Kvasnica među probioticima za zdravu crevnu mikrofloru

Crevna mikroflora se sastoji iz brojnih korisnih bakterija koje štite sluznicu creva i sprečavaju razmnožavanje i delovanje štetnih mikroorganizama. Crevna mikroflora pravi barijeru protiv štetnih mikroorganizama (bakterija, virusa i gljivica) koji se svakodnevno unose hranom, prljavim rukama, kontaminiranim predmetima. Štetni agensi uneti u organizam dospevaju u crevni trakt i mogu uzrokovati infekcije i poremećaj crevne funkcije. Takođe balans crevne mikroflore mogu narušiti povišena telesna temperatura, stres, lekovi (u najvećoj meri antibiotici), neuravnitežena i nepravilna ishrana, neadekvatni kvalitet vode za piće, promena klimatskih uslova ili mesta boravka. Crevna mikroflora sadejstvuje sa imunim sistemom uvek kada je organizam izložen štetnim mikroorganizmima.

Probiotici su specifični sojevi mikroorganizama koji pospešuju i održavaju zdravu crevnu mikrofloru, onemogućavaju rast i delovanje štetnih bakterija u crevima, što deluje povoljno kod poremećene funkcije creva. Probiotici učestvuju u sintezi vitamina, poboljšavaju varenje i resorpciju iz creva, učestvuju u jačanju imuniteta i doprinose očuvanju zdravlja i opšteg stanja organizma. Probiotici sprečavaju vezivanje štetnih mikroorganizama za zid creva i ispoljavanje toksičnih efekata, koji su najčešće praćeni bolom u stomaku, mučninom i dijarejom.

U ovakvim situacijama organizmu su neophodni dodaci ishrani probiotici, a najbolji izbor je probiotik koji sadrži probiotsku kulturu kvasca Saccharomyces boulardii. Najdelotvorniji su oni koji sadrže 5 milijardi žive probiotičke kulture kvasca Saccharomyces boulardii. Saccharomyces boulardii je probiotski kvasac koji deluje u lumenu creva i predstavlja prvu liniju odbrane od štetnih mikroorganizama. Ima sposobnost vezivanja štetnih bakterija i njihovih toksina(Escherichia coli, Clostridium difficile) za svoju površinu i pospešuje njihovo izbacivanje iz organizma. Mikroorganizmi okupirani Saccharomyces boulardii ne ispolje svoj toksični efekat koji se najčešće ispoljava bolovima u stomaku, mučninom i dijarejom.
Saccharomyces boulardii je kultura kvasca koju je prvi put izolovao dr Henri Boulard 1923. godine iz voća liči. Prirodno otporan na kiselu želudačnu sredinu takođe otporan je na sve antibiotike pa se može uzimati istovremeno sa njima. Posebnom tehnološkom metodom kapsulacije čuva se visoka koncentarcije kvasca po dozi proizvoda u čijoj je osnovi. Saccharomyces boulardii doprinosi očuvanju zdravlja i funkcije digestivnog trakta, naročito onda kada preti opasnost da se crevni balans poremeti (akutna dijareja ili dijareja izazvana primenom antibiotika).

Klinički je dokazano pozitivno dejstvo Saccharomyces boulardii na gastrointestinalni trakt u stanjima akutne dijareje, dijareje izazvane antibioticima, putničke dijareje I kod zapaljenskih bolesti u crevima. Preporuka je da se probiotik uzima od prvog dana primene antibiotika da se ne bi narušila crevna mikroflora.
Studije govore da se istovremnenom primenom S.boulardii sa standardnom terapijom za eradikaciju Helicobacter pylori smanjuju neželjeni efekti te terapije.
Saccharomyces boulardii se može koristiti i kod pacijenata sa intestinalnom kandidijazom, čak se i preporučuje jer mehanizmom kompeticije konkuriše za iste receptore kao i Candida albicans i na taj način pospešuje njenu eradikaciju iz organizma. Kvasnica Saccharomiyces bouladii se koristi bezmalo čitav vek u preko 80 zemalja sveta, a njeno dejstvo je pokazano u više od 50 studija.

Podeli ovaj članak

Izdvajamo za tebe

Magnezijum – kralj mišićnog pokreta

Zašto je magnezijum postao suvereni kralj mišićnog pokreta? Mineral koji se godinama preporučuje za pravilan rad srca, kod napetosti i nesanice, problema koštanog zglobnog sistema…

Osnaži svoj imuni sistem tokom godine

Imuni sistem je branioc našeg zdravlja. Tokom godine odbrambeni mehanizmi tela se suočavaju sa različitim izazovima: stres na poslu i u privatnom životu, oscilacije u zdravlju,…

Kako se nositi sa valunzima?

3 od 4 žena bori se sa klimaksom Prema podacima globalne statistike , čak oko 75% žena u menopauzi ima klimakterične tegobe kao što su…