Metabolički sindrom: posledica načina života

Metabolički sindrom: posledica načina života

Metabolički sindrom, nazvan još i sindrom insulinske rezistencije ili sindrom X, predstavlja najveći terapeutski teraputeski izazov XXI veka u lečenju nezaraznih masovnih oboljenja. Njega čine tri važna simptoma: povišen krvni pritisak, povečane vrednosti šećera u krvi i povišen nivo masnoća u krvi. Uobičajeno ga prati stanje gojaznosti sa vidljivim viškom telesne masti oko struka i povećanim BMI indeksom. Osobe sa metaboličkim sindromom su obično starosti od 35 do 55, oba pola. Ova bolest savremenog čoveka se najčešće otkriva na sistematskim pregledima ili usled želje pacijenta da otpočne borbu sa gojaznošću. Metabolički sindrom značajno povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 , arterijske hipertenzije i bolesti srca , posebno komplikacija kardiovaskularnih bolesti koje mogu imati fatalne posledice, kao što štop su infarkt srca ili mozga. Održavanje telesne težine, usvajanje zdravih životnih navika, održavanje nivoa šećera i holesterola su izuzetno važni i doprinose dužem i kvalitetnijem životu!

Mi smo ono što jedemo!

Metabolički sindrom najčešće je uzrokovan pogrešnim načinom života. Izloženost stresu, neredovna i nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, nedostatak sna, samo su neke od karakteristika životnog stila čoveka XXI veka. Zbog konstantne trke sa vremenom, živimo i jedemo – brzo!

Nesvesno, na ovaj način se unosi previše namirnica sa visokim GI (glikemijskim indeksom ), a to su namirnice koje otpuštaju visoke koncentracije šećera u krvi, brzo nakon konzumiranja. Ovaj obrazac ponašanja se često primeni i kada su u pitanju drugi dnevni obroci, odnosno ručak ili večera.

Insulinska rezistencija

Na početku, organizam to prihvata i pankreas luči onoliko insulina koliko je potrebno, tj. omogući ćelijama tela da prihvate i iskoriste sav šećer( glukozu) jer uloga insulina je da održava nivo šećera u krvi na optimalnom nivou. Ukoliko se ova loša navika ponavlja godinama, posle izvesnog vremena pankreas više neće biti toliko snažan i neće moći da luči dovoljno insulina ,odnosno, ostaje višak šećera u krvi. Posledica toga je da ćelije postaju imune (rezistentne) na delovanje insulina. Tako savremen čovek postaje insulinski rezistentan.
Kod ljudi s insulinskom rezistencijom ćelije ne reaguju normalno na insulin, a glukoza ne ulazi lako u ćelije. Kao posledica toga, nivo glukoze u krvi raste, što dugoročno može dovesti do pojave dijabetesa!

Oksidativni stres: okidač metaboličkog sindroma

Oksidativni stres je definisan kao neravnoteža između prooksidanata i antioksidanata u telu.
S obzirom na to kakva je kompleksna priroda metaboličkog sindroma, za uspešnu terapiju neophodan je multidisciplinarni pristup lečenju, koji obuhvata sve komponente metaboličkog sindroma.

Promene načina života su glavni tretman metaboličkog sindroma. Preporučene promene u načinu života obično uključuju zdravu ishranu, dobro upravljanje stresom, gubitak i održavanje zdravije telesne težine, više fizičke aktivnosti i odustajanje od pušenja. Više o oksidativnom stresu

Promene koje život znače

Kada je u pitanju metabolički sindrom glavni cilj kod lečenja metaboličkog sindroma je smanjenje rizika od koronarne bolesti srca. Drugi cilj lečenja je sprečavanje pojave dijabetesa tipa 2, ako se on još nije razvio.

Promene u načinu života u pravcu zdrave ishrane, podrazumevaju i zdravu i efikasnu suplementaciju. Kakva je uloga polifenola u oksidativnom stresu i zašto je njihovo prisustvo u hrani i suplementima korisno za zdravlje?

Polifenoli: prva linije odbrane!

