Prolećni umor i šta sa njim?

Sa dolaskom proleća dolazi i prolećni umor. On je odgovor na naš život tokom zimskog perioda i pripreme tela za prolećne i letnje dane. Ovi dani zahtevaju više energije, a naše telo ne može baš uvek da isprati ovu promenu.

Zbog čega se pojavljuje?

Naše telo svaku promenu doživljava kao stres. Činjenica da se dani produžavaju, temperatura povećava, a vlažnost vazduha smanjuje znači i da ima više vremena za aktivnosti na koje se troši veća energija.

Promena godišnjeg doba

Tokom zime, naše telo oslobađa manje količine serotonina (hormona odgovornog za regulaciju stresa i osećaja sreće) i dopamina zbog manjeg broja sunčanih sati i smanjene fizičke aktivnosti. Istovremeno, povećano je oslobađanje kortizola – hormona stresa, zbog spoljašnjih uslova. Zbog svega toga, osećamo se letargično, manje motivisano i umorno.

Nedostatak vitamina D

Glavni vitamini odgovorni za naš nivo energije su vitamin D i vitamin C. Tokom zime ne dobijamo dovoljno vitamina D, a on je neophodan kako bismo održali normalno funkcionisanje našeg organizma. Mnogi ljudi moraju da uzimaju suplemente koji sadrže vitamin D kako bi uspeli da održe preporučeni dnevni unos ovog vitamina.

Šta prati prolećni umor?

Glavni „simptomi“ prolećnog umora su gubitak apetita, konstantan umor, problemi sa koncentracijom, problemi sa spavanjem – pospanost i nesanica, glavobolje, pad imunog sistema, promene raspoloženja, manjak energije i promene u krvnom pritisku.

Kako protiv prolećnog umora?

Manje stresa

Kako bismo smanjili stres bilo bi dobro da održavamo vlažnost vazduha i temperaturu prostorije u kojoj boravimo onakvim kakvi nama gode. Takođe, možemo da isplaniramo dane unapred kako bismo se prilagodili naglim promenama. Slušajte svoje telo, kako na poslu tako i tokom bilo kakve vrste fizičke aktivnosti. Odvojite više vremena za bavljenje aktivnostima koje volite.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost povećava našu snagu i nivo energije. Blaga fizička aktivnost je odličan način da se oslobodi dodatna unutrašnja energija u našem organizmu, dok se naš um odmara.

Hidratacija

Pijte dovoljno vode! Voda je ta koja izbacuje toksine iz organizma i ubrzava metabolizam. Dehidratacija može prouzrokovati glavobolju i umor.

Ishrana

Jedite male količine zdrave hrane više puta na dan. Neka makar jednu trećinu vaših obroka čine sveže voće i povrće. Kako biste osigurali da unosite i dovoljne količine neophodnog vitamina B1 postarajte se da su legumi, orašasti plodovi, semenke, riba, svinjetina, spanać, špargla i žitarice sastavni deo vaše ishrane.

Dakle, slušajte vaše telo, brinite o sebi i rešićete problem prolećnog umora. Smanjite nivo stresa, poboljšajte ishranu i budite hidrirani

Suplementacija

Uzimajte suplemente sa dosta vitamina i minerala. Oni će vam obezbediti povrat snage,vitalnosti i regeneracije celokupnog organizma.

Podeli ovaj članak