Kad bakterije naruše ravnotežu

Jedan od sve češćih problema ljudi danas jesu poremećaji rada gastrointestinalnog trakta, kao i sve učestalije pojave crevnih infekcija.
Uzročnici crevnih infekcija mogu biti bakterije (npr. salmonela, ešerihija koli, helikobakter pilori), virusi (npr. enterovirusi), protozoe (npr. amebe), razni paraziti (npr. svinjska i goveđa pantljičara, dečja glista). Čovek se može zaraziti preko zagađene hrane, vode, zagađenih predmeta sa kojima je u kontaktu i sl.

Kako se organizmu može pomoći da se efikasno izbori sa problemom?

Pored posebnog režima ishrane (kuvani kromprir, šargarepa i pirinač, tostiran hleb, sokovi od svežeg voća…), važno je uvesti i terapiju probiticima.
Peroralnom primenom probiotika, kultura živih sojeva u adekvatnoj koncentraciji, menja se sastav i metabolička aktivnost mikroflore probavnog sistema, sprečava se razvoj patogenih mikroorganizama kompeticijom za hranljive čestice, kompeticijom za iste receptore na površini ćelija i izlučivanjem antimikrobnih supstanci.

Koji su probiotici dobri i efikasni?

Učinak probiotika zavisi, između ostalog, i od sposobnosti kolonizacije creva što obično zahteva prisutnost receptora na ćelijskom zidu bakterija, koje omogućuju prijanjanje na crevni epitel. Većina sojeva nema takav receptor, a određeni sojevi otporniji su na želudačnu kiselinu od nekih drugih. Jedina probiotska kultura, u potpunosti otporna na želudačnu kiselinu, kao i na prisustvo antibiotika jeste živa kultura kvasca – Saccharomyces boulardii.
Probiotske kulture mlečno kiselinskih bakterija (Lactobacillus i Bifidobacterium) nisu tako otporne na želudačnu kiselinu, niti na prisustvo antibiotika koji ima zadatak da eliminiše bakterije. Njihova koncentracija se u crevima svede na 1% i to samo tri sata od momenta ingestije.

Zašto je uz probiotik važno uneti i prebiotike?

Prebiotici su nesvarljiva vlakna koja služe praktično kao hrana probioticima. Oni u debelo crevo stižu u nepromenjenoj formi i selektivno stimulišu rast dobrih bakterija i njihovu aktivnost. Kombinacija probiotika sa prebiotikom omogućuje efikasnije i brže dejstvo probiotske kulture.

100 %

Sigurna kupovina

Do 48 sati

na Vašoj kućnoj adresi

100 %

Sigurna kupovina

Do 48 sati

na Vašoj kućnoj adresi

Podeli ovaj članak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Izdvajamo za tebe

Imunitet je prioritet!

Kako sačuvati imunitet u periodu virusa, prehlada, zagađenja vazduha? Koji su to suplementi, dodaci ishrani,

Moja snaga je moj imunitet

Šta je Kolostrum+D3? Kolostrum+D3 je dijetetski suplement koji se značajno razlikuje od svih ostalih  suplemenata za