Neplodnost kod muškaraca / razbijamo tabue

Udubljujemo se u temu koja često ostaje nepravedno zapostavljena – neplodnost kod muškaraca. Kao deo filozofije “Brini o sebi” koju mi u Pharmanovi svakodnevno zagovaramo, istražujemo ovu ključnu temu kako bismo pružili dublje uvide, informacije i podršku ljudima koji se suočavaju sa ovim izazovima.

Zašto je važno razgovarati o neplodnosti kod muškaraca?

Da bismo shvatili važnost otvorenog razgovora o ovom pitanju, prvo moramo razmotriti zašto se neplodnost kod muškaraca često zanemaruje i ostaje nevidljiva. Postoji nekoliko razloga za to, a neki od njih uključuju:

 • Društvene stigme i predrasude: Nažalost, muška neplodnost često je obavijena stigmom, što može navesti muškarce da ćute o svojim problemima. Zbog tradicionalnih očekivanja i predrasuda, mnogi muškarci osećaju pritisak da budu “muški” i snažni, što otežava otvoreno izražavanje svojih osećanja i problema.
 • Nedostatak edukacije: Nedovoljno razumevanje i obrazovanje o muškoj neplodnosti može dovesti do ignorisanja problema. Ljudi jednostavno ne znaju dovoljno o tome, niti shvataju da i muškarci mogu biti pogođeni.
 • Tabu tema: Neplodnost je često shvaćena kao intimna i tabu tema. Otvoreni razgovori o ovoj temi često se smatraju neugodnim ili neprikladnim.

Međutim, važno je istaći da ignorisanje neplodnosti kod muškaraca može dovesti do dodatnih stresova i emotivnih problema za parove koji se suočavaju s ovim izazovom. Ovaj tekst ima za cilj promovisanje razgovora o ovoj važnoj temi i pružanje informacija koje će pomoći muškarcima i njihovim partnerkama da bolje razumeju i prevaziđu ovaj problem. Kroz razbijanje tabua i pružanje podrške, zajedno možemo raditi na ostvarivanju filozofije “Brini o sebi” i pomaganju drugima da žive zdravije i ispunjenije živote.

Šta zapravo predstavlja neplodnost kod muškaraca?

Neplodnost kod muškaraca, poznata i kao muška faktorska neplodnost, predstavlja ozbiljan medicinski problem koji utiče na sposobnost muškarca da začne dete sa svojom partnerkom. Ovaj izazov se često karakteriše kao nevidljiv i skriven, ali je ključno razumeti njegove osnove.

Važno je napomenuti da muška neplodnost nije nužno nepopravljiva. Većina problema može se dijagnostikovati i lečiti. U mnogim slučajevima, promene u načinu života, lekovi ili medicinske procedure mogu poboljšati šanse za začeće. Osim toga, za parove koji se suočavaju s muškom neplodnošću, emocionalna podrška je od suštinskog značaja. Otvaranje dijaloga i razgovor o ovim izazovima može biti korak ka razumevanju i prevazilaženju problema. U narednim poglavljima, istražićemo dijagnozu, tretmane i resurse dostupne za one koji se suočavaju s ovim izazovom.

Uzroci neplodnosti

Neplodnost kod muškaraca je složen problem, a mnogi faktori mogu doprineti njenom nastanku. U ovom poglavlju, dublje ćemo istražiti ove uzroke i razmotriti kako ih prepoznati.

 • Fizički uzroci: Fizički problemi s reproduktivnim organima muškarca često igraju ključnu ulogu u neplodnosti. To može uključivati oštećenje testisa, prisustvo cista ili tumora, infekcije ili problema sa kanalima koji prenose spermatozoide.
 • Hormonalni disbalans: Hormonski poremećaji, posebno smanjen nivo testosterona, mogu znatno uticati na sposobnost muškarca da začne dete. Dijagnoza hormonskog disbalansa i tretman pod nadzorom stručnjaka mogu biti ključni za rešavanje ovog problema.
 • Genetski faktori: Nasleđeni genetski problemi mogu takođe biti uzrok muške neplodnosti. Ponekad, određeni genetski defekti mogu uticati na produkciju spermatozoida ili njihovu funkcionalnost.
 • Infekcije i upale: Infekcije reproduktivnih organa, kao i upale prostate, mogu uticati na kvalitet i količinu spermatozoida. Pravovremena dijagnoza i lečenje ovih stanja mogu poboljšati plodnost.
 • Stil života i faktori okoline: Loši stilovi života, poput pušenja, prekomernog konzumiranja alkohola, nezdrave ishrane i izlaganja toksičnim supstancama, mogu negativno uticati na mušku plodnost. Promene u navikama i životnom okruženju mogu imati značajan pozitivan efekat.
 • Emocionalni stres: Visok nivo stresa može povećati nivo hormona stresa, što može negativno uticati na reproduktivno zdravlje muškarca. Rad na smanjenju stresa kroz tehnike opuštanja i podršku može biti deo rešenja.

