Nadutost i gasovi u stomaku

Nadutost predstavlja prisustvo viška gasova u stomaku.Nadutost se definiše kao subjektivna neprijatnost, i ne mora uvek biti povezana sa oticanjem stomaka.

Naime, višak digestivnih gasova usled povećanog nakupljanja u stomaku može biti posledica povećanog stvaranja ili nedovoljne eliminacije gasova iz organizma.

Nadutost stomaka je vrlo čest i problematičan sImptom svih starosnih grupa, jedan je od najčešćih gastrointestinalnih simptoma. Mnogi se susreću sa osećajem “previše gasova u crevima”, “težak i neudoban osećaj u stomaku” i “pun stomak”. Jačina nadutosti varira od blage nelagodnosti do teške, a to je jedan od mučnih simptoma pacijenata koji utiče na njihov kvalitet života.

Mogući uzroci nadimanja su razni i komplikovani, proizvodnja intestinalnih gasova i njihov tranzit, crevna mikroflora i hipersenzitivnost crevnog trakta.Nadutost je obično povezana sa funkcionalnim gastrointestinalnim poremećajima ili organskim bolestima, ali se može pojavitiiI i sama.Osobe koji se žale na otečenost obično imaju sindrom nervoznih creva ili funkcionalnu dispepsiju.Međutim naduvenost se može pojaviti sama i bez pridruženih bolesti.

Neke osobe imaju osećaj da imaju previše gasova, ili da previše često podriguju, što može da bude izvor neprijatnosti i stida. Prosečna odrasla osoba proizvede oko pola do litar i po gasa svakog dana, koji se kroz anus ispušta 14 do 23 puta dnevno. Povremeno podrigivanje pre ili nakon obroka takođe je normalno. Količina gasa koji telo proizvede takođe zavisi od načina ishrane kao i od drugih individualnih faktora. Međutim, većina osoba koja se žali na preveliku količinu gasova ne proizvodi više gasa od prosečne osobe. Oni su samo svesniji toga.Sa druge strane, neke namirnice mogu da uzrokuju stvaranje prevelike količine gasa.

Osećaj nadutosti javlja se i kod ljudi koji inače imaju sasvim solidno varenje.

Jednostavno, želudac može odreagovati na bilo šta, od hrane do stresa, i može učiniti da se osećate kao da u stomaku nosite balon. Brz ritam života doveo je do toga da nam je ishrana nikad neujednačenija, a razni lekovi i suplementi koje uzimamo nekad samo odmažu u čitavoj situaciji.

Srećom, u većini slučajeva, nadutost stomaka je bezazlen problem i može se lako izlečiti, ali i preduprediti. Međutim, ponekad, ovo može biti simptom pojedinih ozbiljnijih stanja, poput infekcije kandidom ili gastrointestinalnih bolesti.

Iako je uzroka mnogo, nadimanje se najčešće javlja kao posledica loše ishrane.Loša ishrana sa sobom povlači probleme sa varenjem, čija je posledica nadutost.Metabolizam vremenom može da se uspori, te se na taj način stanje može pogoršati, nadimanje može postati još veći problem.

Kada jedemo puno, velika količina hrane je prisutna u stomaku, sistem za varenje nije u stanju da je obradi.Na taj način hrana se gomila u stomaku, što dovodi do nadimanja i stvaranju gasova .Čak iako se ne prejedate, jelo može lako da izazove nadutost stomaka i to onda kada jedete prebrzo. Ukoliko hranu ne žvaćete dovoljno, nego gutate zalogaje što pre, unosite previše vazduha u sistem za varenje, zbog čega se stomak nadima.

Nadutost se može ublažiti ne samo promenom životnih navika, nego i korišćenjem preparata koji se dobro i lako podnose, Ako je potrebno da se smanji nastanak gasova rešenje je primena probiotika I digestivnih enzima.Digestivni enzimi se preporučuju, ako osećate težinu posle obroka- mešavina proteolitičkih enzima pod nazivom GastroRegular Gluten® efikasna je zbog toga što sadrži potrebne enzime koji vam mogu omogućiti lakše varenje hrane koja sardži gluten.Sa druge strane preparati koji deluju na već stvorene gasove sadrže simetikon, kao što su Sabesp® meke želatinozne kapsule, koje efikasno uklanjaju svu količinu nastalog gasa.

Podeli ovaj članak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Izdvajamo za tebe

Imunitet je prioritet!

Kako sačuvati imunitet u periodu virusa, prehlada, zagađenja vazduha? Koji su to suplementi, dodaci ishrani,

Moja snaga je moj imunitet

Šta je Kolostrum+D3? Kolostrum+D3 je dijetetski suplement koji se značajno razlikuje od svih ostalih  suplemenata za