MINERALI U BORBI PROTIV VIRUSA

Da li ste znali da 16 različitih, esencijalnih minerala igra ključnu ulogu u vitalnim ćelijskim procesima svakog dana? Svaki od njih obično ima više funkcija u organizmu, često i ne tako usko povezanih. Za početak dovoljno je da bliže upoznamo tri minerala koji nam mogu biti saveznici u borbi protiv virusa i infekcija.

Organizmu su potrebni za rast, razvoj, energiju, proizvodnju hemoglobina, transport kiseonika, izgradnju jakih zuba i kostiju, pravilan rad bubrega, mišića i nerava i mnoge druge procese. Iako su svi podjednako važni, pojedini minerali  više od drugih utiču u izgradnji jakog imunog odgovora, a to su: cink, selen i gvožđe.

CINK

Glavna funkcija ovog moćnog minerala je imunološka, dok su ostale vezane za rast i razvoj, raspoloženje, dobar vid, zdravu kožu i plodnost. Postoji više načina na koji cink jača imuni sistem. Na prvom mestu to čini aktiviranjem enzima koji razgrađuju proteine u virusima i bakterijama, tako da zaustavlja širenje infekcije. A osim toga aktivira i ćelije koje su odgovorne za borbu sa virusom. Dakle, on s jedne strane sprečava širenje, dok sa druge jača odbranu. Drugim rečima, ukoliko telo vodi rat sa infekcijom, cink je sam general bitke ili makar prvi rang ispod tog.

Iako nam treba relativno malo cinka za normalno funkcionisanje, oseti se čak i najmanji nedostatak. Zato se tokom sezone virusa, kada je naš imunitet stavljen na test, osim namirnica životinjskih izvora, preporučuje unos cinka i kroz suplemente. Ako se odlučite za to, treba da znate da je cink naročito delotvoran u kombinaciji sa selenom, o kom će uskoro biti reči, kao i sa vitaminom C.

SELEN

Selen je esencijalni mineral, poznat po svojoj snažnoj antioksidativnoj prirodi. On je ključan saveznik u borbi protiv takozvanih slobodnih radikala koji oštećuju ćelijske membrane, ubrzavaju procese degeneracije i starenja i dovode do razvoja brojnih bolesti. Antioksidansi generalno, a među njima i selen, upravo „hvataju“ slobodne radikale i ne dopuštaju im da prave štetu. Zato je selen važan za nas ne samo tokom sezone virusa.

Ovaj mineral najčešće nedostaje starijima, pušačima i osobama sa hipotireozom, a prekomerni unos alkohola ili dugogodišnja terapija kontraceptivnim pilulama takođe mogu dovesti do manjka. Može se nadomestiti zdravom ishranom, budući da su meso, morski plodovi, riba i integralne žitarice po pravilu bogati izvori selena. Međutim, nivo ovog minerala  često varira u  namirnicama, jer na njega utiče koncentracija minerala koju su životinje ili biljke pokupile iz zemlje i hrane. Stoga se, naročito u periodima kada je naš imuni sistem kompromitovan, preporučuje dodatan unos selena kroz suplemente.

GVОŽĐE

Gvožđe je mineral esencijalan za biosintezu hemoglobina, proteina koji prenosi kiseonik od pluća do svih tkiva. Oko 70% gvožđa nalazi se upravo u hemoglobinu, dok se rezerve čuvaju u feritinu u jetri, koštanoj srži i slezini, gde čekaju trenutak kad će ponovo biti neophodne. Sama činjenica da ga telo ne izbacuje, već ga čuva za kasnije, govori o tome koliko je gvožđe bitno za naše zdravlje.

Ovaj mineral igra centralnu ulogu u transportu kiseonika, a učestvuje i u nizu drugih funkcija kao što su reprodukcija, sinteza DNK, sinteza hormona, rast i razvoj i – imuni sistem. Studije su pokazale da nedostatak gvožđa zapravo smanjuje sposobnost organizma da pruži adekvatan imuni odgovor na napad virusa i bakterija. Stoga je vrlo važno da, naročito tokom jeseni i zime, obratimo pažnju da telo dobija dovoljno gvožđa.

Kada nivoi gvožđa nisu dovoljni preporučuje se suplementacija gvožđem, ali i drugim važnim elementima koji učestvuju u gradnji hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca: vitaminom B12, folnom kiselinom i vitaminom C. Ovim udruženim dejstvom osiguravamo da apsorpcija gvožđa i delotvornost terapije bude efikasnija i da telo brže ojača.

Cink, selen i gvožđe su samo neki od saveznika koji nam mogu pomoći da osnažimo imunitet. Što više učimo o efektima koji vitamini i minerali imaju na nas, to ćemo moći da se bolje brinemo o sebi.

Podeli ovaj članak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email