Moćno prirodno sredstvo protiv virusa

Često smo dolazili u susret sa ovom supstancom. Nalazi se u organizmu svakog čoveka i ima širok spektar primene u medicini. U pitanju je jod. Jod je mineral koji se javlja u tragovima u organizmu, a neophodan je za normalan rast i razvoj. Oko 70-80% joda se nalazi u štitnoj (tireoidnoj) žlezdi. Jod je elemenat koji je potreban za stvaranje tireoidnih hormona (hormona štitne žlezde) T3 i tiroksina (T4). Štitna žlezda preuzima jod iz krvi i ugrađuje ga u tireoidne hormone, koji se po potrebi oslobađaju u cirkulaciju. Tireoidni hormoni ispoljavaju svoje dejstvo u ciljnim organima i tkivima organizma. Nedostatak joda dovodi do hipotireoidizma – smanjenog nivoa hormona tireoidne žlezde. Simptomi ovog stanja uključuju umor, povećanje težine, suvu kožu, osetljivost na promene temperature (osećaj hladnoće).

Jod je mikroelement koji je neophodan za zdravlje ljudi. On se unosi ishranom i vodom. Zemlja i voda u blizini mora su veoma bogate jodom, a sa udaljavanjem od mora količina joda se smanjuje. U telu zdravog čoveka nalazi se 30-50 miligrama joda. Nedostatak joda kod dece prouzrokuje smanjenu mogućnost učenja, pamćenja, usporava rast i fizički razvoj. Od dvanaeste nedelje trudnoće, plod počinje da stvara svoje hormone iz štitne žlezde. Jod potreban za taj proces uzima od majke, kao i u vreme dojenja, kada je jedini izvor joda za dete majčino mleko. Zbog toga je u tim periodima posebno važno unositi dovoljnu količinu joda. Dnevne potrebe za jodom su veoma male i iznose jedva 200 mikrograma, tako da u toku života čovek unese jedva nekoliko grama joda. Najznačajniji izvor joda je jodirana kuhinjska so. Školjke, morska alga klep i drugi morski organizmi apsorbuju velike količine joda u morima. Beli luk, susam, soja, spanać, jaja, mleko i mlečni proizvodi su takođe dobri izvori joda.

Primena povidon joda

Povidon jod je kompleks joda i polivinil – pirolidona (povidona). U dodiru sa kožom kompleks se raspada i dobija se jod koji ispoljava antiseptično dejstvo. Povidon jod je efikasno antivirusno i antibakterijsko sredstvo sa dugom istorijom upotrebe kao sredstva za čišćenje rana i širokim spektrom dezinfekcionih sredstava. On može da ubrza zaceljivanje rana i smanji potrebu za antibioticima. Mnogi ga koriste i za dezinfekciju ruku tokom prehlade i gripa, a poznato je i da se uspešno koristi za umanjenje virusnih i bakterijskih infekcija, kroz metod “grgljanja”.

Takođe je efikasan protiv bakterija, buđi, gljivica i mnogih virusa. Od svih antiseptičkih preparata pogodnih za direktnu upotrebu na ljudima i tkivima, samo jod može da ubije sve klase patogenih mikroorganizama: gram-pozitivne i gram-negativne bakterije, mikobakterije, gljivice i viruse. Većina bakterija umre u roku od 15-30 sekundi nakon kontakta sa jodom.

