Putna apoteka na (letnjem) odmoru

Priprema za godišnji odmor podrazumeva mnogo više od pasoša, novca i dobre kamere. Prvo što bi trebalo da spakujemo u kofer jeste putna apoteka i putno osiguranje, a ukoliko je odmor u zemlji i zdravstvenu knjižicau. Ali, to nije sve – naša putna apoteka bi trebalo da bude odvojena od ostalih stvari koje nosimo, a farmaceutski proizvodi i suplementi moraju biti u originalnom pakovanju sa uputstvom za upotrebu. Iako je mnogima ovo najlepši deo godine, neophodno je poneti određene stvari kako bismo bezbrižno mogli da uživamo u našem odmoru. Ovo je naročito bitno ukoliko putujemo sa decom! Zato smo za vas pripremili listu farmaceutskih proizvoda koji bi trebalo da se nađu u vašoj putnoj apoteci.

Preparati protiv mučnine tokom vožnje (antiemetici) i probiotici

Ukoliko neko u vašoj porodici pati od mučnine tokom vožnje, obratite pažnju da, pred sam put i tokom njega, osoba sa tegobama, unosi laganu hranu sa češćim, a manjim unosom tečnosti. Dimenhidrinat, tabletu protiv mučnine i povraćanja tokom vožnje, dete starije od 2 godine ili odrasla osobamogu uzeti pred sam polazak na put. Ovaj preparat izaziva pospanost, pa je preporuka da se ovaj lek daje detetu kada napuni 3 ili 4 godine, ukoliko je na prethodnim putovanjima teško podnosilo vožnju, odnosno, imalo izraženu mučninu i povraćanje.

Promena mesta boravka znači i promenu klime, hrane i vode. Te promene mogu dovesti do poremećaja flore naših creva, pa stomak može odreagovati. Tada se mogu javiti mučnina, povraćanje, pa čak i dijareja. Pored toga što su tu da nam olakšaju tegobe, mnogi pedijatri preporučuju i da odrasli sa „slabijim“ želucem, ali i mališani, uzimaju probiotik preventivno kako bi pripremili organizam na promenu klime i hrane na koju nisu navikli. Pored ovoga, probiotici su nam neophodni kako bismo jačali naš imuni sistem, jer se, kao što je već poznato, u našim crevima nalaze dobre bakterije koje pomažu u održavanju našeg imunog sistema i štite naše telo od štetnih spoljašnjih faktora. Ukoliko se i pored primene probiotika kod deteta jave ređe stolice, nastaviti sa primenom probiotika. Potrebno je detetu davati više tečnosti i lakšu hranu. Malu decu i bebe, koji imaju 10 i više stolica dnevno, je potrebno odvesti na pregled kod pedijatra.

Rastvori za rehidrataciju – elektroliti

Elektroliti su sredstva za hidrataciju organizma. Naime, kada je naše telo suočeno sa stomačnim tegobama kao što su povraćanje i dijareja, ono gubi dosta tečnosti, šećera i soli. Prva i osnovna mera za prestanak povraćanja je oralna rehidracija elektrolitima. Tokom prvog sata od početka povraćanja, odrasla osoba ili dete bi trebalo da uzima manje količine ovog rastvora na kašičicu, a nakon toga može se popiti i veća količina. Rastvor je potrebno davati sve dok povraćanje i dijareja ne prestanu. Ukoliko u prvih 24 č od početka povraćanja nema poboljšanja, potrebno je da obolelu osobu pregleda lekar. Bebu je, već kod prvih simptoma dehidratacije, potrebno odvesti na pregled kod pedijatra.

Preparati za snižavanje temperature – antipiretici

Povišena temperatura je definitivno nešto što nikako nije dobrodošlo na letnjem odmoru. Međutim, kako ne možemo predvideti neočekivane scenarije, važno je uvek biti spreman! Zbog toga bi, naša putna apoteka trebalo uvek da sadrži farmaceutske proizvode – antipiretike. Oni se primenjuju onda kada deca, ali i odrasli, imaju temperaturu koja prelazi 38°C.

