VELIKO „DA“ ZA VITAMIN D3

O dobrim kostima, dobrim mišićima, dobrom imunitetu i još mnogo čemu što počinje na D pričaćemo u tekstu koji govori o… naravno, vitaminu D.

O njemu se u poslednje vreme mnogo priča. Ovaj vitamin se sintetizuje u tvojoj koži pod dejstvom sunčevih zraka, ali ga unosiš i kroz hranu. Dobri izvori vitamina D su riblje ulje, morska riba, puter, jaja (žumance), ali i nešto o čemu ćemo govoriti malo kasnije, jer samo hrana nije dovoljna.

Svaki dan kao Dan D

Vitamin D je neophodan za pravilan rast kostiju i zuba, efikasan rad mišića, hormonsku ravnotežu i moćniji imunološki sistem. Zapravo, Vitamin D je toliko važan da kako god da okreneš, za tebe je svaki dan – Dan D. 

Jer, ako te muče bolovi u kostima ili mišićima, verovatno ti nedostaje vitamin D. Ako imaš visoki krvni pritisak, možda ti nedostaje upravo ovaj vitamin, važan za prevenciju mnogo toga – od nervoze do osteoporoze. A možda si umorna i pospana bez vidljivog razloga? Mnogi medicinski stručnjaci povezuju nedostatak vitamina D sa sindromom hroničnog umora.

Sve ovo znači da ti je hronično potreban vitamin D.

Ako, na primer, imaš probleme sa varenjem, uzmi u obzir da vitamin D pomaže pravilnu apsorpciju masti. Takođe, mnogi medicinski radnici ističu da ovaj vitamin može da igra značajnu ulogu u prevenciji astme, alergija na hranu, ekcema i alergijskog rinitisa koji se naziva i „epidemijom 21. veka“. Uz sve ovo, nedostatak vitamina D mnogi stučnjaci povezuju sa oboljenjima srca, debelog creva i prostate, i da ne nabrajamo dalje.

De, de… sve će biti bolje uz De. 

Nikad nije kasno da sebi pomogneš sa vitaminom D. 

Ovaj vitamin štiti i kožu i pankreas, smanjujući rizik od hroničnih oboljenja kao što su psorijaza ili dijabetes. Njegovim redovnim unošenjem (naravno uz konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom), možeš da poboljšaš svoj imunitet i dodatno se zaštitiš u vremenu pandemije. Čak i ako se osećaš neraspoloženo bez ikakvog posebnog razloga (pa ti je teško da siđeš do apoteke po vitamin D), imaj u vidu da potištenost može da bude povezana s nedostatkom ovog vitamina koji stimuliše i lučenje serotonina, hormona dobrog raspoloženja. 

Glavu gore!

Složićeš se da se osećaš zadovoljnije onih dana kada te sunce miluje po licu. Osobama svetlijeg tena dovoljno je 5 do 10 minuta na sunčevoj svetlosti nekoliko puta nedeljno. Ipak, starije osobe, kao i one sa tamnijom kožom, manje efikasno primaju darove Sunca, a svi zajedno ostajete uskraćeni za dovoljne količine vitamina D tokom jesenjeg i zimskog perioda. Dakle, za početak – glavu gore! Prijatna šetnja po Suncu je još jedan razlog da izađeš i nabaviš vitamin D u obliku suplemenata, a posebno za oblačne dane.

D kao Dodatak

Kao što smo spomenuli, glavni izvori vitamina D u prehrambenim namirnicama su mleko, mlečni proizvodi, riba (losos, haringa, skuša, sardine, pastrmka), riblje ulje, puter, jaja (žumanca), džigerica. Ali, teško da ćeš dobiti dovoljno vitamina D samo iz hrane. Dodatak dijetetskih suplemenata se preporučuje osobama kod kojih postoji povećan rizik od deficita vitamina D, naročito zimi kada je sinteza ovog vitamina u koži niska.

D kao Doziranje

Evo preporučenih doza vitamina D:

Odojčad i deca (0-3 godine) – 10 mikrograma dnevno (400 I.J.)

Deca i odrasli ( 3+ godina) – 5 mikrograma dnevno (200 I.J.) 

Upravo zbog važnosti doziranja, razvijen je SolD3evit®, jedini vitamin D kod nas koji dolazi sa praktičnom pumpicom, za lako i precizno doziranje i uz neutralan ukus koji je prihvatljiv svim starosnim  grupama. Ovaj proizvod se preporučuje kao dodatak ishrani i dolazi nam u dve varijante:

SolD3evit 1 kap/doza sadrži 400 IU vitamina D (holekalciferol)

SolD3evit 1000 1 kap/doza sadrži 1000 IU vitamina D (holekalciferol)

Od početka epidemije koronavirusa, vitamin D je od mnogih lekara preporučen pacijentima sa kovidom-19. Pridružena oboljenja (visoki krvni pritisak, dijabetes, bolesti kardiovaskularnog sitema, metabolički sindrom) povezana su sa niskim nivoom vitamina D, a povećavaju rizik od teškog razvoja kod infekcije ovim virusom.Vitamin D je dokazano dobar saveznik ako se unosi u propisanim količinama. I zato budi Dobro, pridržavaj se uputstava i slobodno reci „Da“ za D.

Podeli ovaj članak