Polifenoli su najmoćniji prirodni antioksidansi, čija se pozitivna dejstva na zdravlje i zaštitna uloga u organizmu kontinuirano ispituju i otkrivaju. Primenjeni u ishrani tokom dužeg vremena smanjuju upale, pomažu u prevenciji dijabetesa i oboljenjima kardio-vaskularnog sistema, imaju pozitivno dejstvo na tzv. dobre bakterije u crevima, pomažu varenje i regulisanje telesne težine.

Izvor polifenola

Biljke ih u prirodi stvaraju da bi se zaštitile od štetnog dejstva UV zraka i patogena. Izvori polifenola mogu biti jabuke, agrumi, kakao, zeleni čaj, kafa, začini, crveno bobičasto voće. Plod sibirske aronije predstavlja jedan od najmoćnijiih izvora antioksidansnih polifenolnih jedinjenja. Ova biljka, koja zbog života u surovim klimatskim uslovima razvija ogromne količine polifenola i predstavlja jedinstven i kvalitetan izvor polifenola korisnih za ljudsko zdravlje.

Prava mera polifenola za zdrav i jak organizam

Polifenoli u preparatu Alixir® 400 PROTECT, su dobijeni jedinstvenim patentno zaštićenim tehnološkim postupkom iz tečnog ekstrakta ploda sibirske aronije koji je razvijen od strane kompanija Pharmanova doo i EUHEM Srbija. Ovaj proces ekstrakcije, jedinstven u svetu, obezbeđuje dobijanje standardizovanog tečnog ekstrakta visoke koncentracije, što omogućava da se kroz jednu dozu proizvoda, u malom volumenu od 30 ml, konzumira 400 mg polifenola iz ploda sibirske aronije.

Primera radi, da bismo uneli 400 mg polifenola, potrebno je popiti 2 litre zelenog čaja ili 1-1,8 litara kvalitetnog crnog vina ili 3 litre soka od brusnice….čak iako imamo takve dnevne navike, bioraspoloživost u digestivnom traktu nije ista. To je i razlog zašto nam je potrebna dodatna suplementacija polifenolima koji su snažni zaštitnici našeg organizma od oksidativnog stresa.

METABOLIČKI SINDROM I Alixir® 400 PROTECT

Oksidativni stres je tihi ubica i on se postepeno i neosetno razvija. Metabiolički sindrom je dobrim delom njegova posledica. Nagomilani slobodni radikali ubrzavaju proces ateroskleroze, oštećuju intimu zidova krvnih sudova uz jasan negativni uticaj na metabolizam šećera i masti. Tipična osoba obolela od metaboličkog sindroma je uzrasta između 35 i 55 godina, oba pola, bavi se sedetarnim poslovima, ne upražnjava redovnu fizičku aktivnost, ime znake gojaznosti i povišenog BMI. Često je uživalac duvana. Povremeno lupanje srca, pištanje u ušima, crvenilo lica, česte glavobolje, povećana žeđ ili nagon za češćim mokrenjem, suvoća usta su neki od simptoma koji čoveka dovedu kod lekara. Ekstrakt Alixir® 400 PROTECT je studijskim ispitivanjima potvrdio svoje pozitivno delovanje na sva tri parametra metaboličkog sindroma. Korišćenje jedne doze od 30 ml dnevno, dovodilo je do evidentnog pada glikemije posle obroka, do pada sistolnog i dijastolnog pritiska kod osoba koje imaju povišeni krvni pritisak, bez uticaja na njegovu vrednost kod zdravih osoba. Vrednosti triglicerida i frakcija holesterola su bile snižene, a takozvani dobri – HDL holesterol je imao povećane vrednosti. Alixir® 400 PROTECT je prirodno i standardizovano preventivno sredstvo u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja, ali i koristan saveznik tokom sprovođenja terapijskih procedura u lečenju bolesti srca i krvnih sudova. Više o proizvodu

100 %

Sigurna kupovina

Do 48 sati

na Vašoj kućnoj adresi

100 %

Sigurna kupovina

Do 48 sati

na Vašoj kućnoj adresi

Podeli ovaj članak

Izdvajamo za tebe

Imunitet je prioritet!

Kako sačuvati imunitet u periodu virusa, prehlada, zagađenja vazduha? Koji su to suplementi, dodaci ishrani,

Moja snaga je moj imunitet

Šta je Kolostrum+D3? Kolostrum+D3 je dijetetski suplement koji se značajno razlikuje od svih ostalih  suplemenata za