Kompostiranje – briga o okolini i sopstvenoj bašti

Kompostiranje je najprirodniji i najekonomičniji vid recikliranja biološkog otpada, koji bi tek trebalo da zaživi na našim prostorima, a koji se u svetu već uveliko primenjuje. U procesu kompostiranja, ostatke hrane i dvorišni otpad možemo pretvoriti u „crno zlato“ koje će služiti kao komponenta ishrane naših biljaka i dodatno poboljšati tlo na kome rastu.

Neke uobičajene zablude koje se tiču kućnog kompostiranja su da je prekomplikovano i neuredno, kao i da neprijatno miriše. Sve ove pretpostavke su tačne ukoliko kompostirate na pogrešan način. Ispravno kompostiranje je prilično jednostavno: u unapred pripremljenu posudu, potrebno je staviti organski materijal, a zatim i malo zemlje kako bi se stvorila smeša, koja se pretvara u humus – najbolji materijal za prehranu tla.

Najkorisnije od svega je što se, osim brige o voću i povrću i njihovoj prehrani, značajno može poboljšati i izgled sopstvene bašte ili terase. Listovi će biti sjajniji i mesnatiji, cvetovi bujniji a plodovi jedriji i intenzivnijih boja. Kada jednom počnete da kompostirate, shvatićete da je to jednostavan način da kuhinjske otpatke i druge organske materijale, prenamenite u nešto što može doneti dosta drugih pozitivnih efekata na poboljšanje života.

Vrste kompostiranja

Postoje dve vrste kompostiranja: hladno i toplo.

Hladno je jednostavnije i podrazumeva sakupljanje dvorišnog otpada ili uklanjanje organskih materija iz smeća (poput kora od voća i povrća, taloga kafe i filtera za čaj i ljuski od jaja), a zatim sakupljanje tog materijala na gomilu ili u kanti. Nakon godinu dana ovaj materijal će se raspasti.

Vruće kompostiranje zahteva vašu aktivniju ulogu, ali je ovaj proces daleko brži. Ukoliko je vreme toplo, vaš kompost će biti spreman za upotrebu već posle mesec dana. Za odgovarajuću hranljivu ravnotežu, prilikom pravljenja vrućeg komposta, potrebna su četiri sastojka: azot, ugljenik, vazduh i voda. Zajedno, ovi sastojci hrane mikroorganizme, koji ubrzavaju mikrobiološki proces raspadanja materijala, koji se u kompostu nalaze. U proleće ili jesen kada je baštenskog otpada puno, možete spremiti jednu veliku seriju komposta, a zatim započeti i drugu dok je prva u pripremi.

Šta kompostirati?

Kompostiranje je odličan način da se iskoriste one organske materije ili hrana koja stoji u frižideru duže vreme, čime zapravo eliminišemo kućni organski otpad. Najlakši i najjednostavniji način za kompostiranje jeste čuvanje u posudi. Ukoliko vam uslovi dozvoljavaju, možete i napraviti sopstvenu unutrašnju ili spoljnu kantu za kompost.

Materije koje se mogu koristiti za kompost, a koje neće privući pesticide:

 • Ostaci voća i povrća,
 • Talog od kafe i vrećice od čaja,
 • Ljuske od jaja,
 • Pirinač i žitarice
 • Trava i usevi biljaka,
 • Suvo lišće i cveće,
 • Sitno iseckano drvo i iverje,
 • Usitnjene novine,
 • Slama,
 • Piljevina od neobrađenog drveta.

Ukoliko u svoju domaću organsku gomilu, dodate kore citrusnog voća, crnog i belog luka, ove materije će odbiti gliste, koje su vitalni deo vaše bašte. Gliste su korisne jer brže prerađuju i razgrađuju organski materijal i time ubrzavaju proces dobijanja kvalitetnog đubriva i humusa koji hrane zemlju, na kojoj se gaje biljne kulture.

Šta NE kompostirati?

Sledeće materije će učiniti da vaš kompost neprijatno miriše i da privuče životinje i štetočine i time vam stvoriti nepotrebne probleme:

 • Materije životinjskog porekla – meso, ulje, masti, kosti,
 • Ljuske od orašastih plodova,
 • Oboleli biljni materijali ili delovi biljaka tretirani hemijskim pesticidima
 • Izmet pasa ili mačaka,
 • Korov,
 • Mlečni proizvodi,
 • Ugalj i pepeo.

Dodatni benefiti kompostiranja

Indijanska poslovica kaže da planetu ne nasleđujemo od svojih predaka, već je pozajmljujemo od svoje dece, pa je kompostiranje jedan od načina zaštite životne sredine na mikroplanu, u sopstvenom dvorištu. U svetu je kompostiranje, tehnologija koja najviše obećava kada govorimo о ponovnom korišćenju organskih materijala i tretmanu komunalnog otpada.

Kompostiranjem, u značajnoj meri, smanjujemo količinu organskih otpadaka i brinemo o životnoj okolini, a naše biljke dobijaju najkvalitetniju moguću prehranu. Zato pokušajte da napravite svoj mali kompost, a time ćete aktivirati sopstvene ruke, što će pozitivno uticati na opuštanje, smanjenje bola ali i na prevenciju anksioznosti i depresije.

Više o pravljenju komposta u kućnim uslovima, možete pronaći na linkovima:

https://agrosmart.net/2016/05/09/kako-napraviti-kompost/

http://ekoblog.info/uradi-kompostiranje/

Podeli ovaj članak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email