Menopauza i seksualna aktivnost: Promene i kako se nositi sa njima

Menopauza je jedno od životnih poglavlja koje sa sobom nosi niz fizičkih i emocionalnih transformacija, a posebno utiče na seksualni život žena. Promene koje se dešavaju u vagini, kao i smanjenje nivoa estrogena i testosterona, mogu znatno uticati na intimnost i seksualnu aktivnost žene. Ipak, postoje načini kako se nositi sa ovim izazovima i održati ispunjavajući seksualni život.

Promene u vagini tokom menopauze

Tokom menopauze, česte su pojave simptoma poput iritacije, svraba i suvoće vagine. Ovi neugodni simptomi mogu otežati intimne trenutke sa partnerom. Nedostatak estrogena uzrokuje smanjenje elastičnosti i podmazivanja vaginalnih tkiva, što dovodi do istanjenja i lomljivosti tkiva, kao i promene pH vrednosti, što povećava rizik od infekcija urinarnog trakta.

Vaginalna atrofija i njen uticaj na seksualni život

Vaginalna atrofija, ili atrofični vaginitis, često je prisutna kod žena tokom menopauze. Ovo stanje uglavnom proizlazi iz smanjenih nivoa estrogena, ključnog hormona za očuvanje vlažnosti i zdravlja vaginalnog tkiva, ali i za regulaciju raznih aspekata ženskog tela poput oblika, razvoja grudi, rasta dlaka, te regulisanje menstrualnog ciklusa i trudnoće. Osim nedostatka estrogena, smanjenje nivoa testosterona takođe može uticati na seksualnu želju, libido i postizanje orgazma.

Mit o završetku seksualnog života

Postoji rašireno uverenje da menopauza označava kraj seksualnog života, ali to nije tačno. Seksualno blagostanje i intimnost su i dalje mogući, kako samostalno tako i sa partnerom, nakon menopauze. Iako se neke stvari mogu promeniti, postoje mnogi načini kako se nositi sa tim i održati srećan i zadovoljavajući seksualni život.

Kako se nositi sa promenama

  • Lečenje suvoće vagine: Lekari mogu prepisati terapiju estrogenom koja povećava vlagu i podmazivanje vagine. Mi vam prepručujemo naše proizvode za olakšavanje perioda menopauze: Oestrofact® E i Oestrofact HL
  • Menjanje navika: Aktivnost, zdrava ishrana, nošenje pamučnog donjeg veša i izbegavanje alkohola i cigareta mogu doprineti očuvanju vaginalnog zdravlja.
  • Razgovor sa lekarom: Važno je potražiti savet lekara ako se suočavate sa stresom, anksioznošću ili bilo kojim drugim problemima koji mogu uticati na seksualni život.

 

Zaključak

Menopauza nije kraj seksualnog života. Važno je znati da postoje načini da se održi intimnost i zadovoljavajući seksualni život čak i tokom ovog životnog perioda. Budite otvoreni za razgovor sa partnerom i lekarom o svojim potrebama i izazovima, jer uz podršku i pravilno lečenje, možete nastaviti uživati u intimnim trenucima i nakon menopauze.

Podeli ovaj članak