Briga o venama za lepe i zdrave noge

Koja je funkcija vena?

Čovek je jedino živo biće na zemlji koje ima uspravan stav i dvonožno kretanje i jedino koje oboljeva od proširenih vena. Ovo ukazuje na to da nepovoljni hemodinamski uslovi kod čoveka imaju značajnu etiopatogenetsku ulogu. Glavna funkcija vena u celom našem telu je da vraćaju krv u srce. Krv kroz vene teče nasuprot sili zemljine teže jer im u tome pomažu mišići potkolenice koji svojim kontrakcijama pritiskaju vene i potiskuju krv ka srcu, dok venski zalisci (valvule) sprečavaju da se ta krv pod silom zemljine teže vraća nazad. Krv se u venama nogu kreće nasuprot gravitaciji ali i nasuprot pritisku u trbušnoj duplji a omogućavaju ga mišićna pumpa (grčenje mišića potkolenice koje pritiska vene) i venski zalisci. Nažalost, oba pomagača mogu lako da zakažu.

Hronična venska slabost – simptomi i lečenje

Hroničnom venskom slabošću, ili hroničnom venskom bolesti, naziva se svaki poremećaj u venskom sistemu koji izaziva simptome koji dugo traju, a koji zahtevaju ili ispitivanje ili lečenje. Ovo oboljenje se smatra jednim od najzastupljenijih oboljenja krvnih sudova nogu velikog dela svetske populacije. Prema procenama, javlja se kod 30-60% osoba starijih od 25 godina.

Međutim, proširene vene se uglavnom doživljavaju kao estetski problem. Zato su često i razlog zbog kojeg žene ne žele da obuku omiljenu suknju ili haljinu. Neretko, umesto jasno proširenih vena javljaju se vidljivi površni prošireni kapilari ili paučinasta mreža u samoj koži koja ukazuje na opterećenje venskog sistema. Iz tog razloga, najčešće kasno krenemo sa lečenjem i to onda kada su tegobe veoma izražene.

Koji su simptomi venske slabosti?

„Paučinaste vene” ili popucali kapilari na bedrima ili listovima, često su estetska smetnja, ali one su ujedno i prvi znak upozorenja koji ukazuje na postojanje problema venske slabosti. Kod osoba sa proširenim venama često se javljaju težina i zamor u nogama, bolovi u nogama, ali i oticanje nogu, otečenost zglobova nogu u vreme menstruacije, grčevi u nogama za vreme spavanja i svrab kože.

Ako imamo proširene vene, noge su nam neretko ujutru odmorne. Međutim, umorne su već oko podneva ili prvim popodnevnim časovima. Tegobe se pogoršavaju nakon dužeg stajanja i sedenja. Pored toga, znatno jače su izražene u večernjim časovima, kao i na kraju izuzetno napornih dana. Ali, iako su sve ovo simptomi koji se vezuju za vensku slabost, oni mogu biti posledica i drugih oboljenja.

Zašto je potrebno obratiti pažnju?

Proširene vene predstavljaju problem pogotovo onda kada nam je neophodna neka hiruška intervencija, jer tada postaju podložne mogućim komplikacijama. Veliki problem mogu predstavljati trudnicama, jer se upravo u trudnoći po prvi put suočavaju sa proširenim venama. Pored toga, svaka sledeća trudnoća najčešće pogoršava njihovo stanje.

Mogući uzroci i faktori koji utiču na pojavu proširenih vena

  • Životna dob – problem proširenih vena se pogoršava sa godinama,
  • Pol – žene šest puta češće oboljevaju od proširenih vena u odnosu na muškarce, njihov intenzitet je znatno jači kod žena koje su više puta rađale,
  • Gojaznost – češća je kod gojaznih,
  • Nedostatak fizičke aktivnosti – slaba fizička aktivnost uz povećano statičko opterećenje, dugo sedenje ili stajanje, utiču na oslabljen protok kroz vene nogu koje se zatim pod opterećenjem šire čime se oštećuju zalisci; oštećenje zalizaka vodi daljem zadržavanju krvi u venama i njihovom širenju,
  • Nasledni faktor – neretko se dešava da su i majke žena, koje se susreću sa problemima proširenih vena, imale sličan problem,
  • Nedovoljna cirkulacija može značajno da utiče na razvoj i genezu hronične venske slabosti.

Lečenje proširenih vena

Lečenje proširenih vena može da podrazumeva više različitih nehirurških mera. Njihov cilj jeste da smanje napredovanje bolesti, umanje tegobe i poboljšaju kvalitet života. Ali, postoje i različite hirurške metode kojima se obolele vene uklanjaju ili isključuju iz cirkulacije. Na ovaj način se takođe smanjuju tegobe, ali i svi pomenuti rizici koje proširene vene nose sa sobom.

