Magnezijum, Selen i Zn nosioci zdravlja

Došla je jesen, period kada svi imamo osećaj da dodatno treba da radimo na jačanju organizma za predstojeće dane.

Počnimo od opšteg stanja organizma i osećaja zdravlja. Naš organizam funkcioniše tako što racionalno koristi i raspoređuje energiju, detoksikuje i čisti samog sebe. Stalno nam šalje signale, koje mi na žalost sve ređe primećujemo i poštujemo. Zapitajmo se zašto se ponekad osećamo dobro, sveže, čilo, a nekada turobno, teško, smorno. Zašto teško zaspimo i još teže se budimo? To su signali našeg tela koje treba poštovati i koji ukazuju da nešto nije baš kako treba. Tehnički ništa vas ne boli, ali je osećaj takav da se ne osećate baš najbolje. Zašto se to dešava? Jednostavno, harmonija našeg tela, naša homeostaza je poremećena i van zdravog balansa.

Zdrav balans i osećaj energije u našem organizmu se reguliše pomoću specifičnih kontrolora naše homeostaze- neurotransmiterskih i neurohumoralnih i hormonalnih procesa koji kontrolišu našu organsku homeostazu i funkcionisanje sistema, organa i njihovih produkata. Jedan od važnijih produkata tog delovanja su i enzimski procesi (varenje hrane, disanje, izlučivanje, kontrola acidobazne ravnoteže…). Ovi enzimski sistemi bez adekvatnih koncentracija minerala i vitamina ne funkcionišu na optimalnom nivou kratkoročno, a dugoročno mogu biti i razlog nastanka bolesti. Postoji grupa esencijalnih minerala, koje kako im samo ime kaže, predstavljaju esencijalne ili neophodne minerale u našem organizmu bez kojih (ili kada ih ima manje od neophodnih vrednosti), čitav ovaj sistem kontrole i balansa biva u problemu. Zato je unos minerala neophodan. Sa nekima nemamo problema, ali za većinu postoje realni problemi nedovoljnog unosa. Zato se i zovu esencijalni. Ono čega nema sigurno dovoljno i za šta sa sigurnošću možemo tvrditi da postoji jasna deficitarnost su minerali kao što su Mg, Se, Zn, K, F, Fe …

Svaki je značajan na svoj način i adekvatnom ishranom se mogu nadoknaditi. Međutim trijas minerala Mg Se, Zn  su pravi nosioci zdravlja. Njih nema dovoljno. Sa sigurnošću možemo reći da je bar 50% EU populacije u hipomagnezijemiji i da približno slični % nedostatka imamo i sa Se i Zn. Naša zemlja je deo regiona gde su veoma retka područja gde iz hrane i vode možemo unositi njihove adekvatne količine. Zato je važno unositi ih tj. nadoknađivati stalnim preventivnim unosom ili dodavanjem ishrani.
Slično je i sa vitaminima. Bez njihovog prisustva neće raditi najvažnije poluge našeg odbrambenog sistema i ključnih antioksidacionih procesa. Oni su važni za adekvatnu odbranu našeg organizma od klasičnih virusnih i bakterijskih zapaljenja, ali još više i kod hroničnih zapaljenskih procesa, kao što su: ateroskleroza i oštećenja KVS sistema. Adekvatan i dovoljan unos vitamina C je početak i standard kvalitetne imunološke odbrane i zdravlja. Počnimo od njega za početak i zapitajmo se da li smo danas uneli dovoljno ovog vitamina u malim profilaktičkim dozama od 100 mg. Iznenadićete se odgovorom. Zamislite onda odgovor na pitanje o nekim drugim specifičnijim vitaminima.

Trijas minerala koje nudi Pharmanova sa ili bez kombinacije sa vitaminom C je odličan izbor i zdrava navika koju treba primenjivati kao dodatke svakodnevnoj ishrani .

Podeli ovaj članak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Izdvajamo za tebe

Imunitet je prioritet!

Kako sačuvati imunitet u periodu virusa, prehlada, zagađenja vazduha? Koji su to suplementi, dodaci ishrani,

Moja snaga je moj imunitet

Šta je Kolostrum+D3? Kolostrum+D3 je dijetetski suplement koji se značajno razlikuje od svih ostalih  suplemenata za