Jod se koristi prvenstveno u prevenciji hipotireoidizma, ali se može primenjivati i za:

  • Rane – povidon jod se često koristi za dezinfekciju rana, a primenjuje se kao rastvor. Masti povidon joda se koriste kod opekotina za smanjenje razvoja infekcija.
  • Iskašljavanje – jod pomaže oslobađanju sekreta iz grla i disajnih puteva. Primenjuje se u vidu sirupa za kašalj.
  • Vaginitis – povidon jod vaginalete se koriste za regulaciju upalnih procesa, kao i kod svraba i sekreta.
  • Smanjenje postoperativnih infekcija – tokom godina, lekari su otkrili da upotreba lokalnih antiseptika može ograničiti potrebu za antibioticima i, prema tome, smanjiti verovatnoću za razvoj rezistencije na njih. Istraživači su otkrili da povidon jod može efikasno da obavlja ovaj zadatak bez odlaganja zarastanja rana.
  • Oftalmološke intervencije – pomaže u borbi protiv virusa, bakterija, gljivica, parazita. Efikasan je i bezbedan za primenu za sve naše sluznice: konjunktivu, sluznicu nosa, usta i ždrela.
  • Tumor dojki – ishrana bogata jodom povezana je sa smanjenom incidencom pojave tumora dojki. Ipak, neophodna su dodatna istraživanja da bi se povećan unos joda mogao povezati sa smanjenjem rizika za ovaj tumor.

Šilerova proba

Žene znaju koliko je redovan ginekološki pregled važan za održavanje zdravlja intimne regije, ali i zbog prevencije potencijalnih oboljenja. Ginekološki pregled se sastoji između ostalog od kolposkopije i PAPA testa, kojima se utvrđuje stanje grlića materice, kao i da li postoje patogene ćelije.

Kolposkopski pregled se izvodi tako što se prvo plasira i fiksira spekulum, a deo koji se posmatra se prebriše suvim sterilnim tuferom gaze i potom tuferom natopljenim u 3% rastvor sirćetne kiseline. Sastavni deo kolposkopskog pregleda je i Šilerova jodna proba, koja se sastoji u premazivanju površine posmatranog dela grlića Lugolovim rastvorom pomoću dugačkog štapića. Jodom iz Lugolovog rastvora se zdrav epitel oboji u tamnu boju, dok patološki promenjen pločasti epitel i zdrav cilindrični epitel ostaju svetli. Jod pozitivna proba znači da je pločasti epitel zdrav, dok jod negativna proba znači da je epitel ostao svetle boje i da je sumnjiv, odnosno postoji mogućnost da su u pitanju kancerogene ćelije. Da zaključimo, cilj kolposkopije je:

  • Rano otkrivanje sumnjivih promena na površini grlića materice, koje mogu vremenom, ako se ne leče, da prerastu u karcinom grlića materice.
  • Tačna procena mesta i stepena sumnjivih (prekanceroznih) promena.
  • Mogućnost prepoznavanja promena povezanih sa HPV virusom (humani papiloma virus) koji se smatra najvažnijim faktorom za nastanak raka grlića materice.
  • Prepoznavanje već postojećeg karcinoma grlića materice u početnim ili uznapredovalim stadijumima.

Upravo zbog toga, važno je redovno ići na ginekološki pregled, jednom godišnje (ukoliko vaš ginekolog ne kaže drugačije). Redovni preventivni ginekološki pregledi su od neprocenjive važnosti za pravovremeno otkrivanje raznih oboljenja, pre svega raka materice i jajnika ali i brojnih infektivnih i polno prenosivih bolesti. Pored brige o sebi, prevencija je ključ očuvanja zdravlja i blagostanja celog tela.

Još korisnih informacija o ženskom intimnom zdravlju pročitajte u nekom od prethodnih blog tekstova:

Intimno i bitno za zdravlje svake žene
Ginekološki problemi tokom različitih životnih razdoblja jedne žene
Vaginalna suvoća. „S tim treba živeti.“ „Ćuti i trpi.” Stav ili nedovoljna obaveštenost? Istorija ili realnost?
HPV virus i tinejdžeri

Korisni linkovi:
https://www.stetoskop.info/odeljci-knjiga/antiseptici-i-dezificijensi
https://www.prirodnilek.com/jod-i-neophodan-za-rad-stitne-zlezde/
https://mojamedicina.com/povidon-jod-upotreba/

Podeli ovaj članak