Priča o kolostrumu

Šta je kolostrum?

Kolostrum je prvo majčino mleko. On je najbogatiji izvor hranljivih i zaštitnih materija, a postoji još od nastanka ljudske vrste!

Idealna je hrana za bebe jer sadrži sve što joj je potrebno za početak privikavanja na život u spoljašnjem svetu. Kolostrum sadrži puno proteina, vitamina i minerala i drugih važnih hranljivih materija i igra izuzetno važnu ulogu u izgradnji imunog sistema.

Šta se tačno nalazi u kolostrumu?

Kolostrum je naročito važan zbog svog koncentrovanog sastava. Tako ga nekada nazivaju i prvom vakcinom, superhranom ili pravom imunološkom bombom. Kolostrum sadrži antitela te tako pomaže u izgradnji jakog imunog sistema. Njegovim unošenjem beba dobija već gotova antitela koja su spremna da se bore protiv svake infekcije. Novorođenče  uz pomoć kolostruma dobija najbolju kombinaciju proteina, soli, masnoća i vitamina za kompletnu ishranu. Upravo zbog svih tih hranljivih sastojaka on omogućava pravilan rast i razvoj mozga, očiju i srca bebe.

Da li kolostrum imaju i drugi sisari?

Odgovor je – da! Svi sisari imaju kolostrum. Telad, na primer, su jako osetljiva tokom prve dve nedelje života. Zbog toga je za njih kolostrum presudan – sva antitela koja mogu da zaštite tele od raznih infekcija uzrokovanih virusima i bakterijama nalaze se u kravljem kolostrumu. Zato se telad hrane kolostrumom tokom prve dve nedelje života. Ali postoji mala tajna kravljeg kolostruma – on je dobar i za imuni sistem ljudi. Međutim, o tome ćemo malo kasnije.

Šta se dešava sa odrasilama?

Telo majke stvara kolostrum tokom kratkog perioda nakon rođenja bebe. On se luči taman toliko dugo da zaštiti bebu i omogući joj zdrav početak života. Posle tog perioda, kolostrum se menja u mleko koje pre svega utiče na zdrav nastavak rasta bebe. Otkrivši svojstva kolostruma, naučnici su razvili način da iz kolostruma krava izoluju materije koje su korisne i za zdravlje odraslih ljudi. Korišćenjem izolovanog i prečišćenog praha kolostruma dobili smo vredan dodatak ishrani za jačanje imunog sistema, koji sadrži zaštitne supstance najsličnije onima koje smo dobijali na samom početku života.    Time je od kravljeg kolostruma napravljen suplement koji je nalik prirodnom kolostrumu. Farmaceuti su nam na taj način pružili jedan poseban način da se brinemo o sebi, jer kolostrum nije nalik nijednom suplementu za jačanje imunog sistema koji možete naći u apotekama.

Šta sadrži kravlji kolostrum?

Kravlji kolostrum ima visok sadržaj imunoglobulina odnosno antitela. Najzastupljeniji imunoglobulini u kolostrumu ovog tipa su imunoglobulini G (odnosno IgG antitela), ali i IgA i IgM antitela. Pored imunoglobulina sadrži faktore rasta, laktoferin, amino kiseline, enzime, proteine, vitamine i minerale.

Šta sve to uopšte znači?

Imunoglobulini G nam pomažu da zaista damo snagu našem imunom sistemu. Oni jačaju naš imuni sistem i deluju na alergije, infekcije (posebno infekcije gornjih disajnih puteva i gastroinetstinalog trakta) i inflamacije.

Dobro, i?

Pa, hajde da malo objasnimo sve te farmaceutske izraze i pojednostavimo ih. U našem gastrointestinalnom traktu nalazi se čak dve trećine ćelija imunog sistema. IgG čuvaju naš gastrointestinalni trakt i ne dozvoljavaju da mikrobi dođu u dodir sa imunim sistemom, odnosno da se pokrene imuni odgovor našeg tela. Na isti način se umanjuje i rizik na nutritivne alergije. Takođe, umanjuju učestalost i ozbiljnost infekcija gornjeg respiratornog trakta. Tako, kravlji kolostrum ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo.

Dakle, dok kolostrum brine o zdravlju naše dece, mi možemo brinuti kako o svom imunom sistemu, tako i o svojoj porodici jačajući naš imuni sistem. Zahvaljujući inovacijama u farmaciji to možemo učiniti baš putem uzimanja suplemenata koji su sličnog sadržaja kao kolostrum. Takav splet vitamina, antitela, minerala i amino kiselina ne može se pronaći nigde drugde u prirodi.

Podeli ovaj članak