Jedno od nehiruških rešenja jeste medikamentna terapija. Tada se primenjuju lekovi koji smanjuju otok, konstantni upalni proces u venskom zidu i pojačavaju tonus venskog zida. Time podstiču da krv protiče nasuprot sili zemljine teže, a to utiče i na otok, ali i na sve druge simptome. Ovi lekovi se nazivaju venotonici. Među njima se ističu flavonoidi, koji sprečavaju napredovanje bolesti. Oni nemaju interakcije sa drugim lekovima, a dobro ih podnosimo.  Uzimanje venoaktivnih lekova, posebno flavonoida kao što je trokserutin Avaricon, preporučuje se još na samom početku razvijanja ove bolesti – dok su prisutni bol u nogama, osećaj teških, napetih i umornih nogu, kao i pojava grčeva u toku spavanja.

Avaricon® linija predstavlja prirodno rešenje za tegobe proširenih vena. Ona deluje na najmanje krvne sudove (kapilare) smanjujući propustljivost vode i drugih supstanci kroz njihove zidove. Upravo ovi mali krvni sudovi imaju veliku propustljivost što kod osoba sa proširenim venama, ali i drugim oboljenjima vena na nogama, izaziva oticanje članaka. Avaricon® nam može pomoći zbog toga što umanjuje ovo oticanje i olakšava opšte simptome kao što su bolne, umorne, teške noge i grčevi.

Avarricon linija uključuje Avaricon® kapsule , Avaricon® gel i Avaricon® krem.  Avaricon® kapsule se preporučuju za ublažavanje tegoba nastalih kao posledica poremećaja venske cirkulacije – otok i bol, grčevi, parestezije, pucanje kapilara i osećaja “teških nogu”. Redovnom upotrebom Avaricon® gela ili krema ublažavaju se bolovi i grčevi u nogama, smanjuje se otok i osećaj težine, a hod je lakši i prijatniji. Krem sadrži pantenol i preporučuje se za suvu kožu kojoj je potrebna dodatna nega, a gel obezbeđuje prijatan osećaj hlađenja. Dovoljno je da ga nanesemo u tankom i ravnomernom sloju 2 do 4 puta u toku dana na bolna mesta, uz laganu masažu odozdo prema gore.

Kako sprečiti nastanak ili usporiti pogoršanje proširenih vena?

Naravno uvek postoje rituali brige o sebi kojima možemo da sprečimo ili usporimo pogoršanje proširenih vena.

Na prvom mestu nalaze se redovne šetnje i to u odgovarajućoj obući. Zbog toga što tesna odeća, ali i tesna obuća, mogu da pritiskaju vene i da naruše tok krvi. Tada se svakim korakom pravi pritisak na stopala, sa čime se krv istiskuje dalje ka srcu. Zato je ovaj vid rekreacije najbolji za podsticanje venskog protoka. Ali, podrazumeva se, pomažu i drugi sportovi kao što su gimnastika, biciklizam ili plivanje.

U svakoj prilici pokrećite i masirajte Vaše noge. Ako dugo sedimo ili stojimo, veoma je bitno da povremeno hodamo, a kad god je to moguće podignemo noge iznad nivoa srca. Dakle, da u svakoj prilici pokrećemo i masiramo noge. Isto to  bi trebalo da radimo i pri dugim putovanjima.

Takođe, trebalo bi da izbegavamo izvore toplote. Kada izlažemo noge visokim temperaturama dolazi do širenja vena. To važi za izlaganje suncu, vruće kupke, solarijum, kao i saune. Tuširanje nogu hladnom vodom, lagana masaža tušem ili hodanje kroz vodu predstavljaju čudesnu kombinaciju hlađenja i fizičke aktivnosti.

Od posebne važnosti je da izbegnemo ili smanjimo dva uzročnika povećanog venskog pritiska: prekomernu telesnu težinu i opstipaciju. Zbog toga je neophodno da konzumiramo hranu koja je bogata vitaminima i vlaknima koja se nalaze u svežem voću i povrću.

Na kraju, možemo pre spavanja, dok ležimo na leđima da vežbamo kao da vozimo bicikl! A za vreme spavanja bi noge trebalo da budu uzdignute.

Dakle, kao za sve, bitno je da vodimo brigu o sebi. Pored toga što postoje dodaci ishrani, gelovi i kremovi, bitno je i da redovno imamo neki vid fizičke aktivnosti. Zato brinite o sebi i pružite svojim nogama malo ljubavi kako bi bile i lepe i zdrave.

Koji su to još problemi nogu sa kojima se možemo susresti, možete pogledati u tekstu Lepe i zdrave noge u susret lepom vremenu.

Podeli ovaj članak