Lepe i zdrave noge u susret lepom vremenu

Kada je u pitanju briga o našem telu, često se dogodi da zaboravimo na kožu nogu i stopala. Sa lepim danima, dolazi i vreme kada je potrebno posebnu pažnju posvetiti celom telu, a pogotovo koži nogu. Potrebno je samo malo pratiti promene koje nastaju na našim nogama.

Koji su najčešći problemi sa kojima se susrećemo?

Vidljive vene

Vidljive vene na nogama, a pogotovo proširene vene često su razlog zbog kojeg odbijamo da nosimo kratke suknje i haljine kao i sandale, otvorenu obuću ili nešto što će istaći naše noge. Neretko, umesto jasno proširenih vena mogu da budu vidljivi površni popucali kapilari, paučinasta mreža u samoj koži koja ukazuje na opterećenje venskog sistema. Proširene vene se ne pojavljuju samo na butinama i listovima, već se mogu pojaviti i na stopalima. Često je ovaj problem kozmetičke prirode. Međutim, nekada proširene ili vidljive vene mogu da izazovu bol ili oticanje nogu, težinu i zamor u nogama, kao i noćne grčeve. One su dominantna bolest površinskog dela venskog sistema i nastaju zbog toga što vene otežano sprovode krv do srca. Krv se u venama nogu kreće nasuprot gravitaciji, ali i nasuprot pritisku u trbušnoj duplji, a omogućavaju ga mišićna pumpa (grčenje mišića potkolenice koje pritiska vene) i venski zalisci. Oba pomagača mogu lako da zakažu. Slaba fizička aktivnost uz povećano statičko opterećenje, dugo sedenje ili stajanje, utiču na oslabljen protok kroz vene nogu koje se zatim pod opterećenjem šire čime se oštećuju zalisci.

Oštećenje zalizaka vodi daljem zadržavanju krvi u venama i njihovom širenju. Zbog uske povezanosti svih vena na nogama slabost jednog dela  se lako prenosi na ostale – slabost duboke venske mreže na površinu. Ali uz to postoji vrlo česti i nasledni faktor -urođena slabost venskog zida.

Situacije koje mogu pogoršati ovaj problem su i stres, nepravilna ishrana i gojaznost. Zbog toga je važno obratiti pažnju na preventivne mere. Elastična bandaža zavojem ili kompresivnim čarpama i izbegavanje statičkog opterećenja nogu značajno sprečavaju pojavu naknadnih oštećenja kože. Takođe, vežbajte i jačajte svoje listove lakim vežbama. Redovne šetnje u odgovarajućoj obući su najbolje za postizanje venskog protoka. U svakoj prilici, pokrećite i masirajte svoje noge. Pored toga može nam pomoći masaža nogu i stopala Avaricon gelom, jer njegov sastav čini da se vene opuste i poboljša cirkulacija, olakšava bol i otok, grčeve i osećaj „teških nogu“.Gel ima sistemsko dejstvo na zid krvnog suda i lokalno dejstvo na mesto promene, zbog čega daje najbolje efekte kada je reč o nezi nogu sa proširenim venama. Avaricon gel daje dodatni osećaj hlađenja pa je pogodan za letnji period. Za razliku od njega, Avaricon krem zbog svog sastava ima dodatni efekat nege kože i pogodniji je za suvu kožu.

Koža podložna modricama

Izgled naših nogu često je narušen modricama, odnosno podlivima ili hematomima. Razlog njihovog nastajanja su mali udarci koji prođu neopaženo, možda čak i prilikom spavanja ili neke lakše povrede. Ove promene nastaju jer vezivno tkivo i mišićna vlakna trpe pritisak, te dolazi do pucanja kapilara. Žene su podložnije ovim promenama od muškaraca jer je po prirodi njihova koža tanja i nežnija. Još jedan razlog za lako nastajanje modrica je i nedostatak vitamina C, koji se lako može nadoknaditi unosom veće količine voća, koje je bogato ovim vitaminom ili suplementacijom u vidu kapsula ili direkt praha koji se rastvara u ustima.

Takođe, za brže nestajanje modrica Avaricon gel je odlično rešenje. Primenjuje se i kod povreda mekih tkiva nogu (udarci, istegnuća) koje su praćene otokom, bolom i pojavom modrica, vraćajući vitalnost kože i krvnih sudova naših nogu.

