjeg doba, odnosno atmosferskih uslova, leti ćemo se radije latiti lakših proizvoda sa hijaluronima, dok će nam u toku hladne sezone prijati peptidi.  

Krema za lice

Najosnovnija funkcija hidratantne kreme je hidratacija i omekšavanje kože. Hidratantne kreme pomažu u sprečavanju gubitka vode kroz spoljne slojeve kože. Takođe, mogu dopuniti prirodna zaštitna ulja i druge gradivne elemente u koži, poput ceramida. Koža prirodno gubi sposobnost zadržavanja vlage starenjem, a svakodnevne aktivnosti, poput pranja, mogu ukloniti prirodne hidratore sa njene površine.

Kreme, koje nanosimo ujutru štite našu kožu od agresora spoljašne sredine sa kojima se suočavamo kad izađemo iz kuće – mnogi sadrže antioksidante kako bi minimalizovali dejstvo slobodnih radikala.

Noćne kreme, s druge strane, usredsređene su na saniranje štete koju je vaša koža možda pretrpela tokom dana. Obogaćene su sastojcima poput retinola kako bi se ubrzao ćelijski promet, ublažila pojava bora i izbeglo stvaranje tamnih mrlja.  

Kreme za zaštitu od sunca

Ne smemo da zaboravimo i obaveznu zaštitu kože od dejstva sunčevih zraka. Savremene kreme za negu kože lica i vratauobičajeno sadrže i kompleksne supstance koje štite našu kožu od UVA i UVB zraka. Bilo da je leto ili zima, ova zaštita je neophodna kako bi se ublažili efekti fotostarenja kože.

Lice, vrat i dekolte spadaju u najizloženije delove tela i uobičajeno im poklanjamo najviše pažnje. A šta je sa ostalim delovima tela? O tome ćemo pisati u narednom tekstovima.

Vitamini i minerali

Naravno, lepota naše kože zavisi i od dovoljnog unosa tečnosti, vitamina i minerala. Vitamini B grupe, vitamini E, D, A i C su posebno važni, a u grupi važnih minerala se nalaze cink i selen. Vitamini i minerali su uključeni u ćelijsku regeneraciju, proizvodnju kolagena, zaštitu od sunčevih pega i drugih faktora koji su neophodni za održavanje zdrave kože. Bitno je unositi optimalne količine pomenutih nutrijenata, što ponekad može biti izazov. Međutim tu su suplementi koji su formulisani da sadrže preporučene dnevne doze ovih supstanci da nam priteknu u pomoć.

Briga o sebi uključuje i brigu o svojoj koži. Koža je naš najveći organ, te zaslužuje najbolju negu. Zato kremice, serume i tonik u ruke. Uz to obratite pažnju na svoju ishranu, unos vitamina i vaša koža će vam biti zahvalna.

Podeli ovaj članak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email