Soda bikarbonu svi imamo u svom domu i koristimo je na mnogo načina, zbog različitih potreba. Ipak, treba se informisati detaljnije o ovom čudotvornom prahu. Natrijum hidrogen karbonat, soda bikarbona ili natrijum bikarbonat je beli prah koji je rastvorljiv u vodi. Soda bikarbona je bela čvrsta materija koja je kristalna, ali često se pojavljuje kao fini prah. Ima blago slani, alkalni ukus koji podseća na sodu za pranje (natrijum karbonat). Prirodni mineralni oblik je nahkolit. On se sastoji se od minerala natrona i nalazi se rastvoren u mnogim mineralnim izvorima. Ipak soba bikarbona najpoznatija je zbog svoje široke primene: u kuvanju, pranju, lečenju, kozmetici… Možemo je nazvati i prahom sa čudotvornim delovanjem, jer je utvrđeno da čak pomaže i u lečenju nekih teških bolesti.
Primena sode bikarbone
Naučnici su uspeli da dokažu preko 70 različitih, korisnih osobina soda bikarbone. Širok je spektar njenog delovanja, a svakako je najznačajniji onaj vezan za zdravlje. Pored toga što se može koristiti preventivno, može se koristi i kao terapija ili kao potpora, odnosno dodatak glavnoj terapiji. Može se koristi sama ili u kombinaciji sa drugim sastojcima. U nastavku smo pobrojali neke od najučestalijih i najkorisnijih primena sode bikarbone:
- Primena u kuhinji:
- Svi kupujemo voće i povrće, bilo na pijaci ili u nekoj prodavnici. Upoznati smo sa činjenicom da je većina voća i povrća prskano, ali i tokom transporta, izložena prljavštini i bakterijama. Zbog toga, pre konzumacije bilo koje od ovih namirnica potrebno je dobro je oprati. Većina nas to čini tako što „provuče kroz vodu“ i misli da je time završio posao. Da biste što temeljnije očistili vaše namirnice, pored vode potrebna vam je i soda bikarbona. Operite lisnato povrće (zelenu salatu, spanać, blitvu i sl.) ili mekano voće (jagode, trešnje, grejpfrut) u rastvoru napravljenom od 1 supene kašike sode bikarbone na litar vode. Ostavite ga u tom rastvoru najmanje 10 minuta, a zatim isperite pod mlazom čiste vode. Za pranje nelisnatog povrća (paradajz, tikvice..) ili voća sa tvrđom korom (nektarine, kajsije), pripremite rastvor sode i vode (3:1), utrljajte direktno na voće ili povrće sunđerom ili rukama, a zatim isperite pod mlazom tekuće vode. Primetićete da će voda nakon nekoliko minuta postati mutna, što dokazuje efikasnost sode bikarbone.
- Soda bikarbona je odličan partner kada je u pitanju priprema jela. Naime, soda neutralizuje kiselinu u paradajz sosu. Umesto dodavanja šećera, u sos dodajte malo sode. Takođe, možete je koristi u domaćim sosovima kako biste sprečili njihovo kvarenje. Pored toga, koristi se i kao sredstvo „za narastanje“. Kada se zagreva ili u kontaktu sa kiselinama, oslobađa se ugljendioksid zahvaljujući kome testo narasta, a rezultat je lagano i vazdušasto testo. A pored svega toga, uklanja gorak ukus repe.
- Pored kuvanja, soda bikarbona je odlična za čišćenje kuhinje i pribora za kuvanje. Za uklanjanje ostataka hrane i vraćanje sjaja sudoperi ili nerđajućim čeličnim slivnicima, pripremite mešavinu sode bikarbone i vode (u razmeri 1 deo vode prema 3 dela sode) i istrljajte površinu sunđerom, zatim isperite i obrišite suvom krpom. Isto važi i za čišćenje radnih površina kao što su ringle, rerna, mikrotalasna, ali i frižider i zamrzivač. Takođe, neprijatne mirise plastičnih posuda iz frižidera ili zamrzivača možete ukloniti tako što ćete ih ostaviti 30 minuta potopljene u rastvoru vode i sode bikarbone.
- Svima nam se desi da hrana zagori i ostavi skorele mrlje na našim tiganjima, šerpama i plehovima. Rešenje za lako čišćenje ovih tvrdokornih mrlja postoji. Ostatke zagorele hrane sa tiganja, šerpi i kuhinjskih posuda, uklonićete ukoliko stavite sodu bikarbonu direktno na posuđe i naspete preko malo vrele vode. Pustite da odstoji petnaestak minuta i zatim isperite.
- Primena u kozmetici i nezi tela:
- Svi volimo da nam je koža mekana i negovana. Uz pomoć sode bikarbone sem kože, možete negovati i svoju kosu, nokte, usta. Dodavanjem 150 g sode u toplu vodu dobićete izuzetnu kupku za noge. Soda će ih omekšati i olakšati uklanjanje mrtvih ćelija. Soda je odlična za nežni piling kože. Pasta napravljena od sode i vode u razmeri 3:1 će vam pomoći da osvežite lice i rešite se mrtvih ćelija kože.
