Urinarna inkontinencija kod trudnica i porodilja

Zakašljite se, kinite ili nasmejte se. Da li osećate nevoljno “bežanje“ mokraće? Ako je vaš odgovor da, vrlo je verovatno da se kod vas može ustanoviti neka vrsta inkontinencije, ali kako do toga dolazi kod žena? Popunite ovaj brzi upitnik i utvrdite da li kod vas postoji ovo stanje.

Nevoljni gubitak urina i trudnoća

Trudnoća je vreme puno radosti i uzbuđenja. Trudnoća je nesvakidašnje iskustvo –  mentalno, emocionalno i fizičko. Promene u drugom stanju nisu iznenađujuće budući da u vama raste jedno malo ljudsko biće sa kojim dolaze i brojne promene. Za vreme trajanja trudnoće, hormoni su glavni i odgovorni za transformacije na vašem telu. Stomačni mišići tada slabe, a posebno nakon carskog reza. Mišići bešike isto tako nekada popuste zbog težine ploda, a nekada se ovaj problem javi i nakon prirodnog vaginalnog porođaja usled kojeg pomenute grupe mišića i tkiva karlice oslabe. Stres inkontinencija se manifestuje nekontrolisanim gubitkom urina pri povećanom fizičkom naporu, naglom pokretu, kijanju, čak i pri smejanju može da pobegne nekoliko kapi i ovlaži veš. Javlja se samo kod žena zbog specifične anatomije male karlice i to najčešće nakon više trudnoća i porođaja. Blaga stres inkontinencija javlja se kod velikog broja trudnica. Kod većine žena kod kojih je došlo do „bežanja” urina u trudnoći, ovaj problem, nakon porođaja postepeno nestaje, kako se mišići i tkiva oporavljaju.

Šta je dobro znati?

Tokom trudnoće placenta proizvodi povećane doze progesterona, hormona koji opušta glatke mišiće vrata mokraćne bešike i materice, što otežava zadržavanje mokraće. Kako beba raste i biva teža, ona utiče na okolne organe buduće mame, pa i mokraćnu bešiku. Tokom trudnoće i bebinog rasta, uvećava se i materica, pa pritisak na karlično dno postaje sve veći, što dovodi i do povećanog pritiska na vašu bešiku. U isto vreme zglobovi i ligamenti se pod uticajem hormona razmekšavaju kako bi se karlica pripremila za porođaj, nepokretni zglobovi između karličnih kostiju postaju pokretni zahvaljujući hormonima što omogućava širenje karlice i prolazak bebe. Ovaj proces dovodi do razmekšavanja mišića karličnog dna i njihovog slabljenja. Svi ovi procesi zajedno dovode do pojave stresne inkontinencije. Pojava opstipacije (zatvora) takođe nepovoljno utiče jer se zbog napinjanja pri pražnjenju creva ovi mišići jako istežu. Ovo su razlozi što do pojave nevoljnog mokrenja dolazi i tokom trudnoće, posebno u poslednjim mesecima. Stanje inkontinencije tokom trudnoće i nakon porođaja je obično prolaznog karaktera, ali nekada traje i duže i u tom slučaju se treba obratiti lekaru.

I porođaj može biti uzrok

Drugi kritičan momenat za nastanak ovog problema je i sam porođaj. Do preteranog istezanja mišića karličnog dna može da dođe ako se porođaj odvija veoma brzo, ako je beba krupna, ili ako faza istiskivanja bebe predugo traje. Bešiku, matericu i creva drže mišići karličnog dna i pomažu u zadržavanju urina. Ako mišići oslabe ili su oštećeni prilikom porođaja, epiziotomijom ili cepanjem međice to može da bude uzrok pojavi stres inkontinencije.

Nakon detaljnih pregleda ginekologa i urologa i laboratorijskih analiza urina, jer i urinarna infekcija takođe može da dovede do nevoljnog mokrenja, biće utvrđen tip i stepen stres inkontinencije. Od ovih nalaza će zavisiti procena lekara o mogućnostima lečenja i njihovoj uspešnosti.

Prevencija i lečenje?

Najnovija studija potvrđuje da žene koje imaju problem sa nekontrolisanim mokrenjem tokom trudnoće, češće nego druge žene imaju taj problem i nakon porođaja. Međutim, dobra je vest što ima načina da se smanji rizik.

Višak kilograma povećava rizik od inkotinencije tokom trudnoće tako da vođenje računa o telesnoj težini tokom trudnoće može da bude od pomoći. Osim toga dokazano je i da vežbe koje jačaju mišiće karlice i karličnog dna, poznatije kao Kegelove vežbe smanjuju rizik od pojave nekontrolisanog mokrenja u trudnoći. Rano bavljenje problemom urinarne inkontinencije može umanjiti rizik da ona postane doživotni problem, koji će opteretiti razne aspekte života.