Urasle dlake

Dešava se da mrtve ćelije kože mogu da zatvore folikul dlake. Tada je dlaka primorana da raste ispod, umesto izvan, naše kože, čime stvara upalu. Ponekad je razlog urastanja to što je dlaka kovrdžava, jaka ili oštra. Tada se dogodi da oštar kraj dlake probije kroz površinski deo kože i samim tim urasta. Urastanje dlaka može da dovede do svraba, ali i do infekcija, diskoloracije ili hiperpigmentacije kože, pojave ožiljaka i upala korena dlake. Urastanje dlaka i diskoloracija mogu se sprečiti korišćenjem retinoida. Neophodno je i da se izbegavaju često brijanje, depilacija voskom, uska i sintetička odeća i dugo sedenje.

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije se najčešće javljaju na stopalima. Drugi naziv za ovo oboljenje jeste atletsko stopalo. Ova infekcija je veoma zarazna, a može se preneti na nokte nogu i na ruke, a izazvana je gljivicom trichophyton rubrum. Onda kada gljivice počnu da se razmnožavaju na koži naših stopala razvija se gljivična infekcija. Nju možemo dobiti direktnim kontaktom sa osobom koja ima altletsko stopalo ili dodirivanjem površina na kojima se nalazi ova gljivica – svlačionice u teretani, bazeni, tuš kabine. Glavni simptomi jesu svrab i peckanje između prstiju i na petama, ali sam početak bolesti je uglavnom asimptomatski. Kada je bolest u početnom stadijumu onda se i lako leči. Zbog toga je važno voditi računa o svojim stopalima i nogama. Međutim, ako dođe do komplikacija, mogu se pojaviti plikovi ili promena boje kože, može doći i do otvaranja kože na petama i stranama naših stopala. Pojavu ove uporne infekcije možemo izbeći, pre svega, ličnom higijenom. Neophodno je svakog dana prati stopala sapunom i dobro ih osušiti peškirom. Potrebno je prati peškire, čarape i posteljinu na temperaturi od najmanje 60 stepeni. Na kraju, takođe je važno nositi sandale ili papuče na mestima kao što su svlačionice, teretane i bazeni. Preporučljivo je i da se nose čarape napravljene od materijala koji „dišu“ kao što su pamuk ili vuna. Dakle, brinite o svojim stopalima, pratite promene na koži i radite na preventivi.

Nega

Naravno ne smemo zaboraviti na negu nogu. Ona podrazumeva pilinge, kao i hidrataciju kože različitim penama, kremama i puterima. Piling nogu možete da radite jednom nedeljno. Tada uklanjamo mrtve ćelije i omogućavamo koži da bolje upije sve supstance iz proizvoda za negu. Sa druge strane, potrebno je voditi računa o tome da se pilinzi ne rade previše često kako se naša koža ne bi isušila.

Hidratacija kože nogu je ključna. Zbog štetnih spoljašnjih faktora, ali i zbog činjenice da  se koža nogu brzo isušuje, neophodno joj je pomoći da ostane hidrirana i da „zarobi“ onoliko vode koliko joj je potrebno. Nakon zime, koža generalno, a naročito koža nogu je veoma suva. Ukoliko joj ne pomognemo da ostane hidrirana, možemo prouzrokovati i pojavu svraba izazvanog suvoćom kože.

U odnosu na to kakva je vaša koža možete da birate između pena, koje su nešto laganije teksture ili krema i putera za noge. Razlika između ovih proizvoda se uglavnom svodi na količine vode i ulja koje se u njima nalazi. Puter za telo sadrži najviše ulja, a takođe je i gušći od krema, losiona i pene za telo. Njega koristimo onda kada je naša koža ekstremno suva. Losion je ređi od kreme, ali sadrži više masti. On je idealan za površinsku negu kože nogu, naročito posle tretmana pilingom. Musevi su koncentrovaniji od krema, zbog toga je potrebno koristiti ih u manjim količinama. Takođe, i za kožu nogu važi isto pravilo kao i za kožu lica – krema za sunčanje nam je neophodna!

Dakle, savršen izgled nogu može biti narušen nizom faktora. Svaki od njih može se izbeći prevencijom koja podrazumeva malo brige o sebi.

Podeli ovaj članak