Iako ovi uzroci mogu predstavljati prepreku za začeće, mnogi od njih su potencijalno rešivi uz stručnu medicinsku pomoć. Dijagnoza igra ključnu ulogu u identifikaciji specifičnog uzroka neplodnosti, što vam omogućava da se usmerite na odgovarajući tretman.

Dijagnoza i tretmani

Ako sumnjate da se suočavate sa muškom neplodnošću, korak ka rešenju problema počinje pravilnom dijagnozom. Dijagnoza muške neplodnosti obično uključuje niz koraka:

 1. Medicinska anamneza: Prvi korak je razgovor s lekarom o vašoj istoriji zdravlja, stilu života i eventualnim genetskim faktorima. Ovo može pomoći u identifikaciji potencijalnih uzroka.
 2. Fizički pregled: Lekar će obaviti fizički pregled, uključujući pregled reproduktivnih organa i testisa kako bi pronašao moguće fizičke probleme.
 3. Spermogram: Ova dijagnostička procedura uključuje analizu ejakulata kako bi se utvrdila količina, pokretljivost i oblik spermatozoida. Spermogram je ključan za postavljanje dijagnoze i određivanje stepena neplodnosti.
 4. Hormonski testovi: Merenje nivoa određenih hormona, uključujući testosteron, luteinizirajući hormon (LH) i folikul-stimulišući hormon (FSH), pomaže u identifikaciji hormonskih problema.
 5. Genetski testovi: Ako postoji sumnja na genetske faktore koji mogu doprineti neplodnosti, mogu se izvršiti odgovarajući genetski testovi.

Nakon postavljanja dijagnoze, sledi korak koji vam može pružiti nadu i rešenje. Tretmani muške neplodnosti variraju u zavisnosti od uzroka i stepena problema. Za neke muškarce, promene u stilu života, poput prestanka pušenja, smanjenja konzumacije alkohola i zdrave ishrane, mogu poboljšati plodnost. Kod muškaraca sa hormonskim disbalansom, terapija koja vraća ravnotežu hormona može biti efikasna. Za neke fizičke probleme, kao što su opstrukcije, mikro hirurški postupci mogu biti neophodni.

Svaki slučaj je jedinstven i vaš lekar će preporučiti tretmane na osnovu vaše dijagnoze i individualnih potreba. Emocionalna podrška i komunikacija sa vašom partnerkom takođe igraju ključnu ulogu u procesu lečenja.

Emotivna podrška i zajedništvo

Osećaji koje doživljavate kada se suočite sa muškom neplodnošću su stvarni i duboko lični. Možda osećate tugu, bespomoćnost, strah, ili stid. Važno je razumeti da su ovi osećaji potpuno prirodni i da nema potrebno da ih potiskujete.

Prvi korak u suočavanju sa emocionalnim izazovima je razgovor o njima. Otvorena komunikacija sa vašom partnerkom je ključna. Deljenje svojih osećanja, strahova i nesigurnosti može vam pomoći da se osećate manje usamljeno i da zajedno radite na rešenjima. Ne zaboravite da i vaša partnerka prolazi kroz svoje emotivne turbulencije u vezi s ovim izazovima, pa je međusobna podrška od suštinskog značaja.

Pored podrške unutar vašeg odnosa, važno je potražiti podršku u zajedništvu sa drugima koji prolaze kroz isto. Grupne terapije i podrška od strane drugih parova koji se suočavaju sa muškom neplodnošću mogu biti dragoceni izvori podrške. Ovi razgovori omogućavaju vam da razmenjujete iskustva i savete, što može olakšati emocionalni teret.

Uz to, individualna terapija može biti od pomoći kako biste bolje razumeli svoje osećaje i naučili strategije za upravljanje stresom. Terapeut vam može pružiti alate za bolje suočavanje sa stresom i teskobom, kao i podršku u procesu prihvatanja i rešavanja ovih izazova.

Iako se neplodnost kod muškaraca može činiti zastrašujućom, važno je znati da postoje resursi i podrška za vas. Želimo da vas podsetimo da razgovarate o ovim temama, budete informisani i budete podrška jedno drugom. Jer brinuti o sebi takođe uključuje brigu o svojim emocionalnim potrebama. Neplodnost kod muškaraca je važna tema koja zaslužuje pažnju i razgovor. Ne zaboravite, uvek možete “Brinuti o sebi” tako što ćete tražiti podršku kad vam je potrebna.

Ostanite informisani, budite otvoreni i brinite o sebi i svojim najbližima.

Podeli ovaj članak