Ukoliko dete ima povišenu telesnu temperaturu preko 38°C, možete mu dati sirup za snižavanje temperature. Ukoliko temperatura naglo skoči na 39°C i više, preporučuje se primena lekova za snižavanje temperature u vidu čepića. Čepići se mogu primeniti i kod beba i dece predškolskog uzrasta, odnosno, već do telesne težine od 20kg. Deca sa navršenih 12 i više godina mogu popiti antipiretik u vidu tablete ili šumeće tablete. Povišenu telesnu temperaturu do 38°C možete snižavati tuširanjem deteta mlakom vodom. U ovoj situaciji, svakako je bitna i dobra hidratacija deteta, odnosno, dovoljan unos tečnosti. Napomena je da je potrebno bebu do godinu dana, i pored primene leka za snižavanje temperature, odvesti na pregled kod pedijatra.

Kako biste znali da li je temperatura zaista toliko visoka i da li ste je uspešno spustili ne bi bilo loše da u svom prtljagu imate i jedan toplomer.

Preparati za ORL tegobe

Za olakšavanje sekrecije iz nosa i zapušenosti, potrebno je, više puta dnevno, deci čistiti nos fiziološkim rastvorom ili rastvorima na bazi morske soli (kod odraslih). Mogu se primeniti i vazokonstriktorne kapi za nos za decu i odrasle, 2-3 puta dnevno po jedna kap u svaku nozdrvu u trajanju do 5 dana.

Obavezno spakujte u putnu apoteku i biljni sirup za kašalj koji deluje na obe faze kašlja, i suvi i produktivni. Za grebanje i bol u grlu može se koristiti antiseptik za grlo u vidu spreja, ili ukoliko je dete školskog uzrasta, u vidu bombonica koje se sisaju. Za odrasle je potrebno poneti pastile ili lozenge za žvakanje, koje ublažavaju bol u grlu.

Uljani sprejevi za ušnu mast su najefikasniji preparati za izbacivanje manje količine ušne masti i potrebno ih je koristiti umesto 3% hidrogena ili sprejeva drugog sastava.

 Crvenilo i krmeljanje očiju

Kod ORL tegoba i oči su obično pogođene, pa, iz tog razloga, preporučujemo da, pored fiziološkog rastvora, ponesete i kapi za oči: antiseptičke kapi (Sol Acidi borici 3%), antibiotske ili kortikosteroidne sa antibiotikom, koje se koriste za infekcije uha i oka, jer se mogu korititi u obe namene.

Do problema crvenila i krmeljanja očiju dolazi i zbog iritacije očiju peskom ili sitnim kamenjem. Potrebno je isprati iritirano oko fiziološkim rastvorom, a kod izraženijih tegoba pomoći će rastvor Acidi borici i antibiotska mast za oči. Kod izraženijeg crvenila, kremeljanja ili otoka kapaka, preporučljivo je uputiti se lekaru na pregled.

Preparati za jačanje imuniteta

Sa promenom klime i uslova na koje smo navikli može doći i do pada imuniteta. Zbog toga je pametno u svoju putnu apoteku smestiti i dodatak ishrani koji jača naš imuni sistem. Kolostrum+D3 predstavlja preparat koji se koristi u odbrani organizma od bakterijskih i virusnih infekcija. Od naročitog je značaja za zdravlje gastrointestinalnog i respiratornog trakta, smanjuje učestalost i ozbiljnost crevnih i respiratornih infekcija. U sebi sadrži sva potrebna antitela, faktore rasta, laktoferin, vitamine, minerale i esencijalne kiseline koje su nam neophodne za jak imuni sistem.

Ukoliko preferirate aktivni odmor, uz dosta šetnje, pešačenja, penjanja i drugih aktivnosti, preporučujemo da ponesete i neki od preparata za mišiće, koji će ujedno i ublažiti iscrpljenost, u slučaju fizički napornih deonica. Naš Magnezijum 300 Direkt omogućava brzu i laku primenu, budući da je u vidu kesice, čiji se sadržaj aplicira direktno na jezik.

