Kolostrum za jak imunitet

Kolostrum je prvo mleko koje proizvode sisari. Naučnici su pronašli način da obradom kravljeg kolostruma obezbede prilagođen i prečišćen kolostrum namenjen ljudima, kako bi i odrasli dobili vid zaštite koju deca dobijaju od ovog „tečnog zlata.“Kolostrum ima moćne funkcije koje su nam potrebne za održavanje svih imunih zadataka u organizmu.

Šta je kolostrum?

Kolostrum predstavlja prvo majčino mleko. Ono je veoma bogato nutrijentima i antitelima koji pomažu bebi da izgradi jak imuni sistem. Na sličan način suplementi koji sadrže kolostrum iz kravljeg kolostruma izdvajaju one nutrijente koji služe jačanju imuniteta na jedan jedinstven način.

Laktoferin

Laktoferin je protein koji pomaže usvajanje gvožđa. Takođe igra veoma važnu ulogu u funkcionisanju imunog sistema i ima antimikrobne i antivirusne karakteristike. Studija iz 2014. godine ukazuje na to da je ova činjenica tačna i dodaje da povećava nivo antioksidanasa kod odraslih osoba.

Faktori rasta

Kolostrum sadrži određen broj faktora rasta koji imaju značajne karakteristike popravljanja mišića i hrskavice i pospešuju zarastanje rana .Takvi efekti su veoma korisni i praktični za povrede(traume) i hirurške pacijente.  Kolostrum je stekao popularnost među sportistima zahvaljujući  sposobnosti sagorevanja masti, izgradnje mišića i poboljšanja sportskih performansi ali i zbog redukcije vremena neophodnog organizmu da se oporavi nakon intenzivnih sportskih aktivnosti.

Antitela

Veliki deo antitela u kolostrumu služi za prevenciju infekcija gornjih disajnih puteva i infekcija digestivnog sistema. Kolostrum sadrži mnoge vrste probiotskih sojeva i time dodatno doprinosi zdravlju gastrointestinalnog trakta i imunog sistema. U kolostrumu goveđeg porekla najzastupljeniji su imunoglobulini G (IgG antitela), praćeni sa IgA i IgM antitelima. Kravlji IgG može da se veže za Fc receptore ćelija humanog imunog sistema (monocita, neutrofila, makrofaga i B-ćelija)-unapređenje funkcije stečenog imunog sistema.

Zbog svih tih sastojaka kolostrum nam omogućava da ojačamo svoj imunitet i da ga održavamo u ravnoteži i povećamo otpornost našeg organizma. Visoki sadržaja antitela, faktora rasta, kvalitetnih proteina, bogato zastupljenih vitamina, minerala i aminokiselina takođe nam omogućava da poboljšamo vitalnost organizma i pospešimo regeneraciju tkiva.

Kolostrum je, dakle, jedinstven način da vodimo kvalitetnu brigu o sebi. Međutim, naravno, uvek je potrebno pratiti ono što nam naše telo nalaže i posavetovati se sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Podeli ovaj članak