Kako se nositi sa valunzima?

3 od 4 žena bori se sa klimaksom

Prema podacima globalne statistike , čak oko 75% žena u menopauzi ima klimakterične tegobe kao što su valunzi, nesanica, razdražljivost i rasejanost.
Valunzi se najčešće povezuju sa menopauzom, ali postoji verovatnoća da se sa njima suočite i pre izostanka menstruacije. Odlikuju se iznendanim osećajem toplote, crvenilom u licu i jakim lupanjem srca. Osećaj toplote može se javiti u licu, vratu, rukama, torzu, a ponekad i celom telu, uz crvenilo u licu, preznojavanje, lupanje srca i jezu.

Preuzmite kontrolu!
Svaka žena mora da nauči da se nosi sa valunzima, jer mogu biti jako neprijatni, naročito tokom radnog vremena. Valunzi umeju da dekoncentrišu tokom rada, utiču na koncentraciju i stvaraju nelagodu.

Šta uzrokuje valunge i šta ih pojačava?
Lekari smatraju da su valunzi u menopauzi rezultat širenja krvnih sudova usled pada nivoa estrogena. Najčešći simptom ovog stanja jeste noćno znojenje kod žena, što uzrokuje i nervozu, nesanicu i razdražljivost. Ipak, pravilna ishrana, naročito pred kraj dana, znatno može smanjiti noćne valunge i poboljšati kvalitet sna.
Verovatno nećete moći da izbegnete pojavu valunga tokom menopauze ali možete uticati na okidače koji ih izazivaju češće i u jačem obliku.

Faktori koji pojačavaju valunge:
• Pušenje cigareta
• Kofein i ispijanje većeg broja kafa tokom dana
• Alkoholna pića
• Svakodnevni stres
• Povišen šećer u krvi
• Prejedanje naročito u kasnim večernjim satima
• Vruća i začinjena hrana
• Tesna obuća i odeća od sintetičkih materijala

Kako preduprediti neprijatne situacije?
Većini žena, od simptoma menopauze, najteže padaju valunzi, napadi vrućine, s kojima nikada nije lako, a naročito na temperaturi od +40. Čarobnog štapića nema, ali zato svaka žena može da uradi nešto za sebe kako bi lakše pregurala vrućine.
Napadi toplote su najčešće potpuno neprimetni za okolinu i ogledaju se samo u neznatnom crvenilu. Ova pojava manje opterećuje ako se o njoj razgovara sa drugim ženama. Ukoliko su valunzi praćeni obilnim znojenjem nosite sa sobom vlažne maramice, čist grudnjak i majicu da se presvučete, kao i bočicu toaletne vode kao biste se uvek osećale ženstveno.

Podeli ovaj članak

Izdvajamo za tebe

Magnezijum – kralj mišićnog pokreta

Zašto je magnezijum postao suvereni kralj mišićnog pokreta? Mineral koji se godinama preporučuje za pravilan rad srca, kod napetosti i nesanice, problema koštanog zglobnog sistema…

Osnaži svoj imuni sistem tokom godine

Imuni sistem je branioc našeg zdravlja. Tokom godine odbrambeni mehanizmi tela se suočavaju sa različitim izazovima: stres na poslu i u privatnom životu, oscilacije u zdravlju,…