Pravilno izvođenje Kegelovih vežbi podrazumeva da na WC šolji tokom akta mokrenja prekinete mlaz mokraće, čvrsto stežući mišiće na nekoliko sekundi i to ponovite 2-3 puta tokom mokrenja. Kada ste sigurni da znate koji su mišići bili zategnuti dok ste prekidali mokrenje, nakon pražnjenja mokraćne bešike u sedećem, stojećem ili ležećem položaju pokušajte da zgrčite navedene mišiće i održite kontrakciju 5-10 sekundi, a zatim polako opuštajte zgrčene mišiće. Ponovite nekoliko puta istu vežbu, idealno bi bilo 10-15 puta. Trebalo bi je izvoditi najmanje tri puta u toku dana, uvek nakon pražnjenja bešike i nevezano za akt mokrenja. Na taj način ojačani mišići karličnog dna utiču na značajno smanjenje tegoba kod nekontrolisanog mokrenja, ali i na ublažavanje i usporavanje procesa spada genitalnih organa kao i da poprave seksualnu funkciju te da pripreme pacijentkinje za dalje mere lečenja.

Ukoliko se stanje urinarne inkontinencije nastavi nakon perioda trudnoće i dojenja, pomoć možete pronaći u prirodnom preparatu Utidry®. Utidry® je preparat, standardizovanog kvaliteta čiji jedinstven sastav biljnih ekstrakata iz semena tikve i izoflavona iz semena soje mogu pomoći u rešavanju mokraćne inkontinencije i dati podršku pravilnom funkcionisanju mokraćne bešike i donjeg urinarnog trakta. Izoflavon genistein utiče na smanjenje aktivnosti i grčenje mišića mokraćne bešike, dok ukupni izoflavoni mogu poboljšati sintezu kolagena i tako smanjiti slabost organa donjeg urinarnog trakta. Aktivne komponente iz semena tikve mogu ojačati mišiće karličnog dna.

Evropska istraživanja pokazuju: 92, 6% ispitanica efikasnosti Utidry® kapsula subjektivnom procenom ocenilo je pomoć preparata u rešavanju problema visoko zadovoljavajućim, dok je čak 85, 5% njih isti rezultat potvrdilo objektivnom studijskom metodom. Nakon 8 nedelja primene korisnici beleže smanjenje simptoma koje prati i značajno povećanje kvaliteta života i želja za nastavkom terapije. Brini o sebi i tako postani zdrav primer drugima.   

Za dodatnu negu naših dragih trudnica i porodilja tokom ovog osetljivog perioda, preporučujemo i naše preparate Avaricon® Hemor Krem i Vlažne maramice. Zahvaljujući blagotvornom dejstvu lekovitih sastojaka ekstrakta hamamelisa, nevena, pantenola i alantoin i posebnoj formulaciji njihovih koncentracija, Avaricon® hemor krem posebno pogoduje kod tegoba izazvanih upaljenom, bolnom i iziritiranom isušenom kožom i isušenom sluznicom analne regije. Dok, Avaricon® hemor vlažne maramice, zahvaljujući mekoj teksturi i posebno razvijenoj formuli koju čine kombinacija ekstrakta kamilice, bisabolola, hidratantne emulzije i ekstrakta hamamelisa, neguju osetljivu kožu analne regije i imaju umirujuće dejstvo na kožu.

Preporuka budućim mamama je da u sklopu brige o sebi, tokom trudnoće ali i nakon porođaja, promene svoje navike. Za vreme pražnjenja bešike i creva trebalo bi da izbegavaju veća naprezanja, jer to slabi mišiće karličnog dna, kao i čučeći položaj prilikom obavljanja fizioloških potreba. Uvek je potrebno sesti na dasku wc šolje jer, polučučeći položaj onemogućava pražnjenje bešike u potpunosti. Takođe, tokom kašlja, smejanja ili podizanja tereta, obavezno je stezanje mišića karličnog dna radi što manjeg izlaganja pritisku. Nakon porođaja, potrebno je redukujete uvećanu telesnu težinu tokom trudnoće.

Više o ovom problemu, možete pročitati i u našim drugim tekstovima:

Izvori:
https://parenting.firstcry.ae/articles/urinary-incontinence-during-pregnancy/
https://www.verywellfamily.com/postpartum-incontinence-4580237
https://www.bebac.com/vesti/inkontinencija-cesca-nakon-vaginalnog-porodjaja
https://yumama.mondo.rs/trudnoca/zdravlje-trudnica/a12575/nevoljno-mokrenje-u-trudnoci.html

Podeli ovaj članak

Kako još možeš da brineš o sebi