Alixir 400 PROTECT: Prirodni čuvar vašeg zdravlja!

Od čega bi trebalo da se čuvamo?

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da se čak 52% preranih smrti može pripisati nezaraznim bolestima. Više od 75% nezaraznih bolesti je povezano sa kardiovaskularnim bolestima, rakom, dijabetesom i hroničnim respiratornim bolestima. Nezarazne bolesti su danas jedan od najvećih zdravstvenih problema kako zemalja u razvoju, tako i u razvijenim regionima sveta.

Šta su to polifenoli i zašto ih organizam toliko voli?

U svakodnevnoj ishrani posebno mesto zauzimaju polifenolna jedinjenja koja se nalaze u biljkama, posebno u voću i povrću. Piolifenolna jedinjenja im daju prepoznatljive ukuse, mirise i boje, štite biljke od propadanja i truljenja, a njihovim unosom u organizam, postaju veoma moćan i nezamenjiv deo antioksidansnog potencijala našeg tela.

Zašto su polifenoli aronije toliko specifični?

Aronija ili aronia melanocarpa potiče iz istočnih delova Severne Amerike i Kanade. U Evropu prvi put dolazi oko 1900. godine, kada je počelo kultivisanje u Nemačkoj i Rusiji, a kasnije i u drugim evropskim zemljama. Tradicionalno, plodovi aronije se koriste u lečenju hroničnih zapaljenskih bolesti, proširenih vena, hemoroida, lečenju jetre, srca, pritiska i bubrega, kao digestivnih tegoba.

Polifenolna jedinjenja su najvažniji sastojci prisutni u aroniji i odgovorni su za mnoge od lekovitih svojstava ove biljke. Aronija sadrži jedan od najvećih poznatih antioksidativnih potencijala zahvaljujući svom specifičnom i složenom sastavu.

Zašto starimo?

Na našu žalost, starenje je nezaustavljiv proces. Spolja možemo izgledati mlađe, očuvati mladalački duh, ali starenje i odumiranje naših ćelija je neminovnost. Ove promene nastaju usled oksidativnih procesa u ćelijama pod uticajem kiseonika i njegovih metabolita. U široj javnosti ove opasne čestice u našem telu poznate su pod imenom slobodni radikali.

Slobodne radikale proizvode živi organizmi kao rezultat normalnog ćelijskog metabolizma i faktora okoline, kao što su zagađivači vazduha, loša ishrana ili dim cigareta. Promena ravnoteže između oksidanata i antioksidanata u korist oksidanata naziva se oksidativni stres, koji doprinosi razvoju i nastanku mnogih patoloških stanja i bolesti, uključujući rak, neurološke poremećaje, aterosklerozu, hipertenziju, ishemiju/perfuziju, dijabetes, sindrom akutnog respiratornog distresa, idiopatsku pulmonarnu fibrozu, hroničnu opstruktivnu plućnu bolest, astmu…

Pomozimo zdravlju da pobedi!

Ovaj poremećaj ravnoteže između nagomilavanja slobodnih radikala i smanjene mogućnosti našeg organizma da ih neutralizuje, čisti i odstranjuje iz našeg tela, rezultat je stalne nevidljive borbe u očuvanju zdravlja i prevencije razvoja bolesti, ali i neminovnosti procesa starenja. Kontrola i poznavanje procesa oksidativnog stresa je siguran put očuvanja zdravlja i vitalnosti organizma.

Najviše nam šteti ono što ne boli…

Oksidativni stres ne boli, nije akutan i nema specifične simptome. On je zapravo skup simptoma koji se manifestuju na različitim sistemima i organima. Moderan način života ima svoje prednosti, ali je neminovno doveo do razvoja povećanog rizika od oksidacionog stresa. Loše životne navike, kao što su nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, pušenje, neadekvatna ishrana, sve veća izloženost hemijskim sredstvima, prirodnom i veštačkom zračenju, upotreba lekova, su samo neka od stanja i uzročnika intenziviranja razvoja oksidativnog stresa i posledica njegovog nekontrolisanja i neprepoznavanja. Zato simptome oksidativnog stresa prepoznajemo tek kada se pojave posledice njegovog hroničnog delovanja u vidu manifestnih bolesti. Simptome i znake poput hroničnog umora, slabosti, malaksalosti, nesanice, smetnji u pamćenju i depresiji, blaga povećanja krvnog pritiska, vrednosti šećera i holesterola u krvi, treba ozbiljno shvatiti I ispitati. Oni su najčešći prvi nespecifični znaci oksidativnog stesa i znak patnje našeg tela. Na žalost, ovi simptomi se po pravilu ne dovode u vezu sa oksidativnim stresom. Lečenje se usmerava ka kontroli pojedinih, prioritetnih simptoma, dok se glavni uzrok najčešće zanemaruje!

