Oralno zdravlje

U čuvenoj švajcarskoj stomatološkoj ordianciji stoji poster sa natpisom:
,,Bog ti je dva puta dao zube besplatno, treći put ćeš morati sam da ih kupiš!”

Time je istakao značaj očuvanja oralnog zdravlja, jedinog mesta gde se susreću čulo mirisa, čulo ukusa i čulo dodira.

Briga o oralnom zdravlju je briga o samom sebi, naše oralno zdravlje je bitan deo opšteg zdravlja.

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da postoji velika uzročna povezanost bolesti lokalizovanih u usnoj duplji i ostalih zdravstvenih problema. Zdravstveni problemi u oralnoj duplji; zapaljenje desni, zubni kvar, naslage na zubima i dr. mogu se dovesti u vezu sa bolestima srca, očnim bolestima, prevremenim porođaj trudnica i pothranjenost novorođenčadi. Zdravstveni problemi, procesi i bolesti koji se mogu razviti u usnoj duplji veoma lako, pouzdano i komforno se mogu držati u dobrom stanju u okviru zdravstvenih normi, uz redovne posete stomatologu.

Posećujte stomatologe redovno, ne čekajte da vas bol natera da posetite svog stomatologa.

Stomatologa posećujte bar dva puta godišnje, uverite se da su vaše desni i zubi zdravi, saslušajte savete i preporuke i istih se pridržavajte. Poslušajte savet o pravilnom pranju zuba, setite se da su generacije 80. u osnovnoj skoli učili da je pravilna tehnika pranja zuba po principu „ Kiša pada, trava raste“ -prisetite se toga i prenosite na vašu decu, rođake, prijatelje…Probajte da se oslobodite ružnih navika poput pušenja, konzumiranja brze i usitnjene hrane uz minimalno korišćenje aparata za žvakanje, perite zube redovno minimum dva puta dnevno (ujutro i uveče) koristite konac i interdentalne četkice, koristite specijalizovane rastvore, gelove i sprejeve za svakodnevnu oralnu higijenu i pomoć kod postojećih stanja i promena u usnoj duplji. Pravovremeno reagovanje vodi ka dobrom rešenju uz minimalne posledice po oralno zdravlje. Ukoliko se ne kontroliše stanje oralnog zdravlja i zanemaruju promene na desnima i zubima, vode ka nepovoljnom ishodu i prevremenom gubitku zuba.

Po statističkim podacima Srbija spada u najnerazvijenije zemlje po stanju zuba po glavi stanovnika.

Svakom četvrtom stanovniku Srbije nedostaje minimum 10 zuba. Brigom o oralnom zdravlju, prema svim dosadašnjim istraživanjima, nikad baš nismo mogli da se pohvalimo. Isključivanje stomatološke zaštite iz paketa obaveznog zdravstvenog osiguranja za najveći deo odraslog stanovništva, drastično je proredilo odlaske zubaru.

Zabrinjavajuća je i poražavajuća situacije i zdravstveno stanje zuba kod dece.

Ekonomska situacija- besparica vodi ka zaključku da smo neodgovorna nacija, da decu ne vodimo pravovremeno stomatologu, ne razvijamo im dobre navike oralnog zdravlja što sve skupa vodi u problem koji se odrastanjem samo produbljuje, a stanje zuba i zdravlje desni su u ranom detinjstvu veoma loši. Po učestalosti problema parodontoza je odmah iza karijesa, najčešća bolest usne šupljine i par godina u nazad je u velikom porastu parodontopatija kod mlađeg stanovništva 25+. Naša usta su prepuna bakterija, neredovna i nedovoljna higijena usne duplje vode u stvaranje plakova na zubima, zadržavanje plakova vodi u rizik od upale desni, gingivitisa i parodontoze i karijesa. Kod parodontoze dolazi do upale gingive koja okružuje zub, desni se povlače, stvarajući džepove koji predstavljaju sredinu za razvoj bakterija i širenje infekcije. Ako se ovakva stanja ne leče nastaje ozbiljna hronična infekcija koja može dovesti do prevremenog ispadanja zuba.

Hteli to sebi da priznamo ili ne, ali prvi utisak o ljudima stičemo i ljude procenjujemo na osnovu fizičkog izgleda, širine osmeha, stanja zuba u ustima i daha.

Sa proizvodima Ozosept® iz Pharmanove sigurno, samouvereno i komforno stupate u komunikaciju bez razmišljanja o dahu iz vaših usta i stanju zuba.
Preporučujemo vam da zbog vaše sigurnosti i oralnog zdravlja u kući, autu , na radnom mestu ili torbici imate bar jedan od proizvoda iz linije Ozosept® a komforni Ozosept® sprej 30 ml  daće vam dodatnu sigurnost i samouverenost. Svežina i prijatan, svež miris Ozosept®  – a su dodatni benefit na opšte poboljšanje oralnog zdravlja koje imate uz Ozosept® proizvode.

Ozosept® linija se koristi u redovnoj higijeni usne duplje, svakodnevno bez ograničenja u dužini upotrebe. Proizvodi linije Ozosept®:

• smiruju zapaljenje desni
• ublažavaju simptome oboljenja sluzokože usne duplje i ždrela
• usporavaju proces akumulacije dentalnog plaka i razvoj karijesa
• neutrališu neprijatni zadah iz usta

Podeli ovaj članak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Izdvajamo za tebe

Imunitet je prioritet!

Kako sačuvati imunitet u periodu virusa, prehlada, zagađenja vazduha? Koji su to suplementi, dodaci ishrani,

Moja snaga je moj imunitet

Šta je Kolostrum+D3? Kolostrum+D3 je dijetetski suplement koji se značajno razlikuje od svih ostalih  suplemenata za