POLIFENOLI: TAJNA JAKOG IMUNITETA

Na stranicama svetskih medicinskih časopisa nedavno je osvanula studija koja ukazuje na snagu polifenola u borbi protiv Covid-19 virusa. Vanredno stanje ili ne, vreme je da se bliže upoznamo sa ovim moćnim jedinjenjima i načinima na koje nam mogu pomoći da izgradimo jak imunitet.

Šta su polifenoli?

Polifenoli su mikronutrijenti koji se nalaze u voću, povrću, orašastim plodovima, biljkama i začinima. Oni su najmoćniji prirodni antioksidansi, komponente koje daju voću i povrću živopisne boje i pomalo opor ukus, ali i mnogo važnije od toga – snagu. Polifenoli štite i jačaju biljke u borbi sa surovim okolnostima poput jakog UV zračenja, upornih insekata i ekstremnih vremenskih uslova. Ova njihova vitalna uloga u opstanku biljaka ključna je za razumevanje uticaja polifenola na naš odbrambeni sistem.

Zašto su važni za naše zdravlje?

Ako polifenole shvatimo kao tajno oružje biljaka, onda nam postaje jasno zašto su tako višestruko korisni po naše zdravlje. Ono što ih čini savršenim štitom biljaka, može ih učiniti i zaštitnikom našeg organizma i pomoći u izgradnji imunog sistema.

Osim imuniteta, sve brojnija istraživanja pokazuju da polifenoli igraju bitnu ulogu u metabolizmu, održavanju zdrave težine, oporavku od upala, poboljšanju raspoloženja i prevencijii i lečenju hroničnim bolestima kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, neurodegenerativni poremećaji, pa čak i rak.

Budući da su snažni prirodni antioksidansi, polifenoli nam pomažu u borbi sa slobodnim radikalima, glavnim neprijateljima svake naše ćelije i krivcima za njihovu razgradnju, slabljenje i starenje.

Kako da ih unesemo dovoljno?

Sada kada je jasno šta su i zašto su važni, ostaje pitanje kako da ih unesemo u pravoj količini. Brzim pretraživanjem polifenola na internetu, naići ćete na poduži spisak namirnica. Tu će se gotovo sigurno naći: aronija, borovnica, grožđe, spanać, zeleni čaj, crno vino, kakao, lan i mnogi drugi. Međutim, iako je svakako najbolje uneti polifenole zdravom, balansiranom ishranom, to se često ispostavlja kao nemoguća misija. Zašto je to tako?

Na prvom mestu, koji su najbolji izvori polifenola zavisi od toga koji test koristite da tu količinu odredite (ORAC, FRAP, Folin…). Ne postoji univerzalan konsenzus povodom tačnog spiska, no ipak postoje namirnice koje su visoko pozicionirane na svakom testu. Jednu takvu uzećemo za primer – reč je o aroniji, moćnoj bobici čije je imuno-modularno dejstvo dokazano.

Dakle, rešili ste da povećate unos polifenola putem aronije i već nailazite na prvu prepreku: nisu sve aronije rođene iste.  Ako se setite početka priče o polifenolima kao tajnom oružju biljaka protiv surovosti prirode, jasno je da količina polifenola zavisi od uslova uzgoja. Zbog surove zime u kojoj mora da opstane, sibirska aronija ima najveću koncentraciju polifenola, dok druge vrste zaostaju za njom.

Sledeći test dolazi po pitanju toga u kojoj fazi zrelosti se aronija ubira, kako se skladišti i transportuje, što su sve faktori koji mogu značajno smanjiti količinu ovih antioksidanasa. Nakon toga, sledeći izazov tiče se načina obrade – recimo, termički obrađen plod ima manju koncentraciju. I na kraju, čak i ako ste ispunili sve prethodne uslove, tokom procesa varenja hrane, naš organizam ne može da svari sve biljne strukture (npr. pokožicu voća i povrća) i tako dovede do oslobađanja prisutnih polifenola. Kao što vidite, mnogo je razloga zbog kojih ove važne supstance na kraju ostanu neiskorišćene do kraja.

O tome govori podatak da je, čak i u visokorazvijenim zemljama sveta kao što su zemlje EU ili SAD, unos polifenola ispod preporučene dnevne doze od 400 do 1000 mg.

Da li postoji čarobni eliksir?

Srećom, nauka kaže da. Forme ekstrakta sve češće se pokazuju kao svojevrsni eliksiri i za nas za sad najbolji izvori prirodnih antioksidanasa. U njima su polifenoli ekstrahovani direktno iz ploda, oslobođeni i osigurani, maksimalno bioiskoristljivi, tako da se lako vare i još lakše apsorbuju.

Nedavne studije potvrdile su neverovatno dejstvo koje kontinuirani unos takve sigurne, ekstrahovane doze polifenola ima na dugoročnu izgradnju imunog sistema. Njihovo snažno antioksidativno i protivupalno dejstvo sve više se pokazuje kao ključan saveznik u borbi protiv virusa i infekcija, te otud teza da mogu naći svoju ulogu u osnaživanju organizma u doba većeg rizika od bolesti. Ćelije našeg imunog sistema već imaju receptore spremne da prepoznaju i prime polifenole i utom pokrenu imune odgovore. Ostaje da telu obezbedimo pravu količinu.

Priroda često krije snagu na najskrivenijim mestima. Na nama je da naučimo kako da te darove uzmemo i iskoristimo. Upravo to smo ne tako davno uspeli sa inovativnim koncentrisanim ekstraktom sibirske aronije i proizvodom A-lixir 400 Protect. Pročitajte više o tome.

Izvori:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2020.00240/full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5925142/

https://collegeofmedicine.org.uk/boosting-immunity-against-coronavirus-nows-the-time-to-turn-to-antioxidants-and-polyphenols/

Podeli ovaj članak