- Hrana koja se zaglavi između zuba truli i stvara kiselinu koja utiče na kvar zuba, stvarajući kamenac i karijes. Soda neutrališe kiselinu, a pored toga, redovnom upotrebom osvežava dah i uklanja neprijatne mirise. Soda ima i blago abrazivno dejstvo, te je stoga preporučljivo s vremena na vreme istrljati zube sodom kako bi vratili belinu i uklonili mrlje od cigareta i kafe. Potrebno je paziti da se ne koristi previše sode, kako bi se izbeglo oštećenje gleđi. Za ispiranje usta potrebno je razblažiti 1 kafenu kašičicu sode u časi vode i isprati usta. Dok je za izbeljivanje zuba potrebno posuti sodu na vlažnu četkicu za zube i dobro istrljati.
- Budući da soda omekšava kožu, možete da je koristite za tretiranje noktiju i piling ruku. Potrebo je pomešati sodu sa vodom, naneti na zanoktice i nokte i masirati. Kada se završi masaža, dobro isprati ruke.
- Da li nekada imate osećaj da niste lepo oprali kosu i da šampon ne očisti svu prljavštinu. Dodajte sodu bikarbonu u šampon prilikom pranja kose. Ona će ukloniti sve naslage koje su se nataložile na vlasi i omogućiti koži da diše.
- Primena u medicini:
Cele knjige su napisane o isceliteljskim moćima i drugim prednostima koje nam soda bikarbona kao lek donosi. Termin medicinska soda bikarbona koristi se za prečišćenu, finiju sodu, koja se dobija istim principom i istim postupkom kao i ona koja se može kupiti u svim prodavnicama. Razlika je samo u finoći i čistoći iste. Zašto se onda koristi soda bikarbona u medicinske svrhe? Naime, bikarbonat je prisutan u svim telesnim tečnostima i organima i igra glavnu ulogu u balansima kiseline i baze u ljudskom telu. Nedostaci bikarbonata izazivaju velike probleme za ljudsku fiziologiju kada vaskularni sistem počinje da se pogoršava pošto je manje kiseonika isporučeno u ćelije. Nedostatak bikarbonata je sinonim za nedostatke ugljen-dioksida. Bikarbonat je izvanredan lek jer se pretvara u ugljen-dioksid u želucu, koji dovodi bikarbonate u krv.
Ono što treba naglasiti je da osobe sa povišenim krvnim pritiskom treba da budu obazrive sa primenom sode bikarbone u medicinske svrhe. Ona je jedinjenje natrijuma koji utiče na povećanje krvnog pritiska!
- Natrijum bikarbonat se može koristiti kao prva linija odbrane za širok spektar bolesti, uključujući grip, dijabetes, bolest bubrega, pa čak i obična prehlada. Već smo naveli dermatološke i razloge za oralno zdravlje.
- Natrijum hidrogen karbonat je slabo bazna supstanca rastvorljiva u vodi i brzo delujući antacid. Za ljudski organizam, to je efikasno sredstvo koje neutrališe višak želudačne kiseline, dovodi pH vrednost u stabilnu sredinu i na taj način smanjuje simptome gorušice, učestalo podrigivanje i nadutost.
- Soda bikarbona u medicinske svrhe se upotrebljava i za vaginalne infekcije. Jedan od najboljih ginekoloških rešenja za infekcije izazvane gljivicom Kandida je upravo soda bikarbona. Obični lekovi protiv gljivica ne funkcionišu, jer Kandida brzo mutira, da bi se odbranila, čak i počinje da se hrani lekom, koji je bio namenjen da je ubije. Za razliku od drugih lekova, Kandida se ne može prilagoditi sodi bikarboni.
- Soda bikarbona može poslužiti i kao lek za giht. Ovo oboljenje nastaje kao posledica prisustva i pojave jake mokraćne kiseline. Upotrebom ovog lekovitog praška poboljšavate i neutrališete pH vrednost u mokraći. Zbog toga je giht još jedna u nizu bolesti koje mogu da se saniraju uz pomoć́ natrijum bikarbonat. Bakterije rastu u blago kiseloj sredini unutar mokraćne bešike. Kada imate infekciju, koktel sode bikarbone i vode je savršeno piće posle večere.
Primene ovog čudesnog praha su neograničene. Uz pomoć pravih informacija i redovne brige o sebi ne morate svaki čas trčati kod lekara, kupovati skupe lekove i sredstva. Cilj je iskoristiti sve što nam priroda nudi. Soda bikarbona može biti veoma korisna, ali je veoma bitno da se ne preteruje u njenoj upotrebi. Nije dobro davati sodu bikarbonu deci do pet godina, kao i obolelim od hipertenzije, bolesti bubrega, srca i jetre. Trudnice i dojilje i osobe sa hroničnim bolestima svakako moraju da se posavetuju sa svojim lekarom. Mi smo tu da sa vama podelimo sve korisne informacije i iskustva, kako biste vi svakodnevno mogli na pravilan način da brinete o sebi!
Više o sodi bikarboni, njenom sastavu i primeni možete pročitati na nekom od sledećih linkova:
https://nadijeti.com/2018/01/21/soda-bikarbona-i-njen-uticaj-na-organizam/
https://sensa.mondo.rs/lepota-dobre-navike/prirodna-nega-i-lepota/a3922/10-primena-sode-bikarbone-u-kozmetici.html
https://www.zdravisimo.com/blog/visestruka-primena-sode-bikarbone.html
https://www.edoctor.rs/vesti/36/kako-se-sve-soda-bikarbona-koristi-kao-lek