Bolje je sprečiti nego lečiti… Ali kako?

Oksidativni stres je progesivno stanje i mnogo je važnije prevenirati ga i kontrolisati još na početku, pri pojavi prvih simptoma, a kasnije ispravno lečiti, lečenjem bolesti i stanja koje je izazvao. Borba protiv oksidacionog stresa je stalna zahvaljujući aktivnosti antioksidacionog sistema zaštite koji je aktivan svuda u našem organizmu: počev od sluzokože sistema za disanje i varenje, preko intime endotela krvnih sudova, membrane ćelija, pa sve do interćelijskih organela različitih organa i sistema. Ovako, stepeničasto postavljen, sistem antioksidacione zaštite predstavlja dežurnu 24 satnu doživotnu zaštitu našeg organizma.

Koliko antioksidanata možemo da “pojedemo”?

Zdrava hrana je važna, ali kod polifenola postoje fiziološka ograničenja kako naš organizam može da ih iskoristi iz biljne hrane. Naime, tokom procesa varenja hrane, naš organizam ne može da svari sve biljne strukture i dovede do oslobađanja svih prisutnih polifenola u takvoj hrani, pa ove važne supstance nisu u potpunosti iskoristljive u sistemu za varenje. Npr. biljke sadrže visoku koncentraciju polifenola u pokožici plodova koju naš sistem za varenje ne može da svari, pa tako svi polifenoli pokožice ostaju neiskorišćeni i izbacuju se iz našeg organizma putem fecesa.

Zato su korisni alternativni putevi unosa polifenola, u vidu suplementacije koncentrovanim izvorima koji su bolje raspoloživi našem organizmu, jer se u njima nalaze više doze slobodnih polifenola, odmah raspoloživih za apsorpciju u našem sistemu za varenje. Ekstrakt ploda aronije predstvalja jedan od najbogatijih izvora raspoloživivh polifenola, pa tako predstavlja i jedno od najjačih antioksidacionih oružja u borbi protiv oksidativnog stresa.

Sveže voće, sok ili estrakt aronije?

Važnost polifenolnih jedinjanja kao spoljašnjih antioksidansnih materijala je dokazano korisna. Sveža hrana je važna, ali zbog svoje strukture po pravilu limitira unos polifenolnih jedinjenja iz biljnih izvora. Razlog je veoma jednostavan. Nemoguće je da se procesom varenja hrane posebno namirnica bogatih polifenolima, ove važne susptance svare i oslobode polifenolna jedinjenja u dovoljno iskoristljivim formama. Količine ovako unetih polifenola mogu biti velike, ali je njihova iskoristljivost za telo mala.

Unos pojedinačnih polifenola putem hrane je evidentno nizak i zato su forme ekstrakta najbolji izvori koncentrisanih polifenolnih jedinjenja aronije. U njima su polifenolna jedinjenja već oslobođena i maksimalno bioiskoristljiva. Lako se vare i resorbuju. Oni direktno ili njihovi metaboliti postaju bioraspoloživiji čime se dobija značajna prednost u borbi protiv oksidativnog stresa jačanjem antioksidacione zaštite organizma. Polifenoli i njihove frakcije, kao što su antocijani aronije, predstavljaju kvalitetnu i veoma korisnu alternativu u prevenicji i pomoći u lečenju kardiovaskularnih i metaboličkih poremećaja.

Da li ima dovoljno antocijana u svakodnevnoj ishrani?

U svakodnevnoj ishrani, unos korisnih polifenola, posebno antocijana nije dovoljan. Količine koja se unese putem hrane u visokorazvijenim zemljama sveta kao što su EU ili USA se kreću od 8 do 20 mg dnevno, što je nedovoljno.

