Magnezijum – kralj mišićnog pokreta

Zašto je magnezijum postao suvereni kralj mišićnog pokreta?

Mineral koji se godinama preporučuje za pravilan rad srca, kod napetosti i nesanice, problema koštanog zglobnog sistema i trudnica i dojilja, dobio je poseban značaj kod profesionalnih sportista i rekreativaca. Njegova uloga je da nakon upotrebe daje dodatnu energiju pre treninga i pruži maksimalnu iskoristljivost mišića bez bola i grčeva. Profesionalni sportisti koji svakodnevno koriste magnezijum postižu bolje rezultate i imaju manje mišićnih povreda tokom treninga i takmičenja, zahvaljujući direktnom dejstvu na neuromišićnoj spojnici – najbitnijem mestu gde se informacija i želja pretvara u pokret i pobedu. Učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masti i štiti srčani mišić prilikom pojačanog napora što je od izuzetnog značaja kod profesionalnih sportista i redovnih vežbača.
Pored njegove uloge kod sportista i rekreativaca magnezijum zauzima značajno mesto kod glavobolja, stresa i napetosti pa ima svoj doprinos kod profesionalnih sportista da ih opusti i reklasira pred bitna takmičenja kako bi postigli najbolje rezultate. To su prepoznali i svi oni koji vode dinamičan život, koji osećaju tenziju na svojim radnim mestima pa ga uzimaju redovno u toku svog radnog vremena kako bi se lakše i opuštenije nosili sa radnim zadacima.
Magnezijum je postao interesantan savremenoj medicini pa od skora imamo rezultate brojnih istraživanja. Ta istraživanja su pokazala da učestvuje u preko 300 enzimskih rekacija koje podižu odbrambenost našeg organizma i jačaju imunitet. Jača srčani mišić koji ima najveći zadatak u našem organizmu i jedini je mineral koji je ušao u zvanične smernice svetske kardiološke asocijacije. Jedno od pozitivnih dejstava odražava se na srčani mišić, gde se suplementacijom magnezijumom smanjuje aritmija. Magnezijum ima suprotno delovanje u odnosu na kalcijum kod ćelija srčanog mišića, što rezultuje širenjem krvnih sudova i boljim snabdevanjem ćelija kiseonikom.

10 najbogatijih prirodnih izvora magnezijuma:

Spanać: 1 šolja sadrži 157 mg
Blitva: 1 šolja sadrži 154 mg
Bundevino seme: 1 šolja sadrži 92 mg
Jogurt ili kefir: 1 šolja sadrži 50 mg
Bademi: 30 g sadrži 80 mg
Pasulj: 1 šolja sadrži 120 mg
Avokado: srednje veličine sadrži 58 mg
Smokve: 1 šolja sadrži 100 mg
Crna čokolada: 1 kockica sadrži 95 mg
Banana: 1 srednja sadrži 32 mg

Ali i pored redovne, zdrave ishrane kojom unosimo magnezijum preporuka svetske zdravstvene organizacije je da se magnezijum dodatno unosi u organizam putem suplementacije.

Kompanija Pharmanova ponudila prvi direkt oblik magnezijum – Magnezijum 300 Direkt  koji je vrlo brzo svojim dozom, oblikom i ukusom zadobio najveće poverenje i već dug niz godina je najprodavaniji magnezijum kod nas.

Podeli ovaj članak

Izdvajamo za tebe

Osnaži svoj imuni sistem tokom godine

Imuni sistem je branioc našeg zdravlja. Tokom godine odbrambeni mehanizmi tela se suočavaju sa različitim izazovima: stres na poslu i u privatnom životu, oscilacije u zdravlju,…

Kako se nositi sa valunzima?

3 od 4 žena bori se sa klimaksom Prema podacima globalne statistike , čak oko 75% žena u menopauzi ima klimakterične tegobe kao što su…