Hemoroidi i Proširene Vene: Razumevanje njihovog nastanka i tegoba

Mnogi od nas imaju problema sa hemoroidima i proširenim venama, bez obzira na pol ili starosnu dob. U ovom blogu ćemo razmotriti uzroke ovih stanja i istražiti moguće simptome i tegobe koje ih prate.

Hemoroidi: Šta su i kako nastaju?

Hemoroidi su proširene vene u analnom području koje mogu izazvati nelagodnost i bol. Uzrokovani su pritiskom na vene u rektalnom području, što dovodi do njihovog oticanja i proširenja. Evo nekoliko faktora koji doprinose nastanku hemoroida:

 1. Zatvor i naprezanje: Nedostatak vlakana u ishrani i loše navike u pražnjenju creva mogu dovesti do zatvora i naprezanja tokom pražnjenja, što povećava pritisak na vene.
 2. Sedenje na toaletu: Dugo sedenje na toaletu može povećati pritisak na analno područje, posebno ako je pražnjenje otežano.
 3. Trudnoća: Tokom trudnoće, povećan pritisak na abdominalnu regiju može izazvati pojavu hemoroida.
 4. Genetika: Osobe koje imaju porodičnu istoriju hemoroida mogu biti sklonije njihovom razvoju.

Simptomi hemoroida:

 • Bol i svrab u analnom području
 • Krvarenje tokom pražnjenja creva
 • Osećaj nepotpunog pražnjenja creva
 • Otok i osećaj nelagodnosti

Proširene Vene: Kako se formiraju?

Proširene vene, ili varikozne vene, javljaju se kada ventili u venama ne rade pravilno, uzrokujući nakupljanje krvi. To dovodi do proširenja vena i stvaranja ispupčenih, plavih linija na koži. Glavni uzroci proširenih vena uključuju:

 1. Nasleđe: Ako imate porodičnu istoriju proširenih vena, povećava se rizik od njihovog razvoja.
 2. Dugotrajno sedenje  može otežati cirkulaciju krvi i doprineti pojavi proširenih vena.
 3. Trudnoća: Povećan pritisak na nogama tokom trudnoće može doprineti razvoju proširenih vena.
 4. Starenje: Starenje može oslabiti zidove vena, smanjujući efikasnost ventila.

Simptomi proširenih vena:

 • Ispupčene i vidljive vene na površini kože
 • Bol ili osećaj težine u nogama
 • Oticanje nogu, posebno uveče
 • Grčevi u mišićima nogu

Avaricon porodica: Rešenje za početne simptome

Avaricon porodica predstavlja efikasno rešenje za zaustavljanje početnih simptoma hemoroida i proširenih vena. Ovi proizvodi su pažljivo razvijeni kako bi pružili sistemsko i lokalno dejstvo na zid krvnih sudova. Avaricon kapsule za sistemsko dejstvo, Avaricon gel i Avaricon krem za lokalnu primenu kod proširenih vena, kao i Avaricon hemor krem i vlažne maramice za lokalnu primenu kod tegoba izazvanih hemoroidima, pokazuju se kao efikasni u očuvanju vaskularnog zdravlja.

Ukoliko primetite simptome hemoroida ili proširenih vena, važno je posetiti lekara. Samodijagnoza i samolečenje mogu dovesti do pogoršanja stanja. Zdrav način života, redovne provere i pravovremena medicinska pomoć od ključne su važnosti.

Podeli ovaj članak