Alergije i pojava osipa, povreda i rana na koži

Uzroci pojave osipa na koži mogu biti razni. Uglavnom su tokom letnjih meseci uzrok alergije i iritacije kože. Za smirivanje iritirane kože u putnoj apoteci trebalo bi imati kremu sa pantenolom. Kod alergija će pomoći krem, gel ili mast na bazi antihistaminika. U slučaju burnijih reakcija, detetu se može dati sirup protiv alergije na bazi antihistaminika. Odaberite antihistaminike druge generacije u apoteci, jer su bezbedniji za upotrebu i nemaju uspavljujući efekat ni na decu ni na odrasle.

Ukoliko imate dokazane ozbiljne i životno ugrožavajuće alergije na ujede insekata i hranu preporuka je da se ponese preparat na bazi epinefrina za hitnu upotrebu.

Uvek je potrebno misliti na male nezgode, pa je preporučljivo poneti antiseptički rastvor za ispiranje rane, kao i antibiotsku mast.

Infekcije urinarnog trakta  

Infekcije urinarnog traka su veoma neprijatne, a naročito su neprijatne u letnjem periodu. Letovanja i povratak sa odmora su, nažalost, pogodni za razvoj urinarnih infekcija. Tada je naš imuni sistem oslabljen zbog napora, stresa, ali i dehidriranosti, što sve povećava koncentraciju bakterija u organizmu čiji toksini štete našem urinarnom traktu. Upravo zbog ovoga je bitno uzimati dodatke ishrani koji sadrže aktivne komponente koje pomažu u prevenciji urinarnih infekcija. Jedan od takvih proizvoda je Utiemanoz® koji sadrži komponente D-manoza i Ellirose dobijen iz cveta hibiskusa koji pomaže kod akutnih infekcija urinarnog takta, sprečava česte i ponovljene infekcije i deluje preventivno pre pojave infekcije, prouzrokovanih bakterijom Ešerihijom Koli. Dodatno, preporučujemo i preparat Utisept®, uroantiseptik prirodnog porekla koji se može koristiti u tretmanu akutnih i ponavljanih urinarnih infekcija izazvanih patogenima različite etiologije.

Zaštita od štetnog sunčevog UVA i UVB zračenja

Kreme sa zaštitnim faktorom su jedna od najbitnijih stvari. Da biste izbegli pojavu opekotina od sunca, potrebno je zaštititi kožu cele porodice, vodootpornim preparatom namenjenim zaštiti kože sa visokim faktorom zaštite od UV zračenja. SPF ili zaštitni faktor od sunca pokazuje koliko taj proizvod štiti od UVB zraka. Broj koji se nalazi pored SPF prikazuje dozu sunčevog zračenja koja će dovesti do crvenila kože, koja je zaštićena tim preparatom u odnosu na količinu zračenja, koja je potrebna da izazove crvenilo kože, koja nema nikakvu zaštitu. Dakle, veći faktor se odnosi na snažniju zaštitu od sunca. SPF 15 blokira 93% UVB zraka, SPF 30 blokira 97% UVB zraka, dokSPF 50 blokira 98% UVB zraka. Za decu je preporuka da se koriste preparati sa SPF 50.

Potrebno je naneti dovoljnu količinu na čitavo telo dvadesetak minuta pre izlaganja suncu. Ne bi trebalo da zaboravite uši i vrat, dlanove, tabane i druga teško dostupna mesta. Čašica za rakiju je dobra mera količine preparata potrebne za celo telo. Ponavljajte postupak na svaka dva sata, posle intenzivnog znojenja, kupanja ili brisanja peškirom.

Iako mnogi od nas misle da se one mažu samo na leto, to nije istina. Krema za sunčanje nam je neophodna i na zimovanju, pa čak i svakog dana kada se izlažemo suncu. Ona je ta koja nas štiti od neprijatnih opekotina, ali i od nekih ozbiljnijih stanja kao što je melanom.

Preparat za zaštitu od sunca je potrebno obavezno nanositi na kožu dece i beba svakih 2 sata. Bebe do 6 meseci ne bi trebalo direktno izlagati sunčevom zračenju, osim kada ih unosite u vodu. Obavezno im staviti šeširić na glavu. Za boravak na plaži izaberite prepodnevne sate do 11 č i poslepodnevne sate posle 17 č. Dodatno se preporučuje odeća sa UVA i UVB zaštitom, koja nudi posebnu zaštitu od ove vrste zračenja zahvaljujući impregnaciji i posebnoj tehnici tkanja. Zaštitni faktor ove odeće treba da bude najmanje 30. Majice sa UVA i UVB zaštitom su posebno praktične kada su deca u vodi i pored vode jer štite leđa, ramena i grudi. Dodatni vidovi zaštite za decu su: sandalekoje pokrivaju gornji deo stopala i pete, zbog potrebe za maksimalnom zaštitom ovih delova stopala; kao i naočare za sunce sa UV zaštitom.