Poređenjem sa 30 ml ekstrakta Alixir® 400 PROTECT koji sadrži 400 mg ukupnih poliefenola, od čega oko 100 mg antocijana, veoma su jasno vidljive koristi od unosa ekstrakta, jer se na ovaj način dnevno unosi 4 do 13 puta više antocijana nego putem hrane. Ova činjenica ima posebnu težinu i važnost, ako se zna da je kliničkim studijama utvrđeno (meta-analizama 32 kliničke studije) da unos antocijana blagotvorno utiče na metabolizam glukoze i lipida, smanjuje osećaj gladi, ima odlične pozitivne efekte na metabolizam glukoze (posebno na vrednosti glikemije posle obroka), smanjuje vrednosti LDL I ostalih frakcija holesterola.

Dakle, unosom polifenolnih antioksidanasa sa 30 ml ekstrakta Alixir® 400 PROTECT, naš sistem zaštite od oksidativnog stresa dobija moćnog saveznika, dokazane biološke aktivnosti i kliničke efikasnosti.

Šta je Alixir® 400 PROTECT?

Posle višegodišnjeg razvoja inovativnog postupka ekstrakcije, Pharmanova je uspela da napravi standardizovan ekstrakt visoke koncentracije, koji omogućava da se kroz jednu dnevnu dozu proizvoda Alixir® 400 PROTECT, u malom volumenu od 30 ml, konzumira visoka koncentracija polifenola.

Na taj način, vaš imunitet će svakog dana dobijati neophodno pojačanje koje mu je potrebno za odbranu vašeg zdravlja.

Dobijen iz prirode, naučno potvrđen!

Alixir® 400 PROTECT je ispitivan serijom pretkliničkih i kliničkih ispitivanja, čiji su rezultati publikovani u svetski priznatim naučnim časopisima. Najznačajnija potvrda efikasnosti se ogleda u zaštiti organizma od nastanka oksidativnog stresa i njegovim štetnim uticajima na zdravlje i razvoj bolesti koje su njime izazvani. Studije su jasno ukazale da primena proizvoda u definisanim režimima primene, utiče na smanjivanje oksidativnog stresa i koncentracije slobodnih radikala uz manifestan rast antioksidativne zaštite.

Primena samo jedne doze od 30 ml ekstrakta Alixir® 400 PROTECT, uveliko će nadoknaditi nedostatak unosa prirodnih antioksidnasa polifenola. Time se sprečava nagomilavanje slobodnih radikala. Njihovom stalnom eliminacijom sprečava se razvoj zapaljenskih procesa i mnogih oboljenja koje nastaju posredstvom oksidativnog stresa. Alixir® 400 PROTECT ima studijske dokaze o pozitivnom uticaju na kardiovaskularno zdravlje i sprečavanju razvoja bolesti koje su posledice razvoja ateroskleroze kao što su povišeni pritisak, oboljenje srca i preveniranje nastanka komplikacija od kojih neke mogu biti i fatalne- infarkt srca i mozga. Pozitivan uticaj na metabolizam masti i glukoze je sastavni deo pozitivnog uticaja na razvoj i sprečavanje kardio metabiličkih oboljenja. Sa druge strane pozitivni uticaj na metabolizam gvožđa, koje se ogleda u preveniranju pada vrednosti gvožđa u krvi uz povećanje vrednosti broja crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, svrstavaju ovaj proizvod u grupu nezamenjivih u očuvanju zdravlja kod zdrave populacije, posebno kod devojaka i žena kod kojih je problem anemije izuzetno raširen.

100 %

Sigurna kupovina

Do 48 sati

na Vašoj kućnoj adresi

100 %

Sigurna kupovina

Do 48 sati

na Vašoj kućnoj adresi

Podeli ovaj članak

Izdvajamo za tebe

Imunitet je prioritet!

Kako sačuvati imunitet u periodu virusa, prehlada, zagađenja vazduha? Koji su to suplementi, dodaci ishrani,

Moja snaga je moj imunitet

Šta je Kolostrum+D3? Kolostrum+D3 je dijetetski suplement koji se značajno razlikuje od svih ostalih  suplemenata za