Naravno, ponekad, ako imamo osetljivu kožu, dogodi se da izgorimo čak i pored kreme sa zaštitnim faktorom. Zato je neophodno poneti i preparate koji neguju ispucalu kožu i pospešuju epitelizaciju površinskih povreda i opekotina. Naša preporuka je Jecovit®, koji sadrži vitamin A i vitamin D, kao i esencijalne masne kiseline, neophodne za održavanje fleksibilnosti ćelijske membrane i epitelizaciju kože.

Proizvodi za negu proširenih vena

Letnjem odmoru se svi raduju, ali nekada ovu radost mogu da naruše problemi kao što su proširene vene. Samo putovanje podrazumeva dosta sedenja što može izazvati neugodan osećaj u nogama. Pored opštih saveta da putujete u udobnoj i komotnoj odeći, bitno je i da u svoju putnu apoteku uključite i gel ili krem koji ublažavaju tegobe nastale kao posledica poremećaja venske cirkulacije u nogama. Avaricon® gel i krem za vene krem sadrže kombinaciju prirodnih aktivnih supstanci koje ublažavaju ove tegobe.

Uz ove farmaceutske proizvode, trebalo bi da ponesete i  Avaricon® hemor vlažne maramice. One će vam pružiti osećaj čistoće i svežine tokom celog dana, a pritom će delovati umirujuće na osetljivu i iritiranu kožu i sluznicu analne regije. One su pogotovo preporučjive u letnjem periodu, ali i tokom putovanja kada je potrebna dodatna higijena u ovoj regiji.

I još…

Pored onoga što smo izdvojili kao najneophodnije stvari koje bi trebalo da budu deo vaše putne apoteke, postoji još nekoliko saveta. Ne zaboravite da ponesete i sredstvo za dezinfekciju ruku, ali i alkohol, povidon jod, sterilnu gazu, zavoj, tupfere, hanzaplaste, antibiotski prašak ili sprej, repelente (preparate za zaštitu od ujeda insekata u vidu spreja, gela ili stika), ali i mrežu protiv komaraca za dečija kolica; takođe i sterilnu iglu ili pincetu za uklanjanje trna ili bodlja iz kože i jedne male makaze, kao i jedan špric od 10ml ili 20ml za aplikovanje preparata u tečnom stanju kod dece.

Ukoliko odraslu osobu ili dete ujede krpelj, potrebno je da ga ukloni lekar.

Stariji putnici moraju uvek sa sobom imati više lekova koje svakodnevno koriste (svoju kardiološku, pulmološku ili drugu vrstu terapije). Nije loša ideja spakovati i rezervne naočare (ako se polome ili izgube) i više zamenskih baterija za slušne aparate, ako ih koriste. Ukoliko imate problema sa srcem, ponesite i poslednji lekarski izveštaj i EKG.

Putnu apoteku je potrebno čuvati na lako dostupnom mestu, kome ne mogu pristupiti deca. Ovaj putni set ne bi trebalo držati na suncu, kako se lekovi ne bi pregrejavali. Svi preparati se mogu i spakovati u vodootporne kesice da bi se sačuvali od vlage ili u odvojenu vodootpornu kutiju. U slučaju putovanja na destinaciju avionom, putna apoteka ne bi trebalo da se nalazi u vašem ručnom prtljagu.

Dakle, kao bismo zaista uživali na našem letnjem odmoru potrebno je da ponesemo adekvatan paket koji će nam omogućiti da brinemo o sebi u svakom mogućem scenariju. Onda kada sve to imamo u koferu, možemo i zaista da se opustimo i iskoristimo letnji odmor do maksimuma, a ne moramo da tražimo preparate koji su nam potrebni u raznim apotekama i prodavnicama na destinaciji.

